Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική - Jerry Lee Lewis: Πέθανε ο θρύλος της rock ‘n’ roll...

Αμερική – Jerry Lee Lewis: Πέθανε ο θρύλος της rock ‘n’ roll (video)

|

Έχοντας αποκτήσει το ψευδώνυμο «Killer», ο Λιούις είχε τη φήμη του «κακού παιδιού» όχι μόνο για τη ροκ εντ ρολ μουσική του, αλλά και για τα σκάνδαλα στην προσωπική του ζωή (video) 

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Τζέρι Λι Λιούις (Jerry Lee Lewis), ο πρωτοπόρος τραγουδιστής που θεωρείται ότι εδραίωσε την κυριαρχία της rock ‘n’ roll τη δεκαετία του 1950.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του ήταν το περιφήμο «Great Balls of Fire», το «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On», «Breathless», «High School Confidential». και πολλές άλλες.

Σήμα κατατεθέν του ήταν το πολύ θεατρικό, «φωνακλάδικο» και γεμάτο ενέργεια στυλ του στις ζωντανές εμφανίσεις του.

Έχοντας αποκτήσει το ψευδώνυμο «Killer», ο Λιούις είχε τη φήμη του «κακού παιδιού» και είχε σκανδαλίσει το παγκόσμιο κοινό όχι μόνο επειδή ήταν… ροκ εντ ρόλ πάνω στη σκηνή, αλλά και πίσω από τα φώτα της.

Παρά το γεγονός ότι τα σκάνδαλά του είχαν κόστος στην καριέρα του, το 1986 έγινε ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που μπήκαν στο Rock’n’Roll Hall of Fame.

Συνολικά, είχε ηχογραφήσει 40 άλμπουμ, με το τελευταίο του να κυκλοφορεί το 2014.

Από μικρός ήταν «bad boy»
Γεννήθηκε στη Λουιζιάνα το 1935 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του είχαν βάλει σε υποθήκη το σπίτι τους για να πάρουν στον μικρό Λούις το πρώτο του πιάνο.

Η φήμη του ως «επαναστάτης» ξεκίνησε από μικρή ηλικία όταν τον έδιωξαν από το ευαγγελικό σχολείο όπου πήγαινε, καθώς τόλμησε να παίξει σε ρυθμούς boogie το γκόσπελ τραγούδι «My God is Real».

Ο ίδιος δεν συνέχισε το σχολείο, αλλά αφιερώθηκε στη μουσική. Στα 14 του, έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά στα εγκαίνια ενός καταστήματος πώλησης αυτοκινήτου.

Η συνεργασία με Πρίσλεϊ, Κας, Πέρκινς
Στη συνέχεια, άρχισε να παίζει στα Sun Studios του Μέμφισ, πρώτα ως μουσικός και έπειτα ως σόλο καλλιτέχνης. 

Μια από τις πρώτες του ηχογραφήσεις έγινε το 1956 μαζί με τους έτερους θρύλους Έλβις Πρίσλεϊ, Τζόνι Κας και Καρλ Πέρκινς, ένα γκρουπ που αργότερα έγινε γνωστό ως Million Dollar Quartet.

Eπρόκειτο για μια αυθόρμητη ηχογράφηση: ο Κας και Πρίσλεϊ έτυχε να επισκέπτονται το στούντιο, όταν ο Λιούις έπαιζε πιάνο για τον Πέρκινς.

Oι μεγάλες επιτυχίες
Τελικά, ο Λιούις έγινε διάσημος την επόμενη χρονιά με το σινγκλ «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On», το οποίο έφτασε στο νούμερο 3 των αμερικανικών τσαρτ.

Όταν το έπαιξε ζωντανά στην τηλεόραση στο « The Steve Allen Show», άφησε… σύξυλο το αμερικανικό κοινό με τη τρομερή, πολύ ροκ performance του.

Ακολούθησε η άλλη του μεγάλη επιτυχία, το «Great Balls of Fire», που έφτασε στο νούμερο 2 των αμερικανικών τσαρτ και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της rock ‘n’ roll.

Τα σκάνδαλα του Killer
Το 1958, δημιουργήθηκε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Λιούις είχε παντρευτεί την 13χρονη ξαδέρφη του, Μάιρα Μπράουν (Myra Brown). Επρόκειτο για τον τρίτο από τους συνολικά επτά γάμους του.

Ο τραγουδιστής αναγκάστηκε να ακυρώσει την περιοδεία του στη Βρετανία, ενώ μπήκε στη «μαύρη λίστα» των ραδιοφώνων και των οργανωτών συναυλιών στις ΗΠΑ. Τα τραγούδια του δεν μπήκαν ποτέ ξανά στο αμερικανικό Top 20.

Ο διαβόητος σταρ απέκτησε το ψευδώνυμο «The Killer» (ο δολοφόνος). «Κiller» είναι ένα χαϊδευτικό για να αποκαλέσεις κάποιον φίλο σου στη Λουζιάνα, από όπου κατάγεται ο Λιούις, στην περίπτωσή του όμως υπάρχει και ένας ακόμη λόγος…

Μετά από 13 χρόνια γάμου με την Μπράουν, οι δύο επόμενοι γάμοι του προκάλεσαν ακόμα περισσότερο σούσουρο. Οι δύο επόμενοι σύζυγοί του, Τζέιρεν Πέιτ (Jaren Pate) και Σον Στίβενς (Shawn Stephens), πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες: η πρώτη πνίγηκε, ενώ υπήρχαν φήμες για ενδοοικογενειακή βία με τη δεύτερη.

Όταν έβαλε φωτιά σε πιάνο
Ένα ακόμη διαβόητο περιστατικό ήταν ο τσακωμός του με τον Τσακ Μπέρι. Όταν οι δυο τους βρίσκονταν σε περιοδεία, ο Λιούις δεν ήθελε να βγει ο Μπέρι μετά από αυτόν, γι’ αυτό έβαλε φωτιά στο πιάνο του!

Το 1976, συνελήφθη αφού εμφανίστηκε μεθυσμένος στο σπίτι του Έλβις Πρίσλεϊ στο Μέμφις, ενώ είχε ένα οπλισμένο πιστόλι στο αυτοκίνητό του.

Τα σκάνδαλα, πάντως, αποτέλεσαν και την «ταφόπλακα» της καριέρας του. Αν και μεταπήδησε στην country και είχε κάποιες επιτυχίες, σίγουρα το άστρο του δεν ήταν τόσο φωτεινό όσο παλιά.

Το 1984, λόγω της κατάχρησης φαρμάκων που έκανε, χρειάστηκε να του αφαιρεθεί το ένα τρίτο του στομάχου του.

Δύο από τα έξι παιδιά του πέθαναν σε μικρή ηλικία: ο Στιβ Άλεν Λιούις πνίγηκε σε πισίνα σε ηλικία τριών ετών, ενώ ο Τζέρι Λι Λιούις Τζούνιορ σκοτώθηκε σε τροχαίο σε ηλικία 19 ετών.

Με πληροφορίες από τον Guardian


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών για κλοπές άνω των 130.000 ευρώ

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν – Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών από βίλες και τουριστικά καταλύματα

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι