Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑιγαίο - Πρασονήσι: Στους έντεκα (11) οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο...

Αιγαίο – Πρασονήσι: Στους έντεκα (11) οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο (video)

|

Τρία ναυάγια σε 40 ώρες στο Νότιο Αιγαίο… Απολογισμός; 14 νεκροί αλλά δεν υπάρχει σωστός αριθμός για τους αγνοούμενους… 

Εντεκα τελικά οι νεκροί που έχουν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη βραχονησίδα «Πρασονήσι» νότια των Αντικυθήρων. Πέμπτη απόγευμα προσάραξε ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε περίπου 100 άτομα και το οποίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.   Οι 52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 παιδιά απεγκλωβίστηκαν σε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος αλλά συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή. 

Παράλληλα, δεύτερο ιστιοπλοϊκό με μετανάστες εντοπίστηκε χθες Πέμπτη το απόγευμα στην περιοχή του Γερολιμένα, στη Μάνη. Το Λιμενικό μετέφερε στη στεριά 92 μετανάστες (οι 54 ανήλικοι, οι περισσότεροι από την Αίγυπτο). Μάλιστα, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί που προσπάθησαν να διαφύγουν και φέρονται ως διακινητές μετά την αναγνώριση από τους άλλους επιβαίνοντες… . 

 Στο μεταξύ, στη Σαντορίνη κλιμάκια της Ασφάλειας του Λιμενικού και ψυχολόγοι λαμβάνουν καταθέσεις από τους, μόλις 13 διασωθέντες του προχθεσινού ναυαγίου νότια της Φολεγάνδρου. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί τρεις νεκροί, με τον αριθμό των αγνοουμένων να ξεπερνά τους 30 σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια μεταναστών στο Αιγαίο. 

Τρία ναυάγια σε λιγότερο από 40 ώρες στο Αιγαίο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Φολέγανδρο μίλησε «για το χειρότερο ναυάγιο που έχει γίνει φέτος στο Αιγαίο». Πρόσθεσε δε «Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν».  Εκτιμά ότι από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ας δούμε την ανακοίνωση από το Υπουργειο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το ναυάγιο που έγινε στο Πρασονήσι και την εξέλιξή του … 

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού αλλοδαπών πργματοποιήθηκε από τις απογευματινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή νησίδας ”ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ” βόρεια ν. Αντικυθήρων υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης και ημιβύθισης ιστιοφόρου σκάφους (α.λ.σ.) με περίπου ενενήντα (90) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι εξήλθαν από αυτό και παρέμειναν επί της νησίδας Πρασονησίου. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχείρησαν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία.

Το Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλώβισε με ασφάλεια, πρωινές ώρες σήμερα, ενενήντα αλλοδαπούς (52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 ανήλικοι), οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στον λιμένα Πειραιά.

Τατυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή καθώς και υποβρύχια έρευνα από στελέχη της Μ.Υ.Α./Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός του Ι/Φ σκάφους, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στο σημείο της προσάραξης, κατά την οποία περισυνελέγησαν συνολικά έντεκα (11) σοροί, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στον λιμένα Πειραιά από το ανωτέρω Π.Α.Θ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.