Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: Πλήρωσε 250 δις (σημερινά) δολάρια για το πρόγραμμα Apollo και το...

Αμερική: Πλήρωσε 250 δις (σημερινά) δολάρια για το πρόγραμμα Apollo και το ταξίδι στη Σελήνη

|

Το Πρόγραμμα Apollo ​​​​​​​ξεκίνησε το 1961, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο μιας έντονης αντιπαλότητας με τη Σοβιετική Ένωση.

Η αποστολή Apollo 11, κατά την οποία ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, παραμένει ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιχειρήσει άλλη επανδρωμένη προσεδάφιση στη Σελήνη από τότε που το πρόγραμμα Apollo έληξε το 1972, η απάντηση βρίσκεται στο δυσθεώρητο κόστος που συνεπάγεται.

Το Πρόγραμμα Apollo ξεκίνησε το 1961, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο μιας έντονης αντιπαλότητας με τη Σοβιετική Ένωση. Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί επανδρωμένη προσεδάφιση στη Σελήνη πριν από τους Σοβιετικούς, μια αποστολή που αφορούσε τόσο τη γεωπολιτική κυριαρχία όσο και την επιστημονική εξερεύνηση.

Παρά την τεράστια πρόκληση, η NASA κατάφερε να στείλει με επιτυχία ανθρώπους στη Σελήνη το 1969, με τους Neil Armstrong και Buzz Aldrin να γίνονται οι πρώτοι αστροναύτες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι επιτυχείς προσεδαφίσεις στη Σελήνη, με την τελευταία να πραγματοποιείται το 1972. Ωστόσο, κανένας άνθρωπος δεν πάτησε το πόδι του στη σεληνιακή επιφάνεια από τότε.

Ένας από τους κύριους λόγους για την απουσία περαιτέρω επανδρωμένων αποστολών είναι το αστρονομικό κόστος που συνδέεται με το Πρόγραμμα Apollo. Η αποστολή περιελάμβανε πολυάριθμα δαπανηρά στοιχεία, όπως η ανάπτυξη διαστημοπλοίων, τα οχήματα εκτόξευσης, οι επίγειες εγκαταστάσεις και το κόστος του προσωπικού. Αν και η διοίκηση του προέδρου John F. Kennedy αρχικά υπολόγισε ότι το έργο θα κόστιζε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, οι πραγματικές δαπάνες ξεπέρασαν κατά πολύ το ποσό αυτό.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Planetary Society, οι ΗΠΑ δαπάνησαν το ιλιγγιώδες ποσό των 25,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υλικό, εγκαταστάσεις και γενικά έξοδα που σχετίζονται άμεσα με το Πρόγραμμα Apollo μεταξύ των οικονομικών ετών 1960 και 1973. Με προσαρμογή στον πληθωρισμό, το ποσό αυτό θα ανερχόταν σε περίπου 257 δισεκατομμύρια δολάρια σε δολάρια του 2020. Εάν συμπεριληφθούν οι δαπάνες του Προγράμματος Gemini και του ρομποτικού σεληνιακού προγράμματος, τα οποία ήταν ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση του Apollo, οι συνολικές δαπάνες εκτινάσσονται στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης, είναι κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν επιστρέψει στη Σελήνη με επανδρωμένες αποστολές από την εποχή του Apollo.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιος αεροσυνοδού που σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου έλαβε επιστολή της μητέρας του μετά από 24 χρόνια

Η αεροσυνοδός ΣιΣι Λάιλς είχε σκοτωθεί το 2001· το σημείωμα διασώθηκε και δόθηκε σήμερα στον 30χρονο Τζέβον Καστρίγιο

Βρούτσης στην Πάρο με Γιάννακη–Αϊνδιλή–Καγιαλή: «Νησιωτικότητα & Αθλητισμός» στο επίκεντρο

Τετάρτη 24/9, 12:30, αίθουσα «Αθηνά» (Paros Agnanti Resort & Spa): κεντρική ομιλία του Υπουργού Αθλητισμού με παρουσία κορυφαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών και ανοικτή συζήτηση με τα σωματεία των Κυκλάδων.

Ευρωπαϊκός Δείκτης Οινοτουρισμού: Πέμπτη η Ελλάδα, πρώτη η Γαλλία

Γαλλία πρώτη, ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία· νεότεροι ταξιδιώτες «οδηγούν» τη ζήτηση για κρασί, γαστρονομία και πολιτισμό

Επαναπατρισμός 86 ελληνικών αρχαιοτήτων – και πρωτοκυκλαδικής περιόδου – από ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού

Οικειοθελής επιστροφή σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ – Από νεολιθικά ειδώλια έως χρυσά στεφάνια ελληνιστικών χρόνων

Δήμος Θήρας: Νέα χρονιά για το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Εκπαιδευτική ενίσχυση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου · Έναρξη 13 Οκτωβρίου, συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών

Θεόκτιστα και χειροποίητα: Η νομική προστασία του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου των Κυκλάδων

Εκδήλωση στο Ιωνικό Κέντρο (26/9) με ειδικούς και φορείς, για τη διαφύλαξη της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών κτισμάτων και του φυσικού πλούτου των νησιών

Πρώτο κουδούνι για τους… πιο μικρούς: Αγιασμός στους Παιδικούς Σταθμούς της Νάξου

Στον Αγιασμό και ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας Φιλωτίου – Παρών ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Φώτης Μαυρομμάτης

«Σχολικές Γέφυρες στο Αιγαίο»: Η Humanity Greece στηρίζει 192 μαθητές σε ακριτικά νησιά

Με την αιγίδα του ΠτΔ, σχολικά πακέτα φτάνουν σε Ψέριμο, Ηρακλειά, Δονούσα, Λειψούς και Άγιο Ευστράτιο για μια ισότιμη νέα χρονιά

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Εδώ πλέον ντράπηκε και η ντροπή»

"Γόνοι και κληρονόμοι πλούτου και εξουσίας προκαλούν και κουνάνε το δάχτυλο στους νησιώτες για το στεγαστικό πρόβλημα "

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο Νάξου

Τι αλλάζει στην πρόσβαση – είσοδος μόνο για πεζούς αθλούμενους και φιλάθλους όσον αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Σιδερής ορίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμωτής

Σιδερής Νίκος η επιλογή του Δημάρχου – Αποχές και ενστάσεις από Κορρέ και Χατζηανδρέου

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)