Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΥπόθεση "Sea Diamond": Την άμεση ανέλκυση ζητεί το ΚΚΕ με ερώτηση στη...

Υπόθεση “Sea Diamond”: Την άμεση ανέλκυση ζητεί το ΚΚΕ με ερώτηση στη Βουλή

|

Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να ανελκυστεί το ναυάγιο του πλοίου «Sea Diamond» από τη θαλάσσια περιοχή της καλντέρας Σαντορίνης από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και να εισπραχθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:

«Πριν από 16 χρόνια στις 6/4/2007 το κρουαζιερόπλοιο “SEA DIAMOND” της εταιρείας “LOUIS” προσέκρουσε σε σηματοδοτημένο ύφαλο και βυθίστηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης, 500 μόλις μέτρα από το μοναδικό λιμάνι του νησιού (Αθηνιός) όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Παρά τη συγκεκριμένη και ξεκάθαρη υπάρχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα (νόμος 2881/2001 και άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος), καμία κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τον νόμο, ώστε να υποχρεώσει την πλοιοκτήτρια και τον ασφαλιστικό της οργανισμό να ανελκύσουν και να απομακρύνουν το ρυπογόνο ναυάγιο από τον βυθό του πλέον τουριστικού νησιού της χώρας, που κατατάσσεται κάθε χρόνο ανάμεσα στους πρώτους παγκοσμίως προορισμούς.

Η απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου, με την οποία αποφασίστηκε τελεσίδικα η ενοχή του πλοιάρχου του κρουαζιερόπλοιου και του διευθυντή επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας, που φέρουν και την πλήρη ποινική ευθύνη της πρόσκρουσης και της βύθισης του πλοίου, ταυτόχρονα αποδέχεται ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση υπάρχει ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου.

Οι δικαστικές πραγματογνωμοσύνες του 2020, που διατάχθηκαν με την απόφαση 51/2017 του Αστικού Εφετείου Πειραιά, αποδεικνύουν ότι το ναυάγιο του “Sea Diamond” συνεχίζει να ρυπαίνει τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και θα συνεχίσει για 420 χρόνια ακόμη, εφόσον δεν ανελκυθεί. Ταυτόχρονα οι πραγματογνώμονες απεφάνθησαν ότι η ανέλκυσή του είναι εφικτή με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές.

Η απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του “Sea Diamond”, καθώς “το βυθισμένο ναυάγιο αποτελεί αυτοτελώς πηγή ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον λόγω της έκλυσης τοξικών και επικίνδυνων ουσιών και απειλείται μεγαλύτερη οικολογική υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο μέλλον λόγω της προϊούσας διάβρωσής του”.

Εκτός από τα παραπάνω, το ναυάγιο του “Sea Diamond” παραμένει βυθισμένο δίπλα στην περιοχή Natura 2000 της Παλιάς και Νέας Καμμένης εδώ και δεκαέξι χρόνια και η παράλειψη ανέλκυσής του συνιστά παραβίαση των αντίστοιχων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι σύμφωνα με το Πράσινο Διαβατήριο του κρουαζιερόπλοιου, εντός του ναυαγίου περιέχονται εκατοντάδες τόνοι υγρών καυσίμων (μαζούτ) και λιπαντικών μηχανής, χιλιάδες κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών, όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, εκατοντάδες κιλά ανόδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, χιλιάδες μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, εκατοντάδες λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, πολλά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία χημικά, όπως χρώματα, αντισκωριακά, σταθεροποιητές βαφών, βρωμιούχες επιβραδυντικές χημικές ενώσεις, αλλά και πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα, στις εγκαταστάσεις, στα σαλόνια και στις καμπίνες του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, συνιστώντας συνολικά μία τοξική βόμβα που συνεχώς διαβρώνεται απειλώντας με σοβαρότατη οικολογική καταστροφή το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης.

Έπειτα από προσφυγή των κατοίκων Θήρας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, επεβλήθη με το Πρακτικό 21/2022, πρόστιμο στο Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς η στάση της Διοίκησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου “η κεντρική διοίκηση, αν και κατέληξε στην τεχνική λύση της ανελκύσεως ως βέλτιστης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ναυαγίου, δεν προκύπτει ότι έχει ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες από το ν. 2881/2001 διαδικασίες, απευθύνοντας, και μάλιστα αζημίως για το Δημόσιο, έγγραφη πρόσκληση στον κύριο του ναυαγίου για την άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση αυτού. Το Συμβούλιο διαπιστώνει πλημμελή συμμόρφωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Αποδεδειγμένα, η πολιτεία δεν έχει εφαρμόσει τη νομοθεσία και τις αποφάσεις δικαστηρίων.

Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Σαντορίνης αναγκάζονται να προσφύγουν εναντίον της πλοιοκτήτριας και του αλληλοασφαλιστικού της οργανισμού διεκδικώντας την ανέλκυση του ναυαγίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να ανελκυστεί το ναυάγιο του πλοίου “Sea Diamond” από τη θαλάσσια περιοχή της καλντέρας Σαντορίνης από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

– Να εισπραχθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και την ασφαλιστική της τα χρηματικά ποσά που έχουν επιβληθεί ως πρόστιμο από αποφάσεις δικαστηρίων».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας και γραβιέρα Νάξου Πιτταράς

Από το σχολικό ταπεράκι μέχρι το κυριακάτικο τραπέζι, αυτά τα τυροπιτάκια με φέτα και αυθεντική γραβιέρα Νάξου κερδίζουν μικρούς και μεγάλους με κάθε μπουκιά.

Ο ZAF στη Νάξο: Μια νύχτα με πάθος στον Μουσικό Περίβολο

Ο αυτοδίδακτος τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Νάξο και υπόσχεται μια συναυλία γεμάτη αυθεντικότητα, συναίσθημα και ενέργεια.

Από τη Μάκρη στον Αψηλό: Μια γέφυρα πίστης και ανθρωπιάς ενώνει Σίφνο και Έβρο

Ο πατήρ-Απόστολος ταξίδεψε από την Αλεξανδρούπολη στη Σίφνο για τον Προφήτη Ηλία, επισφραγίζοντας με τη συγκινητική παρουσία του την αδελφική σχέση που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της Θράκης και αποτυπώθηκε στο πανηγύρι του Αψηλού.

Το πρώην ΞΕΝΙΑ Πάρου αναγεννήθηκε: Οι Avant Mar Infinity Suites αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της Νάουσας

Ο Όμιλος WATT, σε συνεργασία με τη Grivalia Hospitality, μεταμορφώνει ένα εμβληματικό κτίριο της δεκαετίας του '60 σε υπερπολυτελείς σουίτες, εντάσσοντας την Πάρο στον παγκόσμιο χάρτη του ultra luxury τουρισμού.

Νάξος – Εθελοντική Αιμοδοσία: Ξεκινάει σήμερα (21/07) η προσφορά αγάπης (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Στέφανος Γκίκας: “Δύο νέες αφαλατώσεις στη Νάξο, Το λιμάνι προχωρά, η Αγία Άννα βάση για τα Πράσινα Πλοία” (video)

Σε συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον φάκελο «Κυκλάδες»: από τη λειψυδρία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, μέχρι τα Greco Islands, το φράγμα Τσικαλαριού και τα πλοία μηδενικών ρύπων που έρχονται με βάση τη Νάξο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Ο Προφήτης Ηλίας της Αγοράς: Μια ζωγραφιά-μαρτυρία του Ρέγκου και ένα βήμα για την αποκατάσταση

Ο ιστορικός ναός στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, μέσα από τα μάτια του Πολύκλειτου Ρέγκου, ετοιμάζεται να ανακτήσει την παλιά του αίγλη με τη νέα προγραμματική σύμβαση αποκατάστασης

Ιταλία: H Naxos Beach Soccer στη Σικελία γράφει ιστορία

Άνοδος στην Poule Scudetto για τους Σικελούς

Naxos: Το άλογο που θριάμβευσε στη Μαδρίτη

Ο Naxos, το άλογο που φέρει το όνομα της Νάξου, κατέκτησε το Gran Premio Claudio Carudel στη Μαδρίτη, χαρίζοντας δόξα στο όνομά μας

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων