Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: Ιστορική απόφαση (για αμβλώσεις) που γυρίζει το χρόνο πίσω

Αμερική: Ιστορική απόφαση (για αμβλώσεις) που γυρίζει το χρόνο πίσω

|

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε χθες την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις πριν από μισόν αιώνα, σε μια επονείδιστη εξέλιξη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε μια δυτική χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε χθες την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις  πριν από μισόν αιώνα, σε μια επονείδιστη εξέλιξη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε μια δυτική χώρα. Η απόφαση, η οποία πάντως ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την πρόσφατη διαρροή του σχεδίου της, αναμένεται να ανατρέψει τις ζωές πολλών γυναικών στη χώρα, να αναδιαμορφώσει την πολιτική αντιπαράθεση και να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευσή τους στις μισές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Πρόκειται για μεγάλη νίκη μιας συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που εδώ και χρόνια είχε αποδυθεί στη συντονισμένη εκστρατεία διορισμού δικαστών της αρεσκείας της, έτοιμων να ανατρέψουν το δεδικασμένο, το οποίο είχε επανειλημμένως επιβεβαιωθεί από προηγούμενες συνθέσεις του σώματος. Είναι, επίσης, ένα κληροδότημα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα διορίσει δικαστές που θα αναιρέσουν το Roe v. Wade.

αι οι τρεις διορισθέντες από τον ίδιο ανήκουν στην πλειοψηφία 6 προς 3, με την οποία ελήφθη η απόφαση. «Σήμερα κέρδισε η ζωή» ήταν η πρώτη αντίδραση του τέως αντιπροέδρου του Τραμπ, Μάικ Πενς. «Αυτή η βάναυση απόφαση είναι εξοργιστική και μας ραγίζει την καρδιά. Μη γελιέστε όμως: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο τον Νοέμβριο», σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, εννοώντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πληρώσουν γι’ αυτή την επιστροφή στον Μεσαίωνα.

Στις αρχές Μαΐου είχε διαρρεύσει σχέδιο ψηφίσματος στην ιστοσελίδα Politico προαναγγέλλοντας τη χθεσινή εξέλιξη, που αναμένεται να διχάσει περαιτέρω τη χώρα, στην οποία οι αμβλώσεις είτε είναι περιορισμένες, είτε απαγορεύονται εντελώς σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες, είτε είναι εντελώς νόμιμες στις περισσότερες, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Ο επικεφαλής του σώματος, Τζον Τζ. Ρόμπερτς Τζούνιορ, ψήφισε υπέρ της πλειοψηφίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα προτιμούσε «μια πιο μετρημένη πορεία» από την πλήρη ανάκληση του Roe. Τα προοδευτικά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου μειοψήφησαν. Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της κοινής γνώμης: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 62,3% των ερωτηθέντων απέρριπτε την ανάκληση του Roe v. Wade, ενώ μόλις το 37,8% πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να προχωρήσει στην απόφαση.

Πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τον περιοριστικό νόμο της Λουιζιάνας με ψήφους 5-4 και τον πρόεδρο Ρόμπερτς να ρίχνει την αποφασιστική ψήφο. Η άποψή του ήταν ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το νομικό προηγούμενο, αν και η αντιπρότασή του δημιουργούσε υπόνοιες πως επίκειται σοβαρός περιορισμός των αμβλώσεων. Αυτό όμως προτού πεθάνει η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την οποία αντικατέστησε η εκλεκτή του Τραμπ, Εϊμι Κόνι Μπάρετ, αλλάζοντας πλήρως τους συσχετισμούς στο σώμα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Παντάνασσα: Εορτή της Πεντηκοστής, όταν το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τη γη

Μια ημέρα φλόγας, ενότητας και πνευματικής γέννησης για την Εκκλησία και τον κόσμο

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση