Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠάσχα - Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει...

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

|

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Η καθιέρωση του νέου, ακριβότερου καυσίμου μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (0,1%), γνωστό ως low sulfur marine gasoil (LS-MGO), καθιστά αναπόφευκτη την επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των πλοίων. Το νέο καύσιμο, που θα είναι υποχρεωτικό σε όλη τη Μεσόγειο από την 1η Μαΐου, είναι έως και 50% ακριβότερο από το υφιστάμενο, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για την επόμενη μέρα στις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Τι έδειξε το κρας τεστ του «Ε.Τ.» για τους δημοφιλείς προορισμούς των εορτών ● Η καθιέρωση του νέου, ακριβότερου καυσίμου στα πλοία βάζει «φωτιά» στις τιμές εν όψει καλοκαιριού ● Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – ακτοπλόων για να κρατηθούν οι τιμές
Προτεραιότητα

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, έχει διαμηνύσει ότι βασική του προτεραιότητα είναι όχι μόνο η αποφυγή νέας αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και η μείωσή τους. Σε δηλώσεις του τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικές οικογένειες με ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά και αυτοκίνητο, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σχέδιο επιδότησης είτε μέσω έκπτωσης στο ίδιο το καύσιμο είτε με την υιοθέτηση κουπονιού-voucher που θα απευθύνεται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στο τραπέζι είναι και η ενίσχυση της εκπτωτικής πολιτικής από πλευράς των ίδιων των ακτοπλοϊκών εταιριών. Ηδη η Attica Group ανακοίνωσε προσφορές για ομάδες 3-5 ατόμων για τις ημέρες του Πάσχα, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα ανταπόκρισης.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Δύσκολη εξίσωση

Καθώς ο Μάιος πλησιάζει και η χρήση του νέου καυσίμου είναι προ των πυλών, η ανάγκη για αποφάσεις είναι επιτακτική. Οι πολίτες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας και οι οικογένειες που προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, αλλά και για το αν η μετάβαση σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρύνει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Η τελική εξίσωση παραμένει δύσκολη: πλοία, καύσιμα, οικολογικοί στόχοι και ελεύθερη αγορά. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κρίνει πολλά, όχι μόνο για το κόστος των φετινών διακοπών, αλλά και για το μέλλον της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο καύσιμο τύπου MGO χρησιμοποιείται ήδη εδώ και χρόνια από τα ταχύπλοα σκάφη, επομένως δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στο λειτουργικό κόστος ή στις τιμές των εισιτηρίων λόγω αυτής της αλλαγής. Επιπλέον, ορισμένα συμβατικά πλοία έχουν επενδύσει εγκαίρως στην τοποθέτηση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers), τα οποία επιτρέπουν τη συνέχιση της χρήσης του υφιστάμενου καυσίμου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Στην Ελλάδα, scrubbers διαθέτουν τα πλοία των Μινωικών Γραμμών καθώς και οκτώ πλοία του ομίλου Attica Group, που εξυπηρετούν κυρίως τις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής. Συνεπώς, για τις συγκεκριμένες γραμμές -ιδιαίτερα για την Κρήτη- δεν τίθεται επί του παρόντος λόγος αύξησης τιμών λόγω καυσίμων.

Ταξίδι
Ταξιδι

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξητική τάση

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, ωστόσο το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό. Το Πάσχα του 2025 οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δείχνουν αυξητικές τάσεις συγκριτικά με το 2024, χωρίς ακόμα να έχει εφαρμοστεί το νέο καύσιμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας ferryroute.com, η αύξηση των τιμών σε πολλές γραμμές είναι σταθερά ανοδική τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στη γραμμή Χανίων η τιμή ενός απλού εισιτηρίου από 27 ευρώ το 2019 έφτασε τα 52,50 ευρώ το 2025, σημειώνοντας συνολική αύξηση άνω του 90%. Αντίστοιχα, το εισιτήριο αυτοκινήτου εκτοξεύτηκε από τα 49 στα 79 ευρώ.

Αναλύοντας τις τιμές του Πάσχα 2025 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, για Χανιά το ατομικό εισιτήριο από 49 ευρώ το 2024 πήγε στα 52,50 ευρώ το 2025, για Ηράκλειο από 37 στα 41 ευρώ, για Ρόδο από 91 στα 93 ευρώ, για Σύρο από 45,50 στα 46,50 ευρώ, για Εύδηλο Ικαρίας από 58,50 στα 59,50 ευρώ.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, λόγω ανταγωνισμού των εταιριών. Στην ιδιαίτερα δημοφιλή Πάρο το εισιτήριο οικονομικής θέσης παρουσιάζει σημαντική μείωση, καθώς από 50 ευρώ το 2024 πήγε στα 41 ευρώ το 2025. Αντίστοιχα και στη Νάξο από 56,50 σε 43 ευρώ.

Εκτός, όμως, από τις σημαντικές αυτές διαφοροποιήσεις, το κόστος ενός ταξιδιού μετ’ επιστροφής για τετραμελή οικογένεια με Ι.Χ. παραμένει υψηλό. Για το φετινό Πάσχα, μία οικογένεια για τη Ρόδο θα χρειαστεί περίπου 750 ευρώ, για τα Χανιά 460 ευρώ, στην κοντινή Σύρο το κόστος είναι 400 ευρώ, ενώ στη Νάξο αγγίζει τα 460 ευρώ. Οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν την επιβάρυνση για καμπίνα, που συχνά θεωρείται απαραίτητη, ειδικά σε μακρινά ή νυχτερινά δρομολόγια, όπως αυτά της Κρήτης ή της Δωδεκανήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, περίπου το 40% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων εμπεριέχει κάποια έκπτωση. Ωστόσο, πολλές από αυτές είναι θεσμοθετημένες και δεν αποζημιώνονται από το κράτος, όπως συμβαίνει στα ΚΤΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτοπλοϊκές επωμίζονται το κόστος, το οποίο τελικά μετακυλίεται στους υπόλοιπους επιβάτες.

Παρέμβαση

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η σημασία της κρατικής παρέμβασης, είτε με απευθείας επιδότηση του καυσίμου (στην «πηγή») είτε με στοχευμένες κοινωνικές εκπτώσεις που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα όλων στις θαλάσσιες μεταφορές. Στόχος δεν είναι να παραβιαστεί ο κανόνας της ελεύθερης αγοράς, αλλά να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, ειδικά σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα. Ο Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει ότι «δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια για μια ελληνική οικογένεια να ταξιδεύει στα νησιά» και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως θα κινηθεί και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για την ακτοπλοΐα.

ΤΙΜΕΣ ΑΠΛΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (Πειραιάς – Νησιά)

Προορισμός Πάσχα 2022 Ιούλιος 2023 Πάσχα 2024 Πάσχα 2025 Διαφορά 2024-2025
Χανιά 42€ 46€ 49€ 52,50€ +3,50€
Ηράκλειο 37€ 37€ 37€ 41,00€ +4,00€
Ρόδος 78,5€ 91€ 91€ 93,00€ +2,00€
Σύρος 28€ 45,5€ 45,5€ 46,50€ +1,00€
Πάρος 42,5€ 50€ 50€ 41,00€ –9,00€
Νάξος 51,5€ 56,5€ 43,00€ –13,50€
Ικαρία (Εύδηλος) 52€ 58,5€ 58,5€ 59,50€ +1,00€

 

ΚΟΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΠΑΣΧΑ* (τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ., χωρίς καμπίνα)

  1. ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ
Προορισμός  

2024

Κόστος μετ’ επιστροφής

2025

Ρόδος >850€ >750€
Χανιά ~500€ 460€
Σύρος ~540€ 400€
Νάξος ~650€ 460
  1. ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ
Προορισμός  

2024

Κόστος μετ’ επιστροφής

2025

Ρόδος ~850€ 820€
Χανιά ~500€ 470€
Σύρος ~500€ 460€
Νάξος  ~600€ 420€

 

Με τον υπολογισμό των εκπτώσεων για το Πάσχα από την Attica. Παιδιά έως 4 είναι δωρεάν, μέχρι 12 έχουν 50% έκπτωση, ενώ το εισιτήριο επιστροφής για το όχημα είναι μειωμένο κατά 20%. Οι τιμές αναμένεται να αναπροσαρμοστούν από τον Μάιο του 2025.

Πηγή: eleftherostypos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Πέντε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις πήραν άδεια κατασκευής

Πέντε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στις Κυκλάδες – Πού θα «χτιστεί» το μέλλον του τουρισμού

Ελληνικά νησιά σε κρίσιμο σταυροδρόμι: τουρισμός ή βιώσιμη ζωή;

Η παρακμή γεωργίας και αλιείας, η απώλεια δασών και η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση απειλούν το μέλλον των νησιών. Επιστήμονες και φορείς ζητούν άμεσα μέτρα για την ισορροπία ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Πάρος – Σινέ Έναστρον: Όταν το σινεμά ανθίζει κάτω από τα αστέρια

Ένα θερινό καταφύγιο πολιτισμού, μέσα στη φύση του Πάρκου Πάρου, χαρίζει ξανά μοναδικές νύχτες κινηματογραφικής μαγείας — από 17 Ιουνίου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Αντώνης Παπακωνσταντής: Βαθιά θλίψη στην Ένωση Κυκλαδικού Τύπου για την απώλεια ενός αφοσιωμένου λειτουργού

Ο παλαίμαχος εκδότης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιδιατών και μέλος της Ε.ΚΥ.Τ., αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη στην πολιτιστική ζωή της Νάξου και των Κυκλάδων

«Χρυσή» διάρρηξη στην Αμοργό, άρπαξαν 200.000 ευρώ από χρηματοκιβώτιο

Δύο συλλήψεις από την Αστυνομία – Οι δράστες «χτύπησαν» νύχτα με σχέδιο, οξυγόνο και ψυχραιμία

Ναξιακά Γράμματα: 15 χρόνια πνευματικής συνέχειας, Κυκλοφόρησε το 54ο τεύχος

Μελετήματα για την αγροτική κληρονομιά, την απεραθίτικη παράδοση και τη μικρασιατική μνήμη – Αφιέρωμα στη γυναικεία ποίηση της Απειράνθου

Νίκος Ρογκαβόπουλος: “έκλεψε την παράσταση” στην τελετή λήξης της ΑΕ Σαντορίνης

Ο διεθνής άσος της Μπασκόνια και μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ, αποθεώθηκε από μικρούς και μεγάλους και έδειξε την αγάπη του για τη Σαντορίνη

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.