Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΣΥΡΙΖΑ - Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

ΣΥΡΙΖΑ – Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

|

Ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού και του Νίκου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τα όσα γίνονται στο χώρο της Ακτοπλοϊας –  «Εξηγήσεις ζητούνται από τον ΥΝΑΝΠ σχετικά με το φημολογούμενο χάος στην ακτοπλοΐα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, η οποία και συνυπογράφεται από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για χάος στο ακτοπλοϊκό δίκτυο των νησιών των Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η ερώτηση η κοινή γνώμη των Κυκλάδων «βομβαρδίστηκε» πρόσφατα με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με το αν τηρήθηκαν τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 3 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ. Παράλληλα ζητούν να μάθουν ποια δρομολόγια ακριβώς έχει υπογράψει ο Υπουργός, αφού έκπληξη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς έχει εγκριθεί επίσημα.

Τέλος, όπως σημειώνεται, ο Υπουργός οφείλει να αποσαφηνίσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με το τι δρομολόγια θα ισχύουν για τις Κυκλάδες, όχι μόνο γιατί οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί από το φόβο του αποκλεισμού, αλλά και γιατί τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου, αφού φτάνουν στο σημείο να αφήνουν υπονοούμενα μέχρι και για επηρεασμό των αποφάσεων από ανταγωνιστικές εταιρείες.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε αναφέρει τα εξής:

Πρόσφατα η κοινή γνώμη τόσο των νησιών των Κυκλάδων, όσο και πανελλαδικά, «βομβαρδίστηκε» με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Επίσης, ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί τόσο στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στους παραγωγικούς φορείς των νησιών αφού οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστική κίνηση των νησιών και στα πακέτα των καλοκαιρινών διακοπών που ήδη σχεδιάζονται και οριστικοποιούνται.

Περαιτέρω, τα δημοσιεύματα φτάνουν στο σημείο να αφήσουν υπονοούμενα περί επηρεασμού των αποφάσεων του Υπουργείου από ανταγωνιστικές εταιρείες, πλήττοντας ευθέως το κύρος του Υπουργείου και των υπηρεσιών του.

Έκπληξη, τέλος, έχει προκαλέσει, πως ενώ πλανάται, μέσω των δημοσιευμάτων, η παραπάνω κατάσταση σύγχυσης σχετικά με το ακτοπλοϊκό μέλλον των Κυκλάδων, το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς δέχθηκε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ζητήματα εγείρει και το γεγονός, όπως σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι οι ανακοινώσεις αυτές του Υπουργείου αφορούν δρομολόγια που δεν έχουν πράγματι υπογραφεί και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης.

Επειδή, τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 6 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ έχουν παρέρθει και θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το ποια δρομολόγια έχουν εγκριθεί και ποια όχι,

Επειδή η Πολιτεία πρέπει εγκαίρως και με συνέπεια να μεριμνά για την εξασφάλιση των μετακινήσεων των νησιωτών, χωρίς να τους προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια,

Επειδή τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου και των υπηρεσιών του,

Επειδή οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί ιδιαίτερα από το φόβο αποκλεισμού,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Για ποια δρομολόγια των Κυκλάδων το ΣΑΣ της 13ης Δεκεμβρίου 2019 εισηγήθηκε θετικά;

  2. Ποια δρομολόγια των Κυκλάδων έχει εγκρίνει γραπτώς ο Υπουργός;

  3. Γιατί παρουσιάζεται τέτοια καθυστέρηση με τη διασύνδεση των συγκεκριμένων νησιών;

  4. Πότε ο Υπουργός προτίθεται να βάλει τέλος στα δημοσιεύματα και στους φόβους των νησιωτών, ανακοινώνοντας τα δρομολόγια των νησιών αυτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Νίκος Συρμαλένιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Φεστιβάλ Νάξου: 25 χρόνια πολιτισμού στον Πύργο Μπαζαίου – ανάμεσα σε εμπόδια και επιτυχίες

Η μεγάλη επέτειος του Φεστιβάλ Νάξου σκιάζεται από γραφειοκρατία και το ζήτημα του κυλικείου, με τους Στέλιο Κρασσανάκη και Μάριο Βαζαίο να επιμένουν στο όραμά τους.

Folegandros Challenge Run: Ο 1ος αγώνας δρόμου στο νησί στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαδρομές 5, 10 και 21 χλμ. μέσα στο μοναδικό τοπίο της Φολεγάνδρου – Συμμετοχές ανοιχτές για όλους

AI και τουρισμός: Νέα εποχή στον σχεδιασμό και τις κρατήσεις

Οι ταξιδιώτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.