Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα προβλήματα του λιμανιού της Νάξου έφτασαν έως και τη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα προβλήματα του λιμανιού της Νάξου έφτασαν έως και τη Βουλή

|

Η χάρη μας έφτασε για μία ακόμη φορά στην Ελληνική Βουλή…. Τι έχει συμβεί και ποιος ο λόγος;  Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με την συνυπογραφή 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ερώτηση αφορά στην ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας με αφορμή όσα έγιναν πρόσφατα στα λιμάνια Νάξου – Αίγινας με την αδυναμία των πλοίων να δέσουν με ασφάλεια. Οι βουλευτές τονίζουν πως οι ελλείψεις των λιμενικών υποδομών της χώρας μας και η ελλιπής συντήρηση τους έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών κατά τον απόπλου και κατάπλου των πλοίων. “Η υφιστάμενη αυτή κατάσταση είναι προσβλητική για τη χώρα μας, μια χώρα που είναι πρώτη ναυτική δύναμη στο κόσμο σε ιδιοκτησία εμπορικών πλοίων και κυρίως είναι νησιωτική χώρα” λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον κ . Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα : Η κατάσταση των λιμενικών υποδομών της χώρας και η ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισής τους με στόχο τον ασφαλή απόπλου και κατάπλου των πλοίων και την διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τις επικίνδυνες και απεγνωσμένες προσπάθειες των ναυτικών μας προκειμένου να δέσουν με ασφάλεια τα πλοία κατά τον κατάπλου σε λιμάνια των Κυκλάδων, της Νάξου, αλλά και της Αίγινας. Τα περιστατικά αυτά καταδεικνύουν σοβαρά προβλήματα που οφείλονται μεταξύ άλλων σε θέματα σχεδιασμού των έργων, σε ελλείψεις των λιμενικών υποδομών της χώρας μας και στην ελλιπή συντήρησή τους αλλά και στο γεγονός ότι οι υποδομές δεν έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις για τον ασφαλή απόπλου και κατάπλου των πλοίων. Η υφιστάμενη αυτή κατάσταση δεν συνάδει με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι κατ΄εξοχήν νησιωτική χώρα.

Οι ηρωικές προσπάθειες των ναυτικών να προσεγγίσουν τα λιμάνια και να αποβιβάσουν με ασφάλεια οχήματα και επιβάτες συχνά γίνονται αντικείμενο θαυμασμού και επικροτούνται από την κοινή γνώμη. Όμως η ασφάλεια των πλοίων των επιβατών και των χρηστών των λιμένων δεν μπορεί να επαφίεται στον ηρωισμό των ναυτικών. Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν και είναι δύσκολες σε μερικές περιόδους του χρόνου, η καταλληλότητα των πλοίων στο να προσεγγίσουν συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές στα ελληνικά πελάγη και τα προβλήματα των υποδομών, συνιστούν παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτικά ατυχήματα. Επιπλέον σε αρκετά λιμάνια όπως π.χ. στην κοντινή μας Αίγινα, παρατηρείται έλλειψη βασικών υποδομών όπως είναι χώροι αναμονής επιβατών και οι τουαλέτες.

Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και συγκεκριμένα στις 7/7/2021 η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν) με τα έγγραφά της με αριθμούς πρωτ. 39/7/7/21 και 43 /20/7/21, απέστειλε στον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο την Έκθεση Λιμένων του 2021 που περιελάμβανε λεπτομερή αναφορά των ελλείψεων και των προβλημάτων που υφίστανται σε σχεδόν 100 λιμάνια της χώρας μας.

Η Έκθεση αυτή μάλιστα πρότεινε και τις απαιτούμενες βελτιώσεις στα λιμάνια προκειμένου να υπάρξει ασφαλέστερη προσέγγιση και παραμονή των πλοίων σε αυτά καθώς και ασφαλέστερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών που διακινούνται στα νησιά μας .

Κατόπιν αυτών και επειδή:

# η νησιωτικότητα της Ελλάδας με την πληθώρα των νησιών και λιμανιών της, απαιτεί συνεχή μέριμνα της Πολιτείας για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των επιβατών που διακινούνται με πλοία

# πολύ συχνά τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι, πολλά νησιά παραμένουν αποκλεισμένα αφού δεν μπορεί να τα προσεγγίσει πλοίο λόγω των ισχυρών ανέμων , αλλά και λόγω της έλλειψης συντηρημένων υποδομών, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία των νησιών να καθίσταται αδύνατη ή ανεπαρκής και οι κάτοικοι να μην έχουν πρόσβαση για πολλές μέρες σε βασικά αγαθά και φάρμακα ενώ δύσκολη καθίσταται και η αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών υγείας.

Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι έχουν ήδη εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί προβλήματα των λιμένων της Χώρας με την ανωτέρω αναφερόμενη Έκθεση της Π.Ε.Π.Ε.Ν, ήδη από το 2021 ενώ παράλληλα με την ίδια Έκθεση έχουν κατατεθεί και προτάσεις αναβάθμισης, συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών τους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

# Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την συντήρηση και αναβάθμιση των λιμένων της Χώρας με στόχο τον ασφαλή απόπλου και κατάπλου των πλοίων και την διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών και των χρηστών των λιμένων;

# Σε ποιους λιμένες έχουν γίνει σχετικές εργασίες;

# Έχει λάβει υπ’ όψιν του το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας τα αναφερόμενα στα έγγραφα με αριθμούς πρωτ. 39/7/7/21 και 43 /20/7/21 με τα οποία η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν) απέστειλε στον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο την Έκθεση Λιμένων του 2021 που περιείχε λεπτομερώς τα προβλήματα σε σχεδόν 100 λιμάνια της χώρας μας;

# Έχουν γίνει εργασίες αναβάθμισης ή αποκατάστασης των υποδομών των Λιμένων που αναφέρονται στην ‘Εκθεση Λιμένων 2021 της Π.Ε.Π.Ε.Ν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές εργασίες;

# Πόσα έργα έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για τα έτη 2019, 2020,2021 και 2022; Παρακαλούμε για την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων ανά έτος, έργο και ποσό που εγκρίθηκε από τη ΓΓΛΛΠΝΕ για τη χρηματοδότηση του κάθε έργου.

# Τα λιμάνια της Χώρας μας πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για τον ασφαλή απόπλου, κατάπλου και ελλιμενισμό των πλοίων και τους όρους ασφαλούς λειτουργίας, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς και συστάσεις, και σε καταφατική περίπτωση ποιοί κανονισμοί και συστάσεις έχουν εφαρμοστεί;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης /  Ακρίτα Έλενα / Αποστολάκης Ευάγγελος / Βέττα Καλλιόπη / Ζαμπάρας Μίλτος / Θρασκιά Ουρανία / Καλαματιανός Διονύσης /  Καραμέρος Γιώργος / Κεδίκογλου Συμεών / Κόκκαλης Βασίλης / Κοντοτόλη Μαρίνα / Κασιμάτη Νίνα /
Λινού Αθηνά / Μάλαμα Κυριακή / Μαμουλάκης Χαράλαμπος / Μεϊκόπουλου Αλέξανδρου /  Μπάρκας Κώστας / Νοτοπούλου Κατερίνα / Παπαηλιού Γεώργιος / Πούλου Παναγιού / Ραλλία Χρηστίδου και Ψυχογιός Γεώργιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...