Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑλβανία: Ο Ράμα αποκαλύπτει "συζητάμε με την Ελλάδα για τα σύνορα"

Αλβανία: Ο Ράμα αποκαλύπτει “συζητάμε με την Ελλάδα για τα σύνορα”

|

«Μπουρλότο» από τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα στα Βαλκάνια: “Συζητάμε με την Ελλάδα τα σύνορα μας με την Αλβανία” – Θέλει (και δεν το κρύβει) το Κοσσυφοπέδιο στην Αλβανία – Ποιο το σχόλιο της Κομισιόν 

Σκηνές απείρου… χάους εκτυλίχθηκαν χθες μέσα στο αλβανικό κοινοβούλιο, με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντι Παλόκα, να εκτοξεύει μαύρο μελάνι ενάντια στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προτού τελικώς αποβληθεί από την αίθουσα μέσα σε κλίμα γενικευμένης αναταραχής. Το συμβάν έλαβε χώρα μάλιστα μπροστά στα μάτια του επίσης Αλβανού προέδρου της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος έδωσε το παρών χθες στην αλβανική βουλή με την ευκαιρία της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τα Τίρανα. Σχολιάζοντας εκ των υστέρων την επίθεση εναντίον του, ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «δεν τον ανησυχεί το μελάνι επειδή ο ίδιος έχει μεγαλώσει μέσα στις μπογιές». Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Ράμα τυχαίνει να είναι και… ζωγράφος (εξού και η αναφορά σε «μπογιές») πέρα από ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κι από τις μπογιές στις …διεκδικήσεις και τα μπουρλότα. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV, για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, ο Εντι Ράμα, έριξε την βόμβα…  «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» δήλωσε ο Ράμα, βάζοντας και την Ελλάδα στο «κάδρο» χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν ζητήματα συνόρων. 

Πάντως, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων αποτελούσε μέρος της ατζέντας του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το οποίο είχε συζητήσει με τον αλβανό ομόλογό του, Ντιμίτρι Μπουσάτι. Η Αθήνα αποσκοπούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της αλβανικής πλευράς στην επέκταση τμηματικώς των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές που δεν επηρεάζονται τα αλβανικά συμφέροντα. Ωστόσο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν διευκρινίζει ότι αναφέρεται στα θαλάσσια σύνορα, είναι εύλογο οι δηλώσεις του να προκαλούν απορίες και προβληματισμό.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων του Κοσόβου, αποκαλώντας το «μέρος» της Αλβανίας. «Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «σχέδιο Α», τονίζοντας πως η συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του, στόχο έχει να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα. «Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ράμα, εννοώντας πως η ένωση δεν θα ειναι μόνο πολιτιστική ή γλωσσική, αλλά ουσιαστικά πολιτική.

Η δήλωση πάντως αυτή τη Ράμα έφτασε έως την Ευροβουλή και την Κομισιόν.. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς απάντησε αφενός ότι η Κομισιόν δεν έχει την εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα αναφερόταν σε κάτι τέτοιο, αφετέρου στο πλαίσιο των Βαλκανίων και των 6 χωρών που υπάγονται στην στρατηγική της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ο στόχος είναι η προσέγγιση και ο κατευνασμός των παθών  και ως εκ τούτου δηλώσεις ηγετών προς την αντίθετη κατεύθυνση “δεν βοηθούν”. Τέλος απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα και η Αλβανία “διαπραγματεύονται σύνορα”, η Μάγια Κοτσίγιανιτς απάντησε “όχι απ’όσο γνωρίζουμε”. 

Mε πληροφορίες από : echedoros-a.gr, lapsi.al

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ασπίδα για γενοκτονία στη Γάζα»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Καφέ Γκρέκο: Σε κίνδυνο το ιστορικό στέκι διανοουμένων της Ρώμης λόγω ενοικίου (!!!)

Το θρυλικό καφενείο της οδού Κοντότι, σημείο συνάντησης Γκαίτε, Ντίκενς και Λόρδου Βύρωνα, απειλείται ξανά με λουκέτο μετά από αιώνες ιστορίας.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.