Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: 17 νεκροί μαθητές σε σχολείο της Φλόριντα από συμμαθητή τους

Αμερική: 17 νεκροί μαθητές σε σχολείο της Φλόριντα από συμμαθητή τους

|

Με ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου ξεκίνησε να σκοτώνει ο νεαρός στο σχολείο στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Στους 17 έχουν φτάσει οι νεκροί, δεκάδες άλλοι οι τραυματίες.

Με ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου ξεκίνησε να σκοτώνει ο νεαρός στο σχολείο στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Στους 17 έχουν φτάσει οι νεκροί, δεκάδες είναι οι τραυματίες.  

Η νέα αιματηρή επίθεση σε σχολείο στην Αμερική σημειώθηκε ανήμερα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μέσα στο λύκειο στο οποίο είχε φοιτήσει  ο δράστης και από το οποίο είχε αποβληθεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δράστης επιθυμούσε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Καθηγητές και μαθητές του σχολείου ανέφεραν πως ο δράστηςενεργοποίησε τον συναγερμό για φωτιά προκειμένου οι μαθητές να βγουν στους διαδρόμους και έτσι να έχει περισσότερους υποψήφιους στόχους.

Από τα 17 θυματά του, τα 12 πέθαναν μέσα σε ένα κτήριο του σχολείου, τα δύο έξω από αυτό, ένα στο δρόμο και δύο στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν.

Λίγη ώρα μετά το μακελειό που προκάλεσε παραδόθηκε στις αρχές.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα περιστατικά στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, το οποίο έγινε λίγη ώρα πριν ολοκληρωθούν τα τελευταία μαθήματα στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στην Πάρκλαντ, μια πόλη με περίπου 30.000 κατοίκους.

19χρονος πρώην μαθητής ο δράστης

Ο δράστης είναι ο Νίκολας Κρουζ, πρώην σπουδαστής του λυκείου, 19 ετών, που είχε αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας της κακής διαγωγής του. Συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα στην κοντινή κοινότητα Κοράλ Σπρινγκς, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ.

Ο σερίφης ανέφερε πως ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Ο Κρουζ, γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1998, είχε αναρτήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «πολύ ανησυχητικά» μηνύματα, ανέφερε ο σερίφης Ίσραελ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις Αρχές συμπεριφορές αυτού του είδους.

Ο λυκειάρχης Ρόμπερτ Ράνσι και η αστυνομία είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» και πολλούς τραυματίες.

«Δεν είχαμε λάβει καμιά προειδοποίηση, δεν είχαμε καμιά ένδειξη» ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, είπε ο λυκειάρχης Ράνσι. «Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν είχε διατυπωθεί καμιά απειλή».

Μια μαθήτρια, η Πέρι Χάρις, αφηγήθηκε στο CBS Miami ότι «όλη η τάξη της» κρύφτηκε «μέσα σε μια μικρή ντουλάπα».

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με δεκάδες μαθητές καθώς βγαίνουν από το σχολείο, πολλοί με τα χέρια ψηλά ή σταυρωμένα πίσω από το κεφάλι, μπροστά σε πάνοπλους αστυνομικούς.

Ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής, περιπολικά και τεθωρακισμένα της αστυνομίας κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το λύκειο, που είχε περίπου 3.000 μαθητές του 2014. Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ελικόπτερα.

Οι επιθέσεις ενόπλων σε σχολεία έφθασαν ήδη τις 18 φέτος

Ο Τραμπ στέλνει συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών 

«Οι προσευχές και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες του φρικτού συμβάντος στη Φλόριντα. Κανένα παιδί, καθηγητής ή κάποιος άλλος δεν θα πρέπει να αισθάνεται μη ασφαλής σε αμερικανικό σχολείο», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανέφερε πάλι στο Twitter, ότι «ενημερώθηκε για την επίθεση ενόπλου σε ένα σχολείο στη Φλόριντα», ενώ πρόσθετε, «παρακολουθούμε την κατάσταση».

Η τραγωδία της Τετάρτης προστίθεται σε μια μακρά σειρά σφαγών που διέπραξαν οπλοφόροι στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Στο Λας Βέγκας, τον Οκτώβριο του 2017, 58 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός και μόνο ενόπλου, ενώ το 2016, 49 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί μέσα σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο.

Σημειώνεται ότι μετά τη σφαγή πριν περίπου πέντε χρόνια στο Σάντι Χουκ, ένα πρωτοβάθμιο σχολείο στο Κονέτικατ όπου είχαν σκοτωθεί 20 παιδιά 6 και 7 ετών, πολλαπλασιάστηκαν οι ασκήσεις για την αντίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε επιθέσεις ενόπλων. Σκοπός αυτής της εκπαίδευσης είναι να διδαχθούν σπουδαστές και εκπαιδευτικοί πώς να αντιδρούν όταν κάποιος ανοίγει πυρ στα τυφλά με σκοπό να προκαλέσει όσο περισσότερα θύματα μπορεί. Πρόσφατα είχε γίνει μια συνάντηση για να συζητηθεί η αντίδραση σε μια ενδεχόμενη τέτοια επίθεση, είπε ένας 15χρονος μαθητής, ο Ράιαν Γκοτ, στο CNN.

Αυτή ήταν «η 291η επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο από τις αρχές του 2013», τόνισε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense In America» («Μητέρες απαιτούν δράση για να επικρατήσει η λογική όσον αφορά την οπλοκατοχή στην Αμερική»), η οποία μάχεται για να σταματήσει η διάδοση των όπλων.

Ένας άλλοτε συμμαθητής του Κρουζ είπε ότι όταν φοιτούσε στο λύκειο οπλοφορούσε πολύ συχνά και ερχόταν σε προστριβές με πολλούς από τους δασκάλους του.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι. «Αληθινά δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε ο σερίφης. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο σχολείο, δύο μπροστά σε αυτό, ένας στον δρόμο, ενώ δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν μαθητές και ενήλικοι, διευκρίνισε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε πύρινο κλοιό η Κορινθία – Εκκενώνονται οικισμοί λόγω μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Καστανιάς

Δραματικές ώρες για την ορεινή Κορινθία – Μπαράζ εκκενώσεων μέσω του 112, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς

Αμοργός: Σε κατάσταση επιφυλακής λόγω λειψυδρίας, έκκληση του Δήμου για συνετή κατανάλωση νερού

Ο Δήμος Αμοργού καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να αποφύγουν τη σπατάλη νερού ενόψει της δύσκολης θερινής περιόδου λόγω χαμηλών αποθεμάτων

Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του ΑΠΑΣ Νάξου για τη σεζόν 2025-26

Η ομάδα των Φαναριών ετοιμάζεται για ένα δυνατό πρωτάθλημα στη National League 1 και καλεί τους φιλάθλους να σταθούν και φέτος στο πλευρό της

Καύσωνας στην Παροναξία: Ο Ιούλιος “βράζει” τις Κυκλάδες, στους 39 βαθμούς στον Δαμαριώνα, στους 45 στη Φθιώτιδα

Σαρωτική ζέστη σε Αιγαίο και Ελλάδα – Πού «χτύπησε κόκκινο» ο υδράργυρος σε Νάξο και Πάρο, ποια νησιά ξεπέρασαν τους 38°C, τι καταγράφει το meteo.gr για τις ακραίες θερμοκρασίες

Σύρος: Αποχώρηση Ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου λόγω φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας

Οι διαδηλώσεις στο λιμάνι της Ερμούπολης ανάγκασαν το “Crown Iris” με 1.700 Ισραηλινούς επιβάτες να αποχωρήσει πρόωρα από τη Σύρο. Πώς το κατέγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Η Φολέγανδρος υποδέχθηκε την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Κυριάκο Μαρινάκη, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για έναν βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό στο νησί

Φίλ. Φόρτωμας: Επίσκεψη στη Σαντορίνη για τον Προφήτη Ηλία, ενημέρωση για ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, επισκέφθηκε το μοναστήρι στον Πύργο και συζήτησε με φορείς για τουρισμό, αγορά και υποδομές

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες