Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑκτοπλοΐα"Σφήνα" Ηλιόπουλου στην συμφωνία της Attica Group με την ΑΝΕΚ

“Σφήνα” Ηλιόπουλου στην συμφωνία της Attica Group με την ΑΝΕΚ

|

Καθυστέρηση αρκετών μηνών στη συμφωνία απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της εταιρείας, ενδέχεται να προκαλέσει η είσοδος των συμφερόντων της οικογένειας Μάριου Ηλιόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin Investment Group (MIG).

Η πλευρά Ηλιόπουλου, που δραστηριοποιείται στην ακτοπλοΐα (Seajets) κυρίως εποχικά και με ταχύπλοα, είναι ο βασικός ανταγωνιστής της Attica Group στις Κυκλάδες. Αντιμετωπίζει ως απειλητική τη συγχώνευση της Attica με την ΑΝΕΚ και, κατά ορισμένες πληροφορίες της ακτοπλοϊκής αγοράς, θέλει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας είτε παίρνοντας γραμμές, είτε και πλοία, είτε, τέλος, προχωρώντας ο ίδιος στην εξαγορά της ΑΝΕΚ.

 

Εχοντας εξαγοράσει από την ελεύθερη διασπορά το 5,48% του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της MIG (μέσω της Ratio Holding LTD, συμφερόντων της Δέσποινας Μάριου Ηλιοπούλου), οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι θα επιχειρήσει (συστρατευόμενος και με άλλους μετόχους μειοψηφίας που δεν θέλουν η MIG να δώσει την Attica) να τορπιλίσει στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση την υπερψήφιση της συμφωνίας που προηγείται της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica. Βάσει δηλαδή της συμφωνίας αυτής, η MIG εκχωρεί το σύνολο των μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica που κατέχει (79,38%) στη STRIX Holdings L.P. έναντι του συνόλου του δανεισμού της που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της STRIX.

Με την ανταλλαγή αυτή μετοχών έναντι χρεών μπορεί να μηδενιστεί ο δανεισμός 443,8 εκατ. ευρώ της MIG, η οποία θα διαθέτει μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τη Robne Kuce Beograd (RKB), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη Σερβία. Από την πλευρά της η STRIX Holdings L.P., η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Τρ. Πειραιώς (στην οποία η τράπεζα έχει μεταβιβάσει τις περισσότερες από τις μη τραπεζικές συμμετοχές του χαρτοφυλακίου της και προσφάτως και το ομολογιακό δάνειο της MIG), καθίσταται μέτοχος με ποσοστό άνω του 90% στην Attica Συμμετοχών.

Και αυτό διότι είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιό της περίπου το 12% της ακτοπλοϊκής, το οποίο της είχε ήδη μεταβιβάσει η Πειραιώς (το κατείχε στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας εξαγοράς της Hellenic Seaways από την Attica). Σημειώνεται πως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της STRIX Holdings L.P. έχει περάσει σε σχήμα στο οποίο συμμετέχει η ίδια και η Blantyre Capital. Επομένως, η Marfin Investment Group, που ελέγχεται απευθείας από την Πειραιώς, θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και με ολοκληρωμένη αξιοποίηση της εταιρείας ακινήτων στη Σερβία να επαυξήσει την αξία της προς όφελος των μετόχων της, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς.

Επειτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης, οι μέτοχοι της οποίας (μεταξύ αυτών και η Τράπεζα Πειραιώς), όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, θα πάρουν περίπου το 10% της νέας Attica. Προαπαιτούμενο είναι την εν λόγω συγχώνευση να εγκρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως και για την απόκτηση των μετοχών της Attica που έχει η Marfin από τη STRIX. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μετά την επικύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής του ομολογιακού με τις μετοχές από την προγραμματισμένη, για μεθαύριο Δευτέρα, γενική συνέλευση της MIG.

Σε αυτό το σημείο γίνεται η παρέμβαση της πλευράς Ηλιόπουλου. Θεωρείται βέβαιη η αναστολή της γενικής συνέλευσης τουλάχιστον μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου λόγω έλλειψης απαρτίας και ακόμη περισσότερο αν το ζητήσει, όπως έχει δικαίωμα. Πηγές που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία των μετόχων της MIG εκτιμούν πως στην πλευρά Ηλιόπουλου μπορεί να συστρατευθούν μέτοχοι με δικαιώματα ψήφου έως και 20%-25%. Απέναντί τους θα έχουν την Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 32% και ομονοούντες μετόχους με τους οποίους φτάνει το 40%-45%.

Ενόσω λοιπόν θα εξελίσσεται αυτή η διαπάλη μεταξύ των μετόχων της MIG, η ΑΝΕΚ θα πρέπει να διασφαλίσει ρευστότητα προκειμένου να καλύψει τα κόστη μισθοδοσίας και καυσίμων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και ξεκινάει η κυρίως καλοκαιρινή σεζόν και οι ταμειακές ροές της θα βελτιωθούν.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr (Δημήτρης Δελεβέγκος)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη