Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική - Λος Αντζελες: 25 οι νεκροί από τις πυρκαγιές, στα 275...

Αμερική – Λος Αντζελες: 25 οι νεκροί από τις πυρκαγιές, στα 275 δις οι ζημιές (!!!)

|

Χωρίς τέλος… Στο Λος Αντζελες, οι θερμοί, ξηροί και σφοδροί άνεμοι συνέχιζαν να πνέουν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, δυναμώνοντας και άλλο τις φλόγες που έχουν παραμορφώσει την όψη του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου των ΗΠΑ εδώ και μία εβδομάδα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) εξέδωσε προειδοποιητικό δελτίο για ανέμους με ριπές ταχύτητας έως και 110 χιλιομέτρων ανά ώρα σήμερα από τις 03.00 (τοπική ώρα· 13.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 15.00 (01.00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Τομείς της κομητείας του Λος Αντζελες και της –γειτονικής– κομητείας Βεντούρα, κηρύχθηκαν σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Το πολύ χαμηλό επίπεδο της υγρασίας και η υπερβολικά ξηρή βλάστηση μπορεί να οδηγήσουν σε «πάρα πολύ γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιάς», εξήγησαν οι μετεωρολόγοι. Η υπηρεσία έθεσε επίσης μεγάλο μέρος της νότιας Καλιφόρνιας σε κατάσταση συναγερμού.

Λος Αντζελες: Οι πυρκαγιές καλά κρατούν, στους 16 πλέον οι νεκροί

“Αφανίστηκαν” προάστια 

Ηδη, οι καταστροφές είναι πελώριες: πάνω από 12.000 σπίτια, άλλα κτίρια και οχήματα απανθρακώθηκαν ή υπέστησαν ζημιές – ολόκληρα προάστια αφανίστηκαν. Περίπου 88.000 άνθρωποι συνεχίζουν να είναι εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι και οι νεκροί είναι τουλάχιστον 25, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Αρνούμενος να φύγει από το συγκρότημα κατοικιών που διαχειρίζεται στο Πασίφικ Παλισέιντς, ο Τζεφ Ρίτζγουεϊ τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έδωσε μάχη με φλόγες ακόμη και με κουβάδες, ρίχνοντας νερό από την πισίνα σε ευκάλυπτο που πήρε φωτιά επικίνδυνα κοντά.

«Ηταν πόλεμος», αφηγήθηκε ο εξηντάρης. «Αλλά είμαι ξεροκέφαλος. Είπα “δεν θα νικηθώ”».

Ο Φρεντ Μπους, άλλος κάτοικος, δεν είχε τέτοια τύχη. «Το σπίτι μου κάηκε, το ξέρω. Είδα φωτογραφίες, δεν απομένει παρά η καμινάδα. Αλλά χρειάζεται να το δω με τα ίδια μου τα μάτια για να το πιστέψω», είπε.

Τα δύο κύρια μέτωπα έχουν απανθρακώσει 97.000 στρέμματα στο εύπορο προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς και πάνω από 57.000 στο προάστιο Αλταντίνα, κοινότητα βόρεια του Λος Αντζελες.

Οι ομοσπονδιακές αρχές άρχισαν επίσημα να διενεργούν έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών, προειδοποίησαν ωστόσο πως θα χρειαστεί χρόνος.

«Ξέρουμε πως θέλετε απαντήσεις… τις αξίζετε. Η ATF θα σας δώσει απαντήσεις, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα σε βάθος», δήλωσε ο Χοσέ Μεντίνα, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια ιδίως για τον έλεγχο των εκρηκτικών και των όπλων.

Εδώ και μέρες, ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ψάχνουν θύματα στα συντρίμμια. Χθες, επιθεωρήθηκαν 1.800 σπίτια, σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας του Λος Αντζελες, τον Ρόμπερτ Λούνα. «Το καλό νέο είναι πως δεν βρήκαμε καμία σορό», ανέφερε.

Ζημιές έως και 275 δις δολάρια 

Οι πυρκαγιές, από τις χειρότερες στην Ιστορία της Καλιφόρνιας, ίσως αποδειχθούν επίσης οι πιο δαπανηρές στην Ιστορία: οι ζημίες αναμένεται να κυμανθούν από τα 250 έως τα 275 δισ, δολάρια, κατά τους ακόμη προσωρινούς υπολογισμούς της ιδιωτικής εταιρείας AccuWeather.

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πήραν ξανά τον δρόμο για το σχολείο προχθές, Δευτέρα, όμως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπέστησαν ζημιές, όπως και αυτά σε περιοχές όπου διατάχθηκε εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων, παραμένουν κλειστά.

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν την ατέλειωτη μάχη με τις φλόγες μία εβδομάδα και πλέον. Ελαβαν ενισχύσεις, ανθρώπινες και υλικές, ανάμεσά τους δεκάδες υδροφόρες.

Προσπαθούσαν ιδίως χθες να ελέγξουν νέα εστία, που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην κοινότητα Οξναρντ, 80 χιλιόμετρα από το Λος Αντζελες.

Επειτα από σωρεία προβλημάτων στις επιχειρήσεις των πυροσβεστών, ειδικά στο Πασίφικ Παλισέιντς, όπου ειδικοί κρουνοί δεν είχαν νερό ή είχαν χαμηλή πίεση, κάτι που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων, ο αρχηγός της πυροσβεστικής Αντονι Μαρόνι διαβεβαίωσε χθες πως υπάρχουν «νερό και πίεση» στην Αλταντίνα.

Από τους βασικούς στόχους των κατηγοριών, που εξακοντίζονται ιδίως από τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί ξανά τη Δευτέρα πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ζήτησε «ανεξάρτητη και πλήρη έρευνα» για τις υπηρεσίες ύδρευσης της πόλης.

Χθες, διέταξε ομάδες καθαρισμού του Λος Αντζελες να είναι έτοιμες να επέμβουν, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν κατολισθήσεις λάσπης.

Οι υπηρεσίες υγείας εξάλλου εξακολουθούν να προειδοποιούν για τους κινδύνους εξαιτίας των καπνών και της στάχτης –σε κάποιες περιπτώσεις άκρως τοξικής– που μεταφέρουν άνεμοι.

Οι στάχτες είναι «λεπτή σκόνη που μπορεί να ερεθίσει ή να κάνει ζημιά στο αναπνευστικό σας σύστημα ή σε άλλα όργανα του σώματός σας», συνόψισε ο δρ Ανίς Μαχάτζαν, της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας. Οι Αρχές παροτρύνουν τους κατοίκους να φορούν μάσκες.

“Ακραία φαινόμενα” 

Θερμοί και ξηροί άνεμοι, γνωστοί με την ονομασία Σάντα Ανα, είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του καλιφορνέζικου φθινοπώρου και χειμώνα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, η έντασή τους ήταν η υψηλότερη από το 2011, σύμφωνα με μετεωρολόγους, οι ριπές τους έφθαναν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, μεταφέροντας αστραπιαία σπίθες και θράκες ενίοτε σε απόσταση χιλιομέτρων.

Σενάριο εφιαλτικό για τους πυροσβέστες, καθώς η Καλιφόρνια, έπειτα από δύο αρκετά βροχερές χρονιές, πλήττεται από αφύσικα ξηρό χειμώνα, δεν έχουν καταγραφεί βροχές ουσιαστικά για οκτώ μήνες.

Επιστήμονες προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή θα κάνει ολοένα πιο συχνά μετεωρολογικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ακραία και θα πολλαπλασιάσει τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».