Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠΕΝΕΝ: Επιμένει και δίνει διορία οκτώ ημερών πριν προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις

ΠΕΝΕΝ: Επιμένει και δίνει διορία οκτώ ημερών πριν προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις

|

Ποιος είπε ότι τα ζητήματα διευθετήθηκαν στην ακτοπλοΐα; Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) έχει άλλη άποψη. Προχώρησε σε εξώδικη πρόσκληση και τονίζει ότι εάν δεν  υπάρξει ανταπόκριση εντός 8 ημερών στα αιτήματά της, θα ακολουθήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ναυτιλία.

Μέσω ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, προχωρά σε αγωνιστική διεκδίκηση για τα δικαιώματα των μελών της. Στα βασικά αιτήματα περιλαμβάνονται βελτιώσεις στις συμβάσεις εργασίας, όπως αυξήσεις αποδοχών, παροχές τροφής και επιδόματα για ανθυγιεινές συνθήκες. Ζητούνται δε αποζημιώσεις για υπερωρίες και εργατικά ατυχήματα, καθώς και κατάργηση αντεργατικών νόμων. Θα πάρει απάντηση;

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή των Αντώνη Νταλακογιώργου (πρόεδρος) και Φώτη Κισκήρα (γραμματεάς) αναφέρει:

Ομόφωνη Απόφαση του ΔΣ και της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΠΕΝΕΝ για αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Οργανώνουμε την απεργιακή μας απάντηση στα κλαδικά και θεσμικά αιτήματα μας.

 

Παραθέτουμε στην συνέχεια τα αιτήματα μας με βάση τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΠΕΝΕΝ.

 

 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Γνωστοποίηση αιτημάτων με επιφύλαξη δικαιωμάτων

Του Ναυτεργατικού Σωματείου με έδρα τον Πειραιά, Κολοκοτρώνη 132,  με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ» (ΠΕΝΕΝ) νομίμως εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρό του Αντώνη Νταλακογεώργο

ΠΡΟΣ:  Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Ακτή Μιαούλη 7-9, 18536 Πειραιάς και Ένωση Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού, Γούναρη 2, 18531, Πειραιάς. Αλλά και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε1 – Ε2, 185 10, Πειραιάς.

Κοινοποίηση: ΓΣΕΕ / ΕΚΠ / ΠΝΟ / Ναυτεργατικά Σωματεία

Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή, η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν.) προβαίνει σε επίσημη ενημέρωση αλλά και προειδοποίηση σχετικά με την επίλυση των ακολούθων αιτημάτων, τα οποία θεωρούμε βάσιμα, δίκαια και απαραίτητα για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών μας.

Συμβάσεις Ακτοπλοΐας

  1. Να αναπροσαρμοστεί η έχμαση – απέχμαση στα διπλάσια ποσά όπως ορίζεται σήμερα από τις ΣΣΕ.
  2. Επαναφορά του επιδόματος άγονων γραμμών σύμφωνα με τα ισχύοντα της περιόδου πριν την τροποποίηση του στις ΣΣΕ Ακτοπλοϊκών πλοίων (2013).
  3. Η διανυκτέρευση να διασφαλίζει δύο μέρες κάθε μήνα παραμονή εκτός πλοίου ή να προβλέπεται αποζημίωση στο σύνολο των τακτικών αποδοχών δύο ημερών για όσους δεν την έλαβαν.
  4. Εργασίες σε μεγάλο ύψος να αμείβονται υπερωριακά.
  5. Να αναπροσαρμοστεί στα 35 ευρώ ημερησίως το αντίτιμο τροφής.
  6. Να αναπροσαρμοστεί κατά 50% το επίδομα ιματισμού.
  7. Στα express δρομολόγια, να υπολογίζεται στο εξάωρο παραμονής ο πραγματικός χρόνος εργασίας του πληρώματος μετά την άφιξη του πλοίου και έως την αναχώρηση του. Τα ταξίδια δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 18 ώρες χωρίς αποζημίωση.
  8. Το επίδομα βαρύ και ανθυγιεινό να ανέλθει στα 100 ευρώ μηνιαίως.
  9. Δρομολόγηση των ταχύπλοων πλοίων και Ναυτολόγηση του πληρώματος καταστρώματος τουλάχιστον 8 μήνες για κάθε ημερολογιακό έτος.

Μεσογειακά, Ε/Γ – Ο/Γ και Τουριστικά

  1. Εξίσωση μισθών με αυτούς της Ακτοπλοΐας για τις ειδικότητες του πληρώματος καταστρώματος.
  2. Επαναφορά της οργανικής σύνθεσης για το πλήρωμα καταστρώματος σύμφωνα με το Π.Δ. 177/1974.
  3. Αναπροσαρμογή της έχμασης – απέχμασης οχημάτων στο διπλάσιο των σημερινών τιμών.
  4. Υπερωριακή αμοιβή για εργασίες σε μεγάλο ύψος.
  5. Αναπροσαρμογή αντιτίμου τροφής στα 35 ευρώ ημερησίως.
  6. Αναπροσαρμογή επιδόματος ιματισμού κατά 50% των σημερινών τιμών.
  7. Υποχρεωτική παραμονή 10 ωρών στα λιμάνια αφετηρίας ή προορισμού ή αποζημίωση για άμεσες αφιξο-αναχωρήσεις.
  8. Διήμερη παραμονή εκτός πλοίου ή αποζημίωση αντίστοιχη με δύο μέρες τακτικών αποδοχών.
  9. Αναπροσαρμογή του επιδόματος βαρέως και ανθυγιεινού στα 100 ευρώ μηνιαίως.

Πορθμεία

  1. Αποζημίωση για φόρτωση – εκφόρτωση στο γκαράζ, όπως στα ακτοπλοϊκά πλοία (καθορισμός τιμών extra αμοιβής με βάση τον τύπου του οχήματος).
  2. Ορισμός 5 ημερών άδειας κάθε μήνα και καταβολή μη καταβληθεισών αδειών στο τέλος του έτους, με αποζημίωση με βάση το σύνολο των τακτικών αποδοχών.
  3. Υπερωριακή αμοιβή για εργασίες σε μεγάλο ύψος.
  4. Αναπροσαρμογή αντιτίμου τροφής στα 35 ευρώ ημερησίως.
  5. Αναπροσαρμογή επιδόματος ιματισμού κατά 50% των σημερινών τιμών.
  6. Αποζημίωση για δεδουλευμένα ρεπό να υπολογίζεται στο 1/30 των τακτικών αποδοχών.
  7. Αναπροσαρμογή επιδόματος βαρύ και ανθυγιεινό στα 100 ευρώ μηνιαίως.

Τέλος, απαιτούμε από την κυβέρνηση την κατάργηση των αντεργατικών νόμων 4150/2013, 4714/2021, 4770/2021, και όλων των αντί ασφαλιστικών νόμων.

Ζητούμε όπως προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Στην περίπτωση άρνησης να προσέλθετε σε διαπραγμάτευση ή απόρριψης των δίκαιων και τεκμηριωμένων αιτημάτων μας, επιφυλασσόμαστε μετά την παρέλευση 8 ημερών σύμφωνα με το νόμο (Άρθρο 36 παράγραφος 1 Ν. 330/76), να προβούμε σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε λύσεις στα αιτήματα μας.

 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής θα επιδώσει την παρούσα προς όλους εκείνους στους οποίους απευθύνεται και κοινοποιείται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας την ολόκληρη στο αποδεικτικό επίδοσής της.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.