«Μπουρλότο» από τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα στα Βαλκάνια: “Συζητάμε με την Ελλάδα τα σύνορα μας με την Αλβανία” – Θέλει (και δεν το κρύβει) το Κοσσυφοπέδιο στην Αλβανία – Ποιο το σχόλιο της Κομισιόν
Σκηνές απείρου… χάους εκτυλίχθηκαν χθες μέσα στο αλβανικό κοινοβούλιο, με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντι Παλόκα, να εκτοξεύει μαύρο μελάνι ενάντια στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προτού τελικώς αποβληθεί από την αίθουσα μέσα σε κλίμα γενικευμένης αναταραχής. Το συμβάν έλαβε χώρα μάλιστα μπροστά στα μάτια του επίσης Αλβανού προέδρου της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος έδωσε το παρών χθες στην αλβανική βουλή με την ευκαιρία της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τα Τίρανα. Σχολιάζοντας εκ των υστέρων την επίθεση εναντίον του, ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «δεν τον ανησυχεί το μελάνι επειδή ο ίδιος έχει μεγαλώσει μέσα στις μπογιές». Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Ράμα τυχαίνει να είναι και… ζωγράφος (εξού και η αναφορά σε «μπογιές») πέρα από ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Κι από τις μπογιές στις …διεκδικήσεις και τα μπουρλότα. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV, για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, ο Εντι Ράμα, έριξε την βόμβα… «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» δήλωσε ο Ράμα, βάζοντας και την Ελλάδα στο «κάδρο» χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν ζητήματα συνόρων.
Πάντως, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων αποτελούσε μέρος της ατζέντας του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το οποίο είχε συζητήσει με τον αλβανό ομόλογό του, Ντιμίτρι Μπουσάτι. Η Αθήνα αποσκοπούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της αλβανικής πλευράς στην επέκταση τμηματικώς των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές που δεν επηρεάζονται τα αλβανικά συμφέροντα. Ωστόσο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν διευκρινίζει ότι αναφέρεται στα θαλάσσια σύνορα, είναι εύλογο οι δηλώσεις του να προκαλούν απορίες και προβληματισμό.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων του Κοσόβου, αποκαλώντας το «μέρος» της Αλβανίας. «Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «σχέδιο Α», τονίζοντας πως η συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του, στόχο έχει να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα. «Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ράμα, εννοώντας πως η ένωση δεν θα ειναι μόνο πολιτιστική ή γλωσσική, αλλά ουσιαστικά πολιτική.
Η δήλωση πάντως αυτή τη Ράμα έφτασε έως την Ευροβουλή και την Κομισιόν.. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς απάντησε αφενός ότι η Κομισιόν δεν έχει την εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα αναφερόταν σε κάτι τέτοιο, αφετέρου στο πλαίσιο των Βαλκανίων και των 6 χωρών που υπάγονται στην στρατηγική της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ο στόχος είναι η προσέγγιση και ο κατευνασμός των παθών και ως εκ τούτου δηλώσεις ηγετών προς την αντίθετη κατεύθυνση “δεν βοηθούν”. Τέλος απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα και η Αλβανία “διαπραγματεύονται σύνορα”, η Μάγια Κοτσίγιανιτς απάντησε “όχι απ’όσο γνωρίζουμε”.
Mε πληροφορίες από : echedoros-a.gr, lapsi.al