Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: "Εφυγε" ο ναύτης της Times Square

Αμερική: “Εφυγε” ο ναύτης της Times Square

|

Ενα παθιασμένο φιλί ανάμεσα σε δύο άγνωστους… ένας φωτογράφος που βρέθηκε στην κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο και για εβδομήντα περίπου χρόνια κανείς δεν γνώριζε την ταυτότητα του ζευγαριού – Χθες και οι δύο πρωταγωνιστές (ο ναύρης και η νοσοκόμα) δεν είναι μαζί μας… Δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ από εκείνο το πρωινό της 14ης Αυγούστου του 1945 όταν τελείωσε ο πόλεμος.  

Το στιγμιότυπο του παθιασμένου φιλιού ενός ναύτη σε μία άγνωστη νοσοκόμα στην Times Square της Νέας Υόρκης στις 14 Αυγούστου 1945 – ημέρα της παράδοσης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –  έγινε μία από τις πιο αναγνωρισμένες φωτογραφίες του κόσμου. 

Ο ναύτης της Times Square, Τζόρτζ Μεντόζα από το Ρόουντ Άϊλαντ των ΗΠΑ, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, πλήρης ημερών, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, σε ηλικία 95 ετών.


Η φωτογραφία του Alfred Eisenstaedt δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Time

Η νοσοκόμα που έγινε διάσημη από τη θρυλική φωτογραφία ήταν η 21χρονη Γκρέτα Φρίντμαν, τότε βοηθός οδοντιάτρου, η οποία απεβίωσε το 2016 στη Βιρτζίνια, σε ηλικία 92 ετών.

O Μεντόζα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών  κατά τη διάρκεια του πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την  Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να  φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο.  

Η ίδια η Γκρέτα, μετά από πολλές δεκαετίες είχε δηλώσει ότι  «Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί. Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου».

Οι δύο τους ήταν δύο άγνωστοι μέσα στο πλήθος που πανηγύριζε την λήξη του πολέμου. Μετά το φιλί, ο καθένας πήρε τον δρόμο του και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ.

Για χρόνια, πολλοί υποστήριζαν ότι ήταν το ζευγάρι της διάσημης φωτογραφίας – σύμβολο της λήξης του πολέμου. Ωστόσο, η ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών αποκαλύφθηκε τελικά το 2012, όταν κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Σταυροδρόμι πολιτισμών, φρούριο του Αιγαίου

Αμοργός: Ένα νησί που αντιστέκεται στον χρόνο και τη φθορά. Από την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα έως τα λιθόστρωτα της Χώρας, η γοητεία ενός νησιού που μένει αλώβητο

Πάρος: Το κυκλαδίτικο διαμάντι που μάγεψε την Telegraph

Μαζί με Μαλδίβες και Γκαλαπάγκος, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025

Δονούσα Cats Project: 10 χρόνια προσφοράς στο γατο-νησί του Αιγαίου

Η Helga και ο Christian γιορτάζουν μια δεκαετία φροντίδας και αγάπης για τις αδέσποτες του νησιού

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Απείρανθο – Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

Στηρίξτε την Τράπεζα Αίματος του Νοσοκομείου με την προσφορά σας – 18:00 έως 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου.

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Ξεκινούν οι ανανεώσεις αδειών θήρας, μικρή μείωση στο κόστος

Από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου ο Κυνηγετικός Σύλλογος Νάξου εκδίδει άδειες για τη νέα κυνηγετική περίοδο, με δώρο μπλουζάκι και ημερολόγιο για τα μέλη.

Ματθαίος Δημόπουλος – Santo Wines: «Ο τρύγος γιορτάζει, ο αμπελώνας κινδυνεύει» (video)

Ο κ. Ματθαίος Δημόπουλος μιλά για την κλιματική απειλή, τις προκλήσεις στην παραγωγή και την ανάγκη συστράτευσης για να σωθεί ο αμπελώνας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Κυριακή 10 Αυγούστου και στη Νάξο

Η Πρωτοβουλία Νάξου για την Παλαιστίνη καλεί τους πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στη γενοκτονία και το απαρτχάιντ καθεστώς, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Κρίσταλ Πάλας – Λίβερπουλ: Με «κόκκινο» φαβορί στον τελικό του Community Shield

Η περσινή πρωταθλήτρια Premier League Λίβερπουλ και η κυπελλούχος Κρίσταλ Πάλας συγκρούονται στο Wembley για τον πρώτο τίτλο της σεζόν.

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο – Μια ροκ βραδιά γεμάτη αναμνήσεις και συγκίνηση

Το θρυλικό συγκρότημα επιστρέφει για μια μοναδική συναυλία στις 11 Αυγούστου, στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, με αγαπημένα τραγούδια και ανανεωμένο ήχο.

Η Πορτάρα ανάμεσα στην προστασία και την… τέλεια φωτογραφία

Από τον «Ταρζάν» των αρχαίων λίθων μέχρι την εργοταξιακή περίφραξη, η ουσία χάνεται πίσω από την εμμονή για την εικόνα – και τα μνημεία πληρώνουν το τίμημα.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00