Οι Γερμανοί (κυρίως ο Σόιμπλε) μας τα …χώνουν άγρια για το προσφυγικό την ώρα που η Ελλάδα κάνει ,…βήματα εκσυχρονισμού
Μπορεί σήμερα να μην είχαμε …θύματα στο Αιγαίο αλλά οι Γερμανοί δεν μας χαρίστηκαν για μία ακόμη φορά ενώ έφτασαν και πάλι το σημείο να μας πετάνε εκτός Συνθήκης Σένγκεν, τη στιγμή που έπλεξαν το εγκώμιο της Τουρκίας… Η αρχή έγινε από τον «αγαπητό» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, αυτή τη φορά για τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται το προσφυγικό. «Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.
«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», προσθέτει. Ερωτηθείς αν υπήρξε διάσταση απόψεων με την Α. Μέρκελ, τόσο στο θέμα της προσφυγικής κρίσης όσο και στο ζήτημα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, ο Σόιμπλε απαντά: «Καθόλου. Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος».
Όπως αναφέρει η DW, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε την προστασία των εξωτερικών συνόρων εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ εκτιμά ότι το 2016 θα κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η κρίση αυτή μπορεί να λυθεί μόνον από κοινού. Τέλος, ερωτηθείς εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.
Βαυαρό ΥΠΕΞ: Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι φάρσα
Την ίδια στιγμή, δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, κυρίως όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας Γοάχιμ Χέρμαν, σε συνέντευξή του στην «Die Welt». Χαρακτηρίζει ως… φάρσα τον τρόπο φύλαξης των ελληνικών συνόρων και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκδιωχθεί από την περιοχή της Συνθήκης του Σένγκεν. «Έξοδος από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν έχει προβλεφθεί. Αυτό είναι μία από τις αφέλειες της Ε.Ε. Κάθε χώρα η οποία δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων θα πρέπει να φεύγει από τη Συνθήκη. Αυτό που κάνουν οι Έλληνες είναι μία φάρσα». Προσθέτει ακόμη ότι η Frontex ορθά θα μπορεί, πλέον, να παρεμβαίνει στη φύλαξη των συνόρων μίας χώρας, ακόμη και εάν η ίδια η χώρα δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της.
Αντίθετα εμφανίζεται περισσότερο φιλικός προς την Τουρκία. Απατώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί δύσκολη τη φύλαξη των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σπεύδει να υποστηρίζει ότι οι τουρκικές αρχές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, εάν αυτό τους ζητηθεί, ενώ χαρακτηρίζει τη Γερμανία ως τη χώρα – μοντέλο αναφορικά με τον τρόπο φύλαξης των συνόρων.
Ελλάδα
Την ίδια ώρα η Ελλάδα προσπαθεί να μαζέψει τα …ασυμμάζευτα. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την παραμονή των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις διατάξεις του παράλληλου προγράμματος ενισχύεται η Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και προβλέπεται πως με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης, ρυθμίζονται οι διαδικασίες υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή χορήγησης του καθεστώτος δικαιούχου επικουρικής προστασίας ή ανθρωπιστικού καθεστώτος και το περιεχόμενο των καθεστώτων αυτών.
Προβλέπεται ακόμη ότι με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να προκηρύσσεται μειοδοτικός διαγωνισμός για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης – ναύλωσης πλωτών μέσων ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση αναγκών σίτισης, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μεταφοράς μεταναστών, με ιδιώτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Στην ίδια βάση προβλέπεται η ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης-ναύλωσης πλωτών μέσων, ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η ΠΝΠ ξεκαθαρίζει πως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ προβλέπεται πως με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, και Υγείας εντός προθεσμίας ενός έτους, καθορίζονται η ίδρυση, η διοικητική υπαγωγή, η στελέχωση και η λειτουργία Κέντρων Προσωρινής Διαμονής των αιτούντων να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες αλλοδαπών