Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑιματηρή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Αιματηρή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

|

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε μεταξύ δύο σταθμών στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και περισσότερους από 50 τραυματισμούς πολιτών. 

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε μεταξύ δύο σταθμών στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και περισσότερους από 50 τραυματισμούς πολιτών. 

Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί της επίθεσης και περισσότεροι από 50 οι τραυματίες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των ρωσικών αρχών ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ενώ στο σημείο της επίθεσης εργάζονται 41 ιατρικές ομάδες, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Αγίας Πετρούπολης.

Η έκρηξη σε βαγόνι του μετρό σημειώθηκε μεταξύ των σταθμών της πλατείας Σενάγια και του σταθμού «Τεχνολογικού Ινστιτούτου», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν εξερράγη.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής και σωστικά συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή.

 

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στην πόλη, ενώ ενημερώθηκε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την έκρηξη.

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν, ακόμη και αυτό της τρομοκρατικής επίθεσης, οι αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν με ανακοίνωσή του, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Συλλυπητήρια εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, τουλάχιστον ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς είχε ενισχυθεί με «καταστροφικά στοιχεία», ίσως καρφιά.

Επίσης, η διοίκηση του μετρό ανακοίνωσε ότι έχουν κλείσει οι είσοδοι και οι έξοδοι των σταθμών της πλατείας Σενάγια και «Τεχνολογικού Ινστιτούτου», ενώ οι συρμοί περνούν χωρίς να σταματήσουν.

Εκκενώνονται και άλλοι σταθμοί για προληπτικούς λόγους.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Pulkovo, με ελέγχους τόσο στις εισόδους και εξόδους, αλλά και σε όσους ετοιμάζονται να πετάξουν.

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας και στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα.

Εκτιμήσεις για τρομοκρατική επίθεση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ο Βίκτορ Οζέροφ, βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας του ρωσικού Κοινοβουλίου, το συμβάν είναι «κατά πάσα πιθανότητα τρομοκρατική ενέργεια. Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία συντείνουν προς αυτό, ειδικά η ύπαρξη καρφιών στους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Από την άλλη πλευρά, ο Οζέροφ συνέδεσε την επίθεση και με την παρουσία Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

«Η επιλογή του τόπου και του χρόνου της επίθεσης δεν μπορεί να είναι τυχαία», είπε.
«Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στην πόλη, όπου πραγματοποιείται μεγάλο δημοσιογραφικό φόρουμ, ενώ υπάρχουν και πολλοί δημοσιογράφοι», τόνισε.

Επίσης, άφησε αιχμές για ανεπάρκεια των αρχών ασφαλείας να προλάβουν την επίθεση.

Συλλυπητήρια

 

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και δηλώσεις στήριξης προς τις οικογένειες των θυμάτων έχουν κάνει ηγέτες και αξιωματούχοι διαφόρων χωρών.

Μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συλλυπητήρια από τη συριακή κυβέρνηση και από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Θερμές ευχαριστίες για τη σχολική εκδρομή στην Πάρο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς τους συνοδούς καθηγητές για την υπεύθυνη στάση τους, σε ένα ταξίδι με απρόβλεπτες συνθήκες.

Ο Παρθενώνας είχε φώτα

Ισπανός αρχαιολόγος αποκαλύπτει πώς φωτιζόταν το εσωτερικό του Παρθενώνα στην Αρχαιότητα

Η ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Αλεξάντρε Αλεμάο

Κοντά σε πρόταση για τον Βραζιλιάνο φορ η ΑΕΚ

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Πανναξιακός ΑΟ: «Πλήγμα στο 92’, ισοφάριση και ένταση στην Αγιάσο»

Ο Πανναξιακός προηγήθηκε νωρίς, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το πολύτιμο τρίποντο στη Λέσβο, με τον Όλυμπο να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις και να προκαλεί έντονη διαμαρτυρία για οφσάιντ στη φάση του γκολ.

Σαντορίνη: Φιλοξενεί το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ, πρώτη φορά στις Κυκλάδες

Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού χτυπά στα Φηρά στις 4 Ιουνίου – Ενώνουν τις φωνές τους ξενοδόχοι, φορείς και επιχειρηματίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τουρισμού

Επακούμβηση του “SAONISOS” στη Λέρο χωρίς τραυματισμούς

Κατά τη διάρκεια της πρυμνοδέτησης στο λιμάνι της Λέρου, το πλοίο “SAONISOS” προσέκρουσε ελαφρά στην προβλήτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση – Το πλοίο απέπλευσε κανονικά για Λειψούς.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία: Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες της Θάλασσας

Η ΣΕΕΝ τιμά τις γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας και αναδεικνύει τη συμβολή τους στον πιο δυναμικό κλάδο της χώρας – Με το βλέμμα στην ισότητα και τη βιωσιμότητα.

Κρήτη: Το Κουφονήσι δεν είναι μόνο παραδείσιες παραλίες, είναι και ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Από ρωμαϊκά θέατρα και δημόσια λουτρά μέχρι ψηφιδωτά και λατρευτικά αγάλματα: Το ακατοίκητο νησί Λεύκη κρύβει στα σπλάχνα του έναν εντυπωσιακό αρχαίο πολιτισμό

Ώρα Τελικού στη Νίκαια: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διεκδικεί άνοδο στη National League 1! (video)

Σήμερα στις 13:30 ο Πανναξιακός δίνει τον υπέρτατο αγώνα κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, με φόντο την άνοδο και τον τίτλο στη National League 2 – Όλοι στο πλευρό της ομάδας των Κυκλάδων!

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.