Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΣΥΡΙΖΑ - Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

ΣΥΡΙΖΑ – Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

|

Ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού και του Νίκου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τα όσα γίνονται στο χώρο της Ακτοπλοϊας –  «Εξηγήσεις ζητούνται από τον ΥΝΑΝΠ σχετικά με το φημολογούμενο χάος στην ακτοπλοΐα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, η οποία και συνυπογράφεται από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για χάος στο ακτοπλοϊκό δίκτυο των νησιών των Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η ερώτηση η κοινή γνώμη των Κυκλάδων «βομβαρδίστηκε» πρόσφατα με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με το αν τηρήθηκαν τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 3 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ. Παράλληλα ζητούν να μάθουν ποια δρομολόγια ακριβώς έχει υπογράψει ο Υπουργός, αφού έκπληξη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς έχει εγκριθεί επίσημα.

Τέλος, όπως σημειώνεται, ο Υπουργός οφείλει να αποσαφηνίσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με το τι δρομολόγια θα ισχύουν για τις Κυκλάδες, όχι μόνο γιατί οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί από το φόβο του αποκλεισμού, αλλά και γιατί τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου, αφού φτάνουν στο σημείο να αφήνουν υπονοούμενα μέχρι και για επηρεασμό των αποφάσεων από ανταγωνιστικές εταιρείες.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε αναφέρει τα εξής:

Πρόσφατα η κοινή γνώμη τόσο των νησιών των Κυκλάδων, όσο και πανελλαδικά, «βομβαρδίστηκε» με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Επίσης, ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί τόσο στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στους παραγωγικούς φορείς των νησιών αφού οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστική κίνηση των νησιών και στα πακέτα των καλοκαιρινών διακοπών που ήδη σχεδιάζονται και οριστικοποιούνται.

Περαιτέρω, τα δημοσιεύματα φτάνουν στο σημείο να αφήσουν υπονοούμενα περί επηρεασμού των αποφάσεων του Υπουργείου από ανταγωνιστικές εταιρείες, πλήττοντας ευθέως το κύρος του Υπουργείου και των υπηρεσιών του.

Έκπληξη, τέλος, έχει προκαλέσει, πως ενώ πλανάται, μέσω των δημοσιευμάτων, η παραπάνω κατάσταση σύγχυσης σχετικά με το ακτοπλοϊκό μέλλον των Κυκλάδων, το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς δέχθηκε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ζητήματα εγείρει και το γεγονός, όπως σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι οι ανακοινώσεις αυτές του Υπουργείου αφορούν δρομολόγια που δεν έχουν πράγματι υπογραφεί και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης.

Επειδή, τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 6 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ έχουν παρέρθει και θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το ποια δρομολόγια έχουν εγκριθεί και ποια όχι,

Επειδή η Πολιτεία πρέπει εγκαίρως και με συνέπεια να μεριμνά για την εξασφάλιση των μετακινήσεων των νησιωτών, χωρίς να τους προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια,

Επειδή τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου και των υπηρεσιών του,

Επειδή οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί ιδιαίτερα από το φόβο αποκλεισμού,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Για ποια δρομολόγια των Κυκλάδων το ΣΑΣ της 13ης Δεκεμβρίου 2019 εισηγήθηκε θετικά;

  2. Ποια δρομολόγια των Κυκλάδων έχει εγκρίνει γραπτώς ο Υπουργός;

  3. Γιατί παρουσιάζεται τέτοια καθυστέρηση με τη διασύνδεση των συγκεκριμένων νησιών;

  4. Πότε ο Υπουργός προτίθεται να βάλει τέλος στα δημοσιεύματα και στους φόβους των νησιωτών, ανακοινώνοντας τα δρομολόγια των νησιών αυτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Νίκος Συρμαλένιος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στοίχημα – Euroleague: Ποντάρουμε στο … over της Μακάμπι

Ντουμπλάρει τις νίκες η Βόλφσμπουργκ, σκοράρει η Μακάμπι

Γ. Βρούτσης: “Μια καινούργια μάχη για να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε και αναπτύσσουμε τη χώρα μας”

Η δήλωση του Γιάννη Βρούτση - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία - ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου

Attica Group: Σε συμφωνία για απόκτηση ενός ακόμη οχηματαγωγού πλοίου

Attica Group: Συμφωνία για την απόκτηση του Φ/Γ-Ο/Γ πλοίου Clementine

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κυκλάδων: Μανώλης Γλέζος, πάντα παρών

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απουσία του Μανώλη Γλέζου

Γ. Πολυχρονάκος: “Σε αυτές τις εκλογές, όλοι εμείς, πρέπει να γίνουμε η Δύναμη Αλλαγής για τα νησιά μας”

Η δήλωση του Υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, Γιάννη Πολυχρονάκου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην έξοδο του πάρκινγκ στο Δημαρχείο Νάξου

Πέμπτη 30 Μαρτίου και κλειστός ο δρόμος εξόδου από το πάρκινγκ στο Δημαρχειακό Μέγαρο προς την παραλία της Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους Γιώργο Μεσολογγίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30/03, 15:00) το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μεσολογγίτη - Ψήφισμα από τους εκπαιδευτικούς της Νάξου

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos