Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠάρος: Το νέο λιμάνι στο Καμινάκι φέρνει τη Νάξο πιο κοντά, μόλις...

Πάρος: Το νέο λιμάνι στο Καμινάκι φέρνει τη Νάξο πιο κοντά, μόλις 20 λεπτά (!!!)

|

Σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την Παροναξία θα δώσει το νέο λιμάνι στην Πάρο, αφού η απόσταση ανάμεσα στην Πάρο και στη Νάξο θα περιοριστεί μόνο στα 20 λεπτά.

Το νέο εμπορικό λιμάνι στη Πάρο έχει μπει στην τελική του ευθεία.. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αντιδράσεις… Αλλά και μία αίσθηση ότι η Νάξος χάνει το ..τρένο από τη στιγμή που σχεδόν απέναντι από τα δυτικα παράλια του νησιού θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό έργο… Ενα λιμάνι για το οποίο οι άνθρωποι της Πάρου δούλεψαν είκοσι και πλέον χρόνια… Αναφερόμαστε στο νέο εμπορικό λιμάνι της Πάρου, στη περιοχή Καμινάκι της Μάρπισσας καθότι πλέον έχουμε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των μελετών της Α’ Φάσης .

Ο Δήμος Πάρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τα τελευταία τρία χρόνια επιχειρούν να επισπεύσουν το έργο αυτό, είκοσι δύο χρόνια (1996) μετά την έναρξη της μελέτης του με φορέα το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης.  Ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16.100.000 € και ο προϋπολογισμός της Α’ Φάσης σε 7.200.000 ευρώ. Η θέση Καμινάκι της κοινότητας Μάρπησσας θεωρήθηκε η καταλληλότερη σε σχέση με την προσβολή από κυματισμούς, την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη λειτουργικότητα, την απουσία συγκρουόμενων και αλληλοαναιρούμενων δραστηριοτήτων και την αποδοχή από τους κατοίκους.

Με τα νέο λιμένα επιτυγχάνεται η σύντμηση του χρόνου ταξιδιού μεταξύ Πάρου και Νάξου σε 20 λεπτά κάτι που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την Παροναξία. Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εντάσσει στο ΠΔΕ 2018 και στην ΣΑΜ 090, το έργο «Προγραμματικό Σχέδιο (Προκαταρτική Eκθεση) Νέου Λιμένος Πάρου Οριστ. Μελέτη Έργων Α’ φάσης και Συναφείς Μελέτες», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ. 

Με το νέο λιμάνι αναμένεται να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί αφού θα αποσυμφορηθεί το λιμάνι της Παροικίας το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επιβάρυνση λόγω της τεράστιας κίνησης ιδίως τους θερινούς μήνες. Παράλληλα, θα δοθεί ευκαιρία να δημιουργηθούν σύγχρονες δομές ενώ θα διασφαλίζονται με αυστηρότητα οι πιο σύγχρονες προδιαγραφές περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η θέση Καμινάκι της Δ.Κ. Μάρπησσας θεωρήθηκε η καταλληλότερη σε σχέση με την προσβολή από κυματισμούς, την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη λειτουργικότητα, την απουσία συγκρουόμενων και αλληλοαναιρούμενων δραστηριοτήτων και την αποδοχή από τους κατοίκους.

Η σκοπιμότητα του έργου έγκειται στη δυνατότητα εξυπηρέτησης της σημερινής και μελλοντικής εμπορικής κίνησης, που μέχρι σήμερα γίνεται από το λιμένα της Παροικιάς και ο οποίος λειτουργεί κυρίως ως επιβατικός, μαζί με άλλες χρήσεις. Ως φορέας υλοποίησης προτάθηκε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών/ ΓΓΥ και ειδικότερα ως προϊσταμένη αρχή η Δ/νση Λιμενικών Υποδομών (Δ20) και ως διευθύνουσα υπηρεσία το τμήμα Μελετών & Προγραμματισμού (Δ20/α) αυτής.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Παντάνασσα: Εορτή της Πεντηκοστής, όταν το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τη γη

Μια ημέρα φλόγας, ενότητας και πνευματικής γέννησης για την Εκκλησία και τον κόσμο

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο