Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΣτ. Γκίκας: "Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναγκαίων έργων για τα νησιά"

Στ. Γκίκας: “Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναγκαίων έργων για τα νησιά”

|

Τις βασικές πολιτικές και προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το 2025, όπως καθορίζονται από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσίασε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης που αποσκοπεί «στην προσαρμογή της ελληνικής ναυτιλίας στις σύγχρονες προκλήσεις και παράλληλα στην ενίσχυση της ηγετικής της θέσης σε διεθνές επίπεδο», ενώ ειδική αναφορά έκανε στην εφαρμογή των πολιτικών που υποστηρίζουν «τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία του ναυτιλιακού τομέα, εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τον εκσυγχρονισμό των λιμένων και των πλοίων».

Αναφορικά με το μείζον θέμα της από – ανθρακοποίησης, της πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας και την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, τόνισε ότι «για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μετάβαση προς την πράσινη ναυτιλία με την υιοθέτηση νέων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και καυσίμων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)».

Ο κ. Υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι  «ο ναυτιλιακός τομέας είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα και σε αυτό το πλαίσιο, έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρωτοβουλίες, όπως η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και η ανάπτυξη θαλάσσιων συγκοινωνιών με πράσινα πλοία, δηλαδή χωρίς ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη”, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση για έργα και μελέτες κατασκευής συστήματος ηλεκτροδότησης πλοίων κατά τον ελλιμενισμό στα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας που εντάσσονται στο project “DECOMPRES” (DEcarbonizing the Greek COMPREhensive portS».

Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα θέματα ακτοπλοΐας και διασυνδεσιμότητας των νησιών, σημειώνοντας ότι «αποτελεί μεγάλη πρόκληση η ανανέωση του επιβατηγού στόλου και για το λόγο αυτό εκπονείται μελέτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, για την ανανέωση του ελληνικού στόλου επιβατηγού ναυτιλίας. Με βάση την μελέτη θα καταρτισθεί το “master plan” για τη σταδιακή αντικατάσταση ή ανακατασκευή (retrofit) των ακτοπλοϊκών πλοίων, που θα είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω και της γήρανσης του στόλου».

Όσον αφορά στο θέμα των εισιτηρίων τόνισε ότι «διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση του κρατικού ναυλολογίου και όπου εντοπίζονται παραβάσεις, επιβάλλονται οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις». Ανέφερε δε, ότι «οι υψηλές τιμές παρατηρούνται κυρίως στα ταχύπλοα, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων στα συμβατικά πλοία έχουν – έστω και λίγο – μειωθεί το 2024 σε σχέση με το 2023». Παράλληλα ανέφερε ότι «είναι  χρήσιμη για τους πολίτες η λειτουργία του διαδικτυακού Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των εκδιδόμενων εισιτηρίων και παρέχει αναφορές, τόσο για τα συμβατικά όσο και για τα ταχύπλοα πλοία επιλεγμένων γραμμών».

Ο κ. Γκίκας τοποθετήθηκε και για το μεγάλο Πρόγραμμα Αναβάθμισης των Λιμενικών Υποδομών, το οποίο όπως είπε, στοχεύει «όχι μόνο στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας της ακτοπλοΐας, αλλά και στην ενίσχυση της εδαφικής συνοχής, της κοινωνικής σταθερότητας και της ανάπτυξης των νησιών, αφού έχουν δεσμευθεί πόροι άνω των 200 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος «Μεταφορές 2021-2027» και ανάλογου ποσού 90 εκ. ευρώ, που επίσης έχει δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για κρίσιμες παρεμβάσεις σε πάνω από 30 νησιωτικούς λιμένες, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστικών, επεκτατικών και επισκευαστικών εργασιών».

Τέλος, σε σχέση με τα προβλήματα των νησιών και των νησιωτών, ο κ. Γκίκας επισήμανε πως «το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεργάζεται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, όλου του νησιωτικού χώρου, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε απομακρυσμένες και ευάλωτες περιοχές, όπως το σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων». Και συμπλήρωσε: «Μέσα από δομημένο διάλογο και ανοιχτή επικοινωνία, το Υπουργείο επιδιώκει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των τοπικών φορέων, προσφέροντας οικονομική, υλικοτεχνική και θεσμική υποστήριξη. Υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τα μικρά νησιά, όπως το πρόγραμμα των GR-ECO ISLANDS της ΕΕ, που διαθέτει 157 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης, ενεργειακής απεξάρτησης, διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτροκίνησης κλπ, έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των 39 μικρότερων νησιών μας.

Επίσης, τα νησιά μας θα στηριχθούν από το Ταμείο Από – ανθρακοποίησης των Νήσων – που ανακοίνωσε πρόσφατα από τη Νάξο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – και από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όλα αυτά προωθούνται βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναγκαίων έργων για τα νησιά, που παρακολουθεί και εποπτεύει η Γενική μας Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Πρόβλημα σε αεροδιακομιδή ασθενούς από τη Νάξο – Βλάβη σε στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ

Επιστρατεύτηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε νοσοκομείο της Αττικής

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

Φ. Φόρτωμας: “Είναι λάθος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μικρά νησιά των Κυκλάδων στη μείωση του ΦΠΑ” (video)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή Cyclades On Air, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media