Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠΕΝΕΝ: Πάμε σε κλιμάκωση, χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα νησιά

ΠΕΝΕΝ: Πάμε σε κλιμάκωση, χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα νησιά

|

Η νέα βελτιωμένη πρόταση από τους ακτοπλόους (ανέβηκαν στο 2% όσον αφορά τις αυξήσεις των ναυτεργατών) δεν βρήκε ανταπόκριση και η νέα 24ωρη απεργία αφήνει ανοχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης κάτι που θα σημάνει και ουκ ολίγα προβλήματα… Τι αναφέρει η ΠΕΝΕΝ στην ανακοίνωσή της 

Ηταν λίγο πολύ δεδομένο. Δεν γίνεται να μην βγάλουμε με μία 24ωρη απεργία… Το ζητούμενο όμως είναι η επόμενη ημέρα. Και οκ.. Θα είναι η απεργία των πλοίων έως το πρωί της Τετάρτης ή μήπως θα έχουμε κλιμάκωση; Αναμονή έως αύρο το μεσημέρι που θα έχουμε νεώτερα… Ομως, η νέα απεργία που γίνεται, μεταξύ άλλων, και για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα, έγινε μετά και τη δεύτερη βελτιωμένη πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις 2% αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στην ΠΝΟ πριν τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Δευτέρας που αποφάσισε παράταση της απεργίας και σε συνέχεια άλλης πρότασης που προέβλεπε αυξήσεις 1% από 1 Σεπτεμβρίου το 2018 και επιπλέον 1% από 1 Ιουνίου του 2019, η οποία επίσης απερρίφθη, 

Ομως, οι εμπλεκόμενοι με την ναυτιλία έχουν αρκετούς φορείς. Και η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ είχε ανακοινώσει την πρότασή της για νέα 24ωρη απεργία από νωρίς το πρωί σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποίησε σε διάφορα καράβια της Ακτοπλοΐας. Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε την ευθύνη κυβέρνησης – εφοπλιστών που με την αδιαλλαξία τους αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Ναυτεργατών, γεγονός που αναπόφευκτα μας οδηγεί στην κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της ΠΝΟ που έχει δώσει βήμα και πρωτοβουλίες στο ΥΕΝ να καπηλεύεται το θέμα των ΣΣΕ και παράλληλα να αποσιωπά τις ευθύνες της από την άσκηση μιας αντιδραστικής – αντιλαϊκής πολιτικής η οποία από την μία παρέχει νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την άλλη τσακίζει τα δικαιώματα των Ναυτεργατών. Σημείωσε ότι για την ΠΕΝΕΝ το ποσοστό αύξησης που προτείνει η ΠΝΟ δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες ούτε τις προσδοκίες του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Επανέλαβε το τρίπτυχο των διεκδικήσεων της ΠΕΝΕΝ για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των απωλειών, κοινωνικοασφαλιστικό και εργασιακό. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ να αναπτυχθεί μια πλατιά μαζική αγωνιστική συσπείρωση και δράση όλων των Ναυτεργατών με σκοπό να οδηγήσουμε σε υποχώρηση, σε ρηγμάτωση και ανατροπή την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η Διοίκηση της Ένωσής μας καλεί όλο το συνεπές αγωνιστικό και λαϊκό κίνημα να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη του στους Ναυτεργάτες, τις δίκαιες διεκδικήσεις και τον απεργιακό αγώνα τους.

Αντιδράσεις 

Και βέβαια αυτή παράταση δημιουργεί προβλήματα.. Ηδη την Κυριακή χθες είχαμε ακυρώσεις κρατήσεις στα ξενοδοχεία για να μπορέσουν να φύγουν οι ταξιδιώτες από τα νησιά για την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σήμερα αρχίζει η … μάχη των αλλαγών στα εισιτήρια και με το φόβο κλιμάκωσης… Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διακινούνται ημερησίως 150.000 επιβάτες (έναντι 200.000 τον Αύγουστο), 25.000 τόνοι εμπορευμάτων από και προς τα νησιά (οι προμήθειες – εξαγωγές) και δεκάδες χιλιάδες ΙΧ.

Με δομένου ότι τη  Δευτέρα, πρώτη μέρα απεργίας, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, σωρευτικά οι αποκλεισμένοι στα νησιά παραθεριστές, νησιώτες, φορτία αλλά και τα εμπορεύματα και οι επιβάτες που θέλουν να επιστρέψουν προς τα νησιά, υπερβαίνουν τις 300.000. Ακόμα και αν η απεργία λήξει την Τρίτη, κάτι που επί του παρόντος δεν πιθανολογείται, η εξυπηρέτηση του σωρευμένου μεταφορικού φόρτου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετά 24ωρα για να ολοκληρωθεί.

Με πληροφορίες από την Ellinikiaktoploia.net 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Premier League: Ξεκάθαρο φαβορί η Αρσεναλ στο 2.35 (!!!)

Άρσεναλ - Φούλαμ: Την ισοπεδώνει στο 2.35! - Γιατί ποντάρουμε στους "κανονιέρηδες"

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.