Την προοπτική παραχωρήσεων σε ιδιώτες επιμέρους ή και των συνολικών λιμενικών δραστηριοτήτων των δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας το ΤΑΙΠΕΔ.
Τα περί ου ο λόγος λιμάνια είναι τα Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου, ανώνυμες εταιρείες οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος συναντήθηκε χθες με επικεφαλής των λιμένων αυτών και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Nαυτιλίας, τους ενημέρωσε πως το Ταμείο έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με ενδεχόμενους παραχωρησιούχους.
Ο κ. Ξενόφος υπογράμμισε τη σημασία που έχει το κοινωνικό αποτύπωμα των λιμανιών στις τοπικές κοινωνίες, ενώ από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των Οργανισμών τόνισαν την σημασία που έχει η σύμπλευση των λιμανιών με τις τοπικές κοινωνίες. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την πολιτική του υπουργείου να προχωρήσει η αξιοποίηση των λιμανιών με τη διαδικασία των παραχωρήσεων, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια που συχνά δεν επιτρέπουν στους Οργανισμούς να προχωρήσουν σε έργα ή επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση ενόψει της αυριανής παρουσίασης, και με δεδομένες τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την ανάπτυξη των λιμανιών. Σημείωσε δε, την ανάγκη να λυθούν θέματα που αφορούν τη σύνδεση των λιμανιών με τα δίκτυα μεταφορών, τη στελέχωση των Οργανισμών με προσωπικό και την προώθηση των επενδύσεων.
Πηγές της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι η μεν μελέτη σκοπιμότητας των παραχωρήσεων εν γένει έχει ολοκληρωθεί, οι δε επιμέρους μελέτες για το ποιες δραστηριότητες κάθε λιμανιού έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι. Ούτε έχουν ακόμα προσληφθεί σύμβουλοι από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση. Αυτό που πάντως έχει κατ’ αρχήν αποφασιστεί και ενταχτεί και στις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθεί πρώτο.
Με τον όρο «παραχώρηση συνολικών λιμενικών δραστηριοτήτων» εννοείται πως οι οργανισμοί λιμένων μπορεί να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά να δομηθούν υποκείμενες εταιρικές οντότητες διαχείρισης του 100% των δραστηριοτήτων των λιμανιών οι οποίες και θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Αντιστοίχως, οι επιμέρους παραχωρήσεις θα αφορούν είτε την κρουαζιέρα είτε τις εμπορικές δραστηριότητες.