Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΤρόμος στη Τουρκία. .. Το θωρηκτό "Αβέρωφ" και πάλι στο Αιγαίο

Τρόμος στη Τουρκία. .. Το θωρηκτό “Αβέρωφ” και πάλι στο Αιγαίο

|

Το πλοίο θρύλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο «τυχερός μπαρμπαγιώργης» μετά από εβδομήντα και … κάτι χρόνια αφήνει την Αθήνα και οδεύει (με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών) προς τη Θεσσαλονίκη ώστε να γιορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 

Το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ έλυσε κάβους σήμερα το πρωί και βγήκε στο Αιγαίο με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεθεί εκεί τις ημέρες της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και για ένα μήνα επιπλέον προκειμένου όσο γίνεται περισσότεροι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας να το επισκεφτούν.

Του Μαρίνου Γκασιάμη (newbeast.gr)

Tον «τυχερό μπαρμπαγιώργη» όπως τον αποκαλούν στο Πολεμικό Ναυτικό θα ρυμουλκήσουν στη Θεσσαλονίκη δύο ιδιωτικά ρυμουλκά, ενώ σε όλη την διαδρομή θα έχει δίπλα του μία φρεγάτα και ένα ρυμουλκό του Στόλου. Μόλις ολοκληρωθεί το ταξίδι των δυόμισι περίπου ημερών που χρειάζονται για να φτάσει στον προορισμό του το ιστορικό πλοίο, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί εκεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αρμόδιοι στο Πολεμικό Ναυτικό περίμεναν από τους μετεωρολόγους να τους διαβεβαιώσουν πως θα υπάρχει καιρικό «παράθυρο» με καλό καιρό ώστε να μην ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για το γέρικο σκαρί.

Συμπωματικά σαν σήμερα η Ελλάδα μπήκε στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο και το θρυλικό θωρηκτό απέπλεε προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τον υπόλοιπο στόλο στην απελευθέρωση των νησιών Λήμνου και Θάσου (8 Οκτωβρίου), Ίμβρου, Τενέδου και Άγιου Ευστράτιου (18 Οκτωβρίου), Σαμοθράκης (19 Οκτωβρίου), Ψαρών (22 Οκτωβρίου), Λέσβου (7 Δεκεμβρίου), Χίου (21 Δεκεμβρίου) και Σάμου (2 Μαρτίου 1913).

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ταξιδιού για το οποίο πολλά στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είχαν πολλές σκέψεις, ελήφθη ουσιαστικά από τον ίδιο τον υπουργό μετά από σχετική βέβαια σύσκεψη με τους επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων.

Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ήταν η εξής: «Θα ήθελα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να κάνω μία πολύ ευχάριστη ανακοίνωση. Χάρη στις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αλλά και τις προσφορές ιδιωτών ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο αποφασίσαμε με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων του Συμβουλίου Άμυνας να έρθει στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και να παραμείνει για έναν ολόκληρο μήνα. Για λόγους απόδοσης των οφειλομένων τιμών, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με το Θωρηκτό “Αβέρωφ”, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και τα σχολεία».

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τονίζεται αναλυτικά πως τις «πρωινές ώρες της Πέμπτης 05 Οκτωβρίου 2017, το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» απέπλευσε από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα Φλοίσβου και πλέει για το λιμένα Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει έως τις αρχές Νοεμβρίου 2017.

Σκοπός του πλου είναι το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», το «Θωρηκτό της νίκης» να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα.

Στο πλαίσιο του κατάπλου και της παραμονής του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στη Θεσσαλονίκη, πέραν των εκδηλώσεων «ΒΟΤΣΕΙΑ 2017» και της καθιερωμένης συμμετοχής τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού στην παρέλαση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν, επίσκεψη Σχολείων και ξενάγηση επί του πλοίου, συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού σε συναυλίες στον προβλήτα ελλιμενισμού του θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και στο Βασιλικό Θέατρο, ιστιοπλοϊκούς αγώνες με συμμετοχή τοπικών ναυταθλητικών συλλόγων, έκθεση αφιερωμένη στο Ναύαρχο Βότση, ημερίδα με θέμα «Το Τρισχιλιετές Μέγα της Θαλάσσης Κράτος», και επίδειξη από Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών σε θαλάσσιο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Κατά την τελική φάση του πλου του Θωρηκτό Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη επιτρέπεται και παράλληλα ενθαρρύνεται η τιμητική συνοδεία του από πλωτά σκάφη ιδιωτών ή Συλλόγων.

Σημειώνεται, ότι το Θωρηκτό Αβέρωφ, θα πλεύσει για πρώτη φορά μακριά από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, μετά το 1945 όπου ολοκλήρωσε την ενεργό του υπηρεσία και το 1986 όπου μεθόρμισε από τον Πόρο, αρχικά στη Μαρίνα Ζέας και στη μετέπειτα σημερινή του θέση, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιώργος Λεονταρίτης: Στήριξη στην παράδοση και τις υποδομές της Σαντορίνης

Από τη γιορτή του τρύγου στο SantoWines, στις επαφές για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

Σαντορίνη: Ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από πληγείσες περιοχές

Ειδικό ποσοστό 2% στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Β. Κικίλιας: “Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Β. Κικίλιας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την νησιωτικότητά μας- Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.