Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑιγαίο - Πρασονήσι: Στους έντεκα (11) οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο...

Αιγαίο – Πρασονήσι: Στους έντεκα (11) οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο (video)

|

Τρία ναυάγια σε 40 ώρες στο Νότιο Αιγαίο… Απολογισμός; 14 νεκροί αλλά δεν υπάρχει σωστός αριθμός για τους αγνοούμενους… 

Εντεκα τελικά οι νεκροί που έχουν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη βραχονησίδα «Πρασονήσι» νότια των Αντικυθήρων. Πέμπτη απόγευμα προσάραξε ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε περίπου 100 άτομα και το οποίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.   Οι 52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 παιδιά απεγκλωβίστηκαν σε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος αλλά συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή. 

Παράλληλα, δεύτερο ιστιοπλοϊκό με μετανάστες εντοπίστηκε χθες Πέμπτη το απόγευμα στην περιοχή του Γερολιμένα, στη Μάνη. Το Λιμενικό μετέφερε στη στεριά 92 μετανάστες (οι 54 ανήλικοι, οι περισσότεροι από την Αίγυπτο). Μάλιστα, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί που προσπάθησαν να διαφύγουν και φέρονται ως διακινητές μετά την αναγνώριση από τους άλλους επιβαίνοντες… . 

 Στο μεταξύ, στη Σαντορίνη κλιμάκια της Ασφάλειας του Λιμενικού και ψυχολόγοι λαμβάνουν καταθέσεις από τους, μόλις 13 διασωθέντες του προχθεσινού ναυαγίου νότια της Φολεγάνδρου. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί τρεις νεκροί, με τον αριθμό των αγνοουμένων να ξεπερνά τους 30 σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια μεταναστών στο Αιγαίο. 

Τρία ναυάγια σε λιγότερο από 40 ώρες στο Αιγαίο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Φολέγανδρο μίλησε «για το χειρότερο ναυάγιο που έχει γίνει φέτος στο Αιγαίο». Πρόσθεσε δε «Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν».  Εκτιμά ότι από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ας δούμε την ανακοίνωση από το Υπουργειο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το ναυάγιο που έγινε στο Πρασονήσι και την εξέλιξή του … 

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού αλλοδαπών πργματοποιήθηκε από τις απογευματινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή νησίδας ”ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ” βόρεια ν. Αντικυθήρων υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης και ημιβύθισης ιστιοφόρου σκάφους (α.λ.σ.) με περίπου ενενήντα (90) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι εξήλθαν από αυτό και παρέμειναν επί της νησίδας Πρασονησίου. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχείρησαν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία.

Το Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλώβισε με ασφάλεια, πρωινές ώρες σήμερα, ενενήντα αλλοδαπούς (52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 ανήλικοι), οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στον λιμένα Πειραιά.

Τατυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή καθώς και υποβρύχια έρευνα από στελέχη της Μ.Υ.Α./Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός του Ι/Φ σκάφους, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στο σημείο της προσάραξης, κατά την οποία περισυνελέγησαν συνολικά έντεκα (11) σοροί, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στον λιμένα Πειραιά από το ανωτέρω Π.Α.Θ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα: Παραβατικότητα 77% στη χρήση κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει σοβαρές αδυναμίες στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την αποκατάσταση των παραβάσεων σε δήμους της χώρας

ΥΠΑ: Αυξήθηκε κατά 24,8% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Νάξου το Μάιο

Θεαματική άνοδος της κίνησης στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια – Πρωτιά για Νέα Αγχίαλο, σημαντική αύξηση και στα Ιωάννινα και τον Άραξο

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (24/06) στις Τρίποδες και την περιοχή Μπλουμάς

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως τις 13:30 λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο – Ανακοίνωση του Πρακτορείου της ΔΕΔΔΗΕ στη Νάξο.

Στα πορτοκαλί φανάρια… φρενάρουμε ή περνάμε; Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας διευκρινίζει πότε ο οδηγός πρέπει να σταματά, πότε μπορεί να συνεχίσει και τι κυρώσεις προβλέπονται.

Ανεβαίνοντας… στο ποδήλατο: Η Μυτιλήνη επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό

Με επίσημη πιστοποίηση και στρατηγικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Μυτιλήνης αναδεικνύει το νησί ως προορισμό φιλικό προς το ποδήλατο, επενδύοντας σε ήπιες μορφές τουρισμού και αειφορία

Ο ζωγράφος της θάλασσας: Ο Ιγκόρ Μπορίσοφ και το όνειρο της Κιμώλου

Από τις πασαρέλες της μόδας στα τιρκουάζ νερά των Κυκλάδων, ο Γάλλος καλλιτέχνης αφηγείται πώς η Ελλάδα, η μυθολογία και ένα μικρό νησί τον οδήγησαν στην απόλυτη έμπνευση και προσωπική αναγέννηση.

Ανδρος – Γαύριο: Ένα έργο πνοής για το νέο λιμάνι ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα

Με χρηματοδότηση 700.000 ευρώ ξεκινά η μελέτη για την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού – Το έργο βάζει τέλος στις δυσλειτουργίες και στηρίζει το μέλλον της Άνδρου

Νάξος – Καλοκαίρι δημιουργίας για παιδιά και εφήβους, ξεκινούν τα θερινά εργαστήρια

Μουσική, θέατρο, εικαστικά και δημιουργική γραφή για παιδιά 5 έως 17 ετών – Δωρεάν δράσεις σε Χώρα, Φιλώτι, Βίβλο και Χαλκί

«Βαρκάκια χωρίς δίπλωμα» και ανεξέλεγκτες ταχύτητες: SOS για την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Καμία οριοθέτηση, καμία επίβλεψη, κανένα δίπλωμα – μόνο τύχη

Νάξος: Ο Κλήδονας στον Άγιο Αρσένιο αναβάλλεται για αύριο (24/06) λόγω ανέμων

Η φωτιά του Αϊ-Γιαννιού θα ανάψει με ασφάλεια – Μουσική, κεράσματα και παράδοση στην καρδιά του καλοκαιριού

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.