Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΥπουργείο Ναυτιλίας: Έρχονται χρονοθυρίδες (slots) και στα λιμάνια

Υπουργείο Ναυτιλίας: Έρχονται χρονοθυρίδες (slots) και στα λιμάνια

|

Μπορούν τα λιμάνια να λειτουργήσουν με τη λογική των αεροδρομίων;

Μήνας κλειδί για την προκήρυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την δημιουργία χρονοθυρίδων (slots) στα λιμάνια, φαίνεται πως είναι ο μήνας Σεπτέμβριος. Η σκέψη και η πρόταση ανήκει στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη και είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην ελληνική θαλάσσια συγκοινωνία.

Θετική ήταν οι ανταπόκριση από την ομοσπονδία των ναυτικών, την ΠΝΟ η οποία μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας ανέφερε ότι η θέσπιση συστήματος χρονοθυρίδων (slots), στο πρότυπο των αερομεταφορών θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των εγκρίσεων των δρομολογίων, “ζήτημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών”. Σύμφωνα με τους πλοιάρχους της ακτοπλοΐας, ” οι εγκρίσεις των δρομολογίων με τέτοιο τρόπο και τέτοια συχνότητα που οι αφιξο-αναχωρήσεις δεν γίνονται με ασφαλή τρόπο”.

Με το φιλόδοξο, αυτό, σχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας  στοχεύει στην βελτιστοποίηση του ακτοπλοϊκού δικτύου σε λιμένες μεγάλης επιβατικής κίνησης, ώστε να υπάρξει ασφαλής επιβίβαση και μετεπιβίβαση των επιβατών, να αποφεύγονται οι ταυτόχρονος αναχωρήσεις – κυρίως-, και η πίεση στις αφίξεις στα  δημοφιλή λιμάνια.

Πρακτικά, μέσα από την πλατφόρμα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πλειοδοτούν για την ώρα αναχώρησης – κυρίως- των πλοίων τους, δίνοντας οικονομικές προσφορές για τις ώρες με υψηλό ενδιαφέρον. Τα slots είναι αρκετά διαδεδομένα στις αερομεταφορές, με τις εταιρείες να εξασφαλίζουν  τα περιζήτητα δρομολόγια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες στα λιμάνια μέσω πλειστηριασμού.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  έχει ήδη κατακυρώσει σε εταιρεία το έργο “εξειδίκευση αντικειμένου  για τη δημιουργία συστήματος  χρονοθυρίδων σε Θαλάσσιους Λιμένες (Sea Port Time Slots System) στο πλαίσιο της πράξης “Μελέτες, Εμπειρογνωμοσύνες, Τεχνικοί Σύμβουλοι 2021-2027 της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής” του Προγράμματος Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων 2021-2027.

Το αντικείμενο του έργου  συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλου  για τον προσδιορισμό  του αντικειμένου  και των επιμέρους ζητημάτων που αφορούν  τη δημιουργία Συστήματος Χρονοθυρίδων Θαλάσσιων Λιμένων για την κίνηση της ακτοπλοΐας στους λιμένες της  χώρας.

Μέχρι και σήμερα οι ώρες αναχώρησης των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά συζητούνται στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτάσεις των δρομολογίων των εταιρειών, μέσα σε θυελλώδεις, συνήθως, συνεδριάσεις.

Πηγή: capital.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Εντατικοί έλεγχοι στα τουριστικά ημερόπλοια, «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο Β. Κικίλιας

Με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά ημερόπλοια της χώρας – Έμφαση στην τήρηση κανόνων ασφαλείας και πληρωμάτων.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» απόψε στο Θέατρο Καμπανέλλη

Η Παιδική Χορωδία των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής συνεργάζεται με τη συμφωνική ορχήστρα Cappella Atenea και παρουσιάζουν ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγκαλιάς.

Γυναικομαστία: Αίτια, Διάγνωση και Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί κλινική εξέταση.

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι