Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠειραιάς: Μεταμορφώνεται το λιμάνι σε 6 εβδομάδες, φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού με 10...

Πειραιάς: Μεταμορφώνεται το λιμάνι σε 6 εβδομάδες, φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού με 10 παρεμβάσεις

|

Με στόχο να αλλάξει ριζικά η εμπειρία των επιβατών, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ξεκινούν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παρεμβάσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Το σχέδιο, που τέθηκε σε εφαρμογή μετά από επίμονες συστάσεις της κυβέρνησης προς τη βασική μέτοχο του λιμανιού Cosco Shipping, προβλέπει την ολοκλήρωση σημαντικών αλλαγών μέσα σε έξι εβδομάδες – αν και ορισμένα έργα ενδέχεται να συνεχιστούν και μελλοντικά.

Μεταξύ των βασικών σημείων του σχεδίου περιλαμβάνονται: περίφραξη των χώρων πρόσδεσης, νέοι κλιματιζόμενοι σταθμοί αναμονής με τουαλέτες, παροχή δωρεάν πόσιμου νερού, πλήρεις υποδομές για άτομα με αναπηρία, συστήματα τηλεματικής με ψηφιακές οθόνες πληροφοριών, εκτενής καθαρισμός και βαφή, επισκευές λιμενικών υποδομών, πλήρης κάλυψη με κάμερες ασφαλείας, λειτουργία κέντρου εποπτείας και ανάπτυξη δωρεάν Wi-Fi σε όλο τον λιμένα.

Αναλυτικά, οι δέκα παρεμβάσεις:

1. Περίφραξη χώρων πρόσδεσης και φορτοεκφόρτωσης των πλοίων με κινητά και εν μέρει σταθερά κιγκλιδώματα. Σκοπός είναι να απομονωθούν οι χώροι πρόσδεσης, ώστε να είναι προσβάσιμοι μόνο σε επιβάτες και οχήματα που θα ταξιδέψουν.

2. Αύξηση των επιβατικών σταθμών-χώρων αναμονής με κλιματισμό, των στεγάστρων και των τουαλετών. Σε όλους αυτούς τους σταθμούς και χώρους αναμονής θα τοποθετηθούν δημόσιες τουαλέτες.

3. Παροχή δωρεάν πόσιμου νερού.

4. Υποδομές και υπηρεσίες εξυπηρέτησης ΑμεΑ: Εκτός από κατάλληλες τουαλέτες και θέσεις στάθμευσης, όπως και ράμπες πρόσβασης, θα δημιουργηθούν ειδικός διάδρομος εξυπηρέτησης, χώροι αναμονής και υπηρεσίες μεταφοράς με εξειδικευμένα οχήματα όπως συμβαίνει στα αεροδρόμια.

5. Τηλεματική – ενημέρωση – εγκατάσταση ψηφιακών πληροφοριακών συστημάτων: Τοποθέτηση οθονών που παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες όπως για δρομολόγια και καιρικές συνθήκες.

6. Αστικός εξοπλισμός: Θα αυξηθούν η συχνότητα και η ένταση στον καθαρισμό των χώρων αναμονής επιβατών και αυτών υγιεινής. Επιπλέον, θα προχωρήσει το συνολικό βάψιμο του λιμανιού, συμπεριλαμβανομένων των επιδαπέδιων διαγραμμίσεων.

7. Βελτίωση λιμενικών υποδομών: Ηδη έχει ξεκινήσει η επισκευή οδοστρωμάτων, φρεατίων και πεζοδρομίων από φθορές που έχουν υποστεί. Ακολουθεί η τοποθέτηση κατάλληλων προσκρουστήρων σε όλο το μέτωπο καθώς και στις γωνίες των κρηπιδωμάτων εξυπηρέτησης δρομολογημένων πλοίων και η αποκατάσταση φθορών.

8. Εξοπλισμός και συστήματα ασφαλείας: Κάλυψη στο σύνολο του επιβατικού λιμένα με κάμερες, που θα συμβάλει περαιτέρω στην ασφάλεια των επιβατών κατά την αναμονή τους.

9. Λειτουργία κέντρου εποπτείας και αστυνόμευσης: Θα δημιουργηθεί ειδικό κέντρο που θα διασυνδεθεί με όλες τις κάμερες προκειμένου να δίνονται οδηγίες στους βαθμοφόρους εξωτερικής υπηρεσίας σχετικά με τα σημεία όπου παρουσιάζεται κυκλοφοριακή συμφόρηση ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα και απαιτείται άμεση ανάληψη ενεργειών.

10. Θα ξεκινήσει διαδικασία ευρυζωνικής κάλυψης και πρόσβασης σε ολόκληρο το λιμάνι με ελεύθερη πρόσβαση των επιβατών στο δίκτυο Wi-Fi που θα αναπτυχθεί. Το έργο θα χρειαστεί πάντως περισσότερο χρόνο καθώς θα απαιτηθεί η ανάπτυξη ικανής ευρυζωνικότητας από τους παρόχους με τους οποίους θα συμβληθεί ο ΟΛΠ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με τον CEO του ΟΛΠ Σου Ξουντόνγκ και τον αναπληρωτή CEO Άγγελο Καρακώστα, όπου τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και δεσμεύσεις για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος. Όπως δήλωσε ο κ. Σου, «έλαβα πολύ σαφείς στόχους από τον υπουργό και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικό για τη μεταμόρφωση του λιμανιού του Πειραιά σε έναν πιο ανθρώπινο, ασφαλή και τεχνολογικά προηγμένο κόμβο μετακίνησης για εκατομμύρια επιβάτες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Ζαχαράκη: «Ανοιχτός διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Καμία αλλαγή στις Πανελλαδικές για τη Δευτέρα Λυκείου»

Σημαντικές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για το μέλλον των εξετάσεων, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το IB και τις υποδομές στα σχολεία – Τι αλλάζει και τι μένει σταθερό

Γάγγλιο, εκτινασσόμενος δάκτυλος και ωλένια νευρίτιδα: Συχνές παθήσεις του άνω άκρου και οι λύσεις τους

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος – αντίχειρας (trigger finger) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί “κλείδωμα” του δακτύλου στην κάμψη και δυσκολία στην έκταση

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.