Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑιγαίο: Καταδίωξη θαλαμηγού στα... όρια και η διαφορετική οπτική προσέγγιση

Αιγαίο: Καταδίωξη θαλαμηγού στα… όρια και η διαφορετική οπτική προσέγγιση

|

Καθημερινό φαινόμενο τείνει να γίνει η παρουσία θαλαμηγών στα .. όρια και το κρυφτούλι στο Αιγαίο κρύβει κινδύνους. Τι λένε οι Έλληνες και τι οι Τούρκοι για το τελευταίο επεισόδιο – ξημερώματα Τρίτης – στα ανοιχτά της Ρόδου

Καταδίωξη μιας λευκής θαλαμηγού με χρήση πυρών ακινητοποίησης από περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα ανοιχτά της Ρόδου. Η θαλαμηγός κρίθηκε ύποπτη καθώς έπλεε κοντά στις δυτικές ακτές του νησιού χωρίς αναμμένους φανούς. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο κυβερνήτης της δεν ανταποκρίθηκε στα σήματα για έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα, προσπάθησε με επικίνδυνους ελιγμούς να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος και τελικά κατόρθωσε να ξεφύγει στα τουρκικά ύδατα, όπου τη συνόδευσαν δύο τουρκικές ακταιωροί.

Τι είχε αναφέρει το Υπουργείο; “Μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα, σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας  του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών ν. Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας. Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του  σκάφους προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο Κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή”.

Η απάντηση της Τουρκικής πλευράς

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο περιστατικό η τουρκική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι έλαβε σήμα στις 03.40 για πυροβολισμούς κατά ιδιωτικού σκάφους. Οταν το προσέγγισε εντόπισε σε αυτό δύο τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαρμαρίδας σε σοβαρή κατάσταση, καθώς και έναν Σύρο ο οποίος είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι. Το σκάφος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του. Από την τουρκική ανακοίνωση προκύπτει ότι η θαλαμηγός είχε μόνο αυτούς τους τρεις επιβάτες.

Προηγούμενα περιστατικά

Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου, ξανά στη Ρόδο, είχε καταγραφεί ένα παρόμοιο περιστατικό με χρήση πυρών από ελληνικό πλήρωμα. Τότε εντοπίστηκε, αρχικά από περίπολο στη στεριά, μια ύποπτη φουσκωτή λέμβος η οποία προσέγγιζε την παραλία κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Δεν ήταν εφικτό μέσα στο σκοτάδι να φανεί πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτή. Δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που κλήθηκαν να επέμβουν, πρόλαβαν το φουσκωτό στον δρόμο του γυρισμού προς την Τουρκία. Επιχείρησαν μάταια με σειρήνα, φωτεινά σήματα και μέσω τηλεβόα να πείσουν τον χειριστή και μοναδικό πλέον επιβάτη να σταματήσει, ώσπου η καταδίωξη έληξε με πυρά ακινητοποίησης. Η λέμβος βυθίστηκε και ο 55χρονος Τούρκος χειριστής συνελήφθη.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του αναφέρεται ότι εκείνη τη νύχτα αποβίβασε τουλάχιστον έξι αλλοδαπούς στο νησί, από τους οποίους εντοπίστηκαν στη στεριά μόνο οι τρεις. Του αποδόθηκε και άλλο ένα δρομολόγιο διακίνησης το οποίο είχε πραγματοποιηθεί δύο ημέρες νωρίτερα. Σε εκείνο το περιστατικό φέρεται να μετέφερε επτά Σύρους από τη Μαρμαρίδα στη Ρόδο, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Λιμενικό. Ενας από τους διακινούμενους τον αναγνώρισε αργότερα ως χειριστή και της δικής τους βάρκας σε φωτογραφία που του έδειξαν οι Λιμενικοί. Από τον έλεγχο των δακτυλικών του αποτυπωμάτων φάνηκε ότι είχε συλληφθεί στην Ελλάδα δύο ακόμη φορές, για κλοπή στο Μενίδι τον Δεκέμβριο του 1989 και για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1990.

Στα τέλη Ιουλίου ακόμη μία θαλαμηγός προερχόμενη από τα τουρκικά παράλια απασχόλησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Κατευθυνόταν προς το νησί με περίπου 70 επιβάτες. Τότε ειδοποιήθηκε και τελικά παρενέβη η τουρκική Ακτοφυλακή εμποδίζοντας το σκάφος να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.  

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.