Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: Η πανδημία προκάλεσε μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη στα παιδιά

Αμερική: Η πανδημία προκάλεσε μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη στα παιδιά

|

Σχολικοί σύμβουλοι και παιδίατροι στις ΗΠΑ προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από τον εγκλεισμό στο μέλλον των νέων – Η πρώτη εικόνα 

Oι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις ΗΠΑ έχασαν πολλά εξαιτίας των δύο ετών πανδημίας. Δεν έμειναν πίσω μόνο οι γνώσεις τους σε γραμματική και αριθμητική. Φαίνεται ότι δεν εξελίχθηκαν ούτε οι κοινωνικές τους δεξιότητες, που απαιτούνται για να συνάψουν και να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις, να συμμετάσχουν σε ομαδικές εργασίες και να διαχειριστούν την απογοήτευση και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημά τους. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι New York Times τον Απρίλιο, 362 σχολικοί σύμβουλοι στα σχολεία των ΗΠΑ ανέφεραν ότι κοινωνικά και συναισθηματικά πολλοί μαθητές έχουν παραμείνει στην ηλικία που βρίσκονταν κατά την έναρξη της πανδημίας. Η Τζένιφερ Φάιν, σχολική σύμβουλος σε σχολείο του Σικάγου, περιγράφει ότι «βλέπουμε τα παιδιά της τρίτης γυμνασίου, που φοιτούσαν στην πρώτη γυμνασίου την τελευταία φυσιολογική σχολική χρονιά, να έχουν χάσει δύο χρόνια σημαντικής κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης».

Το 94% των σχολικών συμβούλων αναφέρει ότι τα παιδιά υποφέρουν από μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη συγκριτικά με την προ πανδημίας περίοδο. Το 88% επισημαίνει επίσης ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ελέγξουν τα συναισθήματά τους σήμερα, ενώ το 75% παρατηρεί μεγαλύτερη δυσκολία στην επίλυση των διενέξεων με τους συνομηλίκους τους.

Η Κέισι Σέρνι, σχολική σύμβουλος δημοτικού σχολείου στο Ουέστον του Ουινσκόνσιν, σημειώνει ότι «τα παιδιά σήμερα έχουν λιγότερο σθένος και αντοχή, καταβάλλουν ελάσσονα προσπάθεια και έχουν συμπεριφορές που τους επιτρέπουν να διαφεύγουν και να δραπετεύουν από το παρόν». Η συνάδελφός της Τζένιφερ Σλάτερ τονίζει ότι «τα παιδιά είναι γεμάτα άγχος. Ανησυχούν διαρκώς για την οικογένεια και τους φίλους τους και πιέζονται ακαδημαϊκά διότι έχουν μείνει πίσω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έξι από τους 362 σχολικούς συμβούλους που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι τα παιδιά έχουν ανακτήσει πλέον τη φυσιολογική συμπεριφορά και τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που προσήκουν στην ηλικία τους.Η ψυχική υγεία των μαθητών, θύμα της πανδημίας-1

    Κοινωνικά και συναισθηματικά, πολλά παιδιά έχουν παραμείνει στην ηλικία που βρίσκονταν κατά την έναρξη της COVID-19.

Από την ανάλυση των στοιχείων των ερωτηθέντων προκύπτει ότι κάθε σχολικός σύμβουλος ήταν υπεύθυνος για 377 μαθητές. Στις αγροτικές περιοχές ο μέσος όρος ήταν 413 παιδιά. Το 75% των ερωτηθέντων διαμαρτυρήθηκε ότι ο αριθμός αυτών των επαγγελματιών στα σχολεία είναι ανεπαρκής. Οι σχολικοί σύμβουλοι που εξέφρασαν τις απόψεις τους εργάζονται σε κάθε σχολική βαθμίδα σε 49 αμερικανικές πολιτείες.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το φθινόπωρο, οι ειδικοί σήμαναν τον συναγερμό για την κατάσταση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Οι παιδίατροι, μάλιστα, θεωρούν ότι συνιστά «εθνική κρίση». Ο δρ Βίβεκ Μέρθι, επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της πανδημίας, όπως και άλλων στρεσογόνων παραγόντων, είναι καταστροφικές για την ψυχική υγεία των νέων. Η επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, την περασμένη εβδομάδα, αναμφίβολα ενισχύει τις ανησυχίες των ειδικών.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διπλασίασε τους πόρους για την ψυχική υγεία και την υποστήριξη των μαθητών, που πλέον ανέρχονται σε 353 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, κάποια σχολεία δαπανούν τις επιχορηγήσεις που έλαβαν λόγω πανδημίας σε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες για τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, οι γνώστες της κατάστασης επιμένουν ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων στα σχολεία.

H Τζιλ Κουκ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Σχολικών Συμβούλων, επισημαίνει ότι η πανδημία υπήρξε μια τραυματική εμπειρία για όλους. «Η οδύνη και το τραύμα δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα», λέει. Θέλουμε κάθε παιδί που φοιτά σε σχολείο στις ΗΠΑ να έχει πρόσβαση σε έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο σχολικό σύμβουλο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός τέτοιων επαγγελματιών για να πληρώσουν τις θέσεις».

Απρέπειες από άκριτη χρήση υπολογιστών

Μία ακόμα παράδοξη παρενέργεια της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης είναι η προσκόλληση των παιδιών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Μετά τόσους μήνες που παρέμειναν «κολλημένα» μπροστά σε μια οθόνη, σήμερα τους είναι πολύ δύσκολο να «απεξαρτηθούν» από αυτή και να συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες. 

Οι σχολικοί σύμβουλοι παρατηρούν ότι, εξαιτίας της πανδημίας, ακόμα και μικρά παιδιά έχουν αποκτήσει σήμερα πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς κανένα περιορισμό ή γονική καθοδήγηση. Αυτή την πραγματικότητα τη συνδέουν με πολλές από τις δυσάρεστες καταστάσεις που καταγράφονται σήμερα, όπως η ανάρμοστη, για την ηλικία, σεξουαλική συμπεριφορά, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και οι βανδαλισμοί. Το 30% έως 40% των ερωτηθέντων συμβούλων επισημαίνει ότι βλέπει σήμερα σημαντική αύξηση τέτοιων συμπεριφορών, τις οποίες αποδίδει στις προκλήσεις στο ΤikTok, όπως εκείνη που καλούσε τα παιδιά να κλέψουν πράγματα ή να καταστρέψουν τις τουαλέτες των σχολείων τους. 

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Η Σάνον Ντόνελον, σχολική σύμβουλος γυμνασίου στο Κλάρκσον του Μίσιγκαν, λέει: «Επειδή κάθε μαθητής έχει πλέον το δικό του κομπιούτερ, που διένειμαν πολιτειακοί φορείς λόγω πανδημίας, βλέπω μεγάλη αύξηση της ανάρμοστης χρήσης της συσκευής τόσο κατά τις σχολικές ώρες όσο και έπειτα από αυτές. Εχουμε “πιάσει” μαθητές να βλέπουν ακατάλληλες ιστοσελίδες, να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ακόμα και να συζητούν με τους συνομηλίκους τους, μέσω chat, την ώρα που κάνουμε μάθημα». Η Εϊμι ντε Τσέζαρε, σύμβουλος του ρωμαιοκαθολικού δημοτικού και γυμνασίου της Αλμπουκέρκης, προσθέτει επίσης ότι «οι μηνιαίες προκλήσεις που δημοσιοποιούνται μέσω του TikTok επηρεάζουν τα παιδιά και τα κάνουν να έχουν ασεβείς συμπεριφορές έναντι των δασκάλων τους ή ακόμα και να καταστρέφουν τους χώρους του σχολείου. Αυτό είναι κάτι προφανές και το βλέπουμε καθημερινά. Ταυτόχρονα, είμαστε μάρτυρες της αύξησης του διαδικτυακού εκφοβισμού και της παρενόχλησης, που συχνά έχουν στο στόχαστρο τους δασκάλους». Ομως, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες καταλήγουν ότι η πανδημία είχε και κάτι θετικό, καθώς τα έκανε να κατανοήσουν τη μεγάλη σημασία της ψυχικής υγείας. 

Με πληροφρίες από τη σελίδα … kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)