Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠαροναξία: Ο κκ Καλλίνικος για τα 20 χρόνια του "Εξπρές Σάμινα"

Παροναξία: Ο κκ Καλλίνικος για τα 20 χρόνια του “Εξπρές Σάμινα”

|

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος για τα 20 χρόνια από το ναυάγιο του “ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ” – “Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων τους «εν σκηναίς δικαίων και αγίων» και στους ίδιους να στέλνει την εξ’ Ύψους παρηγορία Του ώστε να απαλύνει τον πόνο της απώλειας που ξέρω πως δεν σβήνει ποτέ.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου από την πιο σκληρή νύχτα της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας. Το «Εξπρές Σάμινα» λίγους μήνες πριν αποσυρθεί, ναυαγεί έξω από την Πάρο παίρνοντας μαζί του 81 ψυχές. Οι κάτοικοι της Πάρου, της Νάξου, της Ικαρίας, της Σάμου και της Πάτμου, αν και έχουν συμπληρωθεί δύο (2) δεκαετίες, δεν μπορούν να ξεχάσουν, να ηρεμήσουν, να αφήσουν πίσω τους (!!!) εκείνη τη ζοφερή νύχτα…

Τον περασμένο Ιούνιο, το ναυάγιο ήρθε πάλι στην επικαιρότητα καθώς μαύρες κηλίδες ήρθαν στην επιφάνεια της θάλασσας στην Πάρο και πίσσες κατέληξαν στις ακτές του νησιού, με τον δήμαρχο να κινητοποιεί Λιμεναρχείο και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να υπάρξει άμεση απόφαση-παρέμβαση. Τελικά διά στόματος υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη έγινε γνωστή η πρόθεση για ανέλκυση του ναυαγίου. Παρά το γεγονός ότι η ανέλκυση ήταν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το σύνολο των καταδυτικών σχολών φαίνεται πως είχε και έχει σοβαρές ενστάσεις μιας και το κουφάρι του πλοίου αποτελεί έναν από τους μεγάλους καταδυτικούς προορισμούς του νησιού. Δεν είναι και λίγοι πάντως που θεωρούν ότι καλό θα ήταν να μετατραπεί σε καταδυτικό πάρκο…

Σήμερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος με ανακοίνωσή του μιλάει για το ναυάγιο του “Εξπρές Σάμινα”, προσεύχεται και ανάμεσα στα άλλα θα αναφέρει: ”  Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα του ναυαγίου οι μνήμες παραμένουν άσβεστες τόσο για τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων όσο και για τους κατοίκους του νησιού της Πάρου των οποίων η συμβολή στην προσπάθεια διάσωσης αλλά και περίθαλψης των διασωθέντων επιβατών του πλοίου υπήρξε καταλυτική..”.

Αναλυτικά, η… ανοιχτή επιστολή, το μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου αναφέρει:

“Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα του Επιβατηγού – Οχηματαγωγού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» το οποίο βυθίστηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του έτους 2000 μετά από πρόσκρουση στις νησίδες «Πόρτες» που βρίσκονται ανοιχτά της Πάρου με τραγικό απολογισμό 81 νεκρούς, οι περισσότεροι των οποίων από τα νησιά της Παροναξίας μας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα του ναυαγίου οι μνήμες παραμένουν άσβεστες τόσο για τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων όσο και για τους κατοίκους του νησιού της Πάρου των οποίων η συμβολή στην προσπάθεια διάσωσης αλλά και περίθαλψης των διασωθέντων επιβατών του πλοίου υπήρξε καταλυτική.

Ως Μητροπολίτης Παροναξίας με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετίας από το τραγικό αυτό γεγονός αισθάνομαι την ανάγκη μέσω αυτής της σύντομης δήλωσης να εκφράσω για μια ακόμη φορά τα συλλυπητήριά μου αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου. Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων τους «εν σκηναίς δικαίων και αγίων» και στους ίδιους να στέλνει την εξ’ Ύψους παρηγορία Του ώστε να απαλύνει τον πόνο της απώλειας που ξέρω πως δεν σβήνει ποτέ. Ταυτόχρονα στρέφω ευλαβικά την μνήμη μου στον αείμνηστο Νάξιο Λιμενάρχη Πάρου, Ανθυποπλοίαρχο Δημήτριο Μάλαμα, ο οποίος το βράδυ εκείνο έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος αφού η καρδιά του δεν άντεξε το άγχος, την ένταση και την αγωνία που αντιμετώπισε τις τραγικές εκείνες στιγμές προκειμένου να προβεί σε κάθε ενέργεια για να σώσει ανθρώπινες ζωές από τα κύματα του Αιγαίου.

Με την ευκαιρία όμως αυτή θα ήθελα να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου στους ψαράδες της Πάρου που με περισσή αυταπάρνηση και αίσθημα αυτοθυσίας έσπευσαν εκεί το βράδυ με τα καΐκια τους και μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες στο σημείο του ναυαγίου διακινδυνεύοντας την ίδια την ζωή και την περιουσία τους προκειμένου να σώσουν από βέβαιο πνιγμό τους επιβάτες που βρίσκονταν στην θάλασσα. Μαζί τους ευχαριστώ και όλους τους Παριανούς που με κάθε τρόπο βοήθησαν εκείνες τις τραγικές στιγμές τους εμπερίστατους συνανθρώπους τους, προεξάρχοντος και πρωτοστατούντος του αειμνήστου και πολυσεβάστου προκατόχου μου Αμβροσίου του Β΄ του Παρίου.

Παράλληλα εύχομαι ο Χριστός μας με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής και του Αγίου Νικολάου να συνοδεύει τους ναυτικούς μας και τα πλοία μας στα ταξίδια τους ώστε ποτέ ξανά να μην ζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Με πολλή πατρική αγάπη εν Κυρίω,

Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Νάξος: Ελενα Καρούση και Ντορίτα Χωραφά τραγουδούν απόψε (28/08) στην Αγιασσό

Καλοκαιρινές μελωδίες με την Έλενα Καρούση και τη Ντορίτα Χωραφά στη Νάξο - Που θα εμφανιστούν απόψε...

Ουκρανία: 14 νεκροί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα καταδίκασαν την επίθεση – «Η ΕΕ δεν θα εκφοβιστεί» το μήνυμα των Βρυξελλών.

ΑΕΚ – Άντερλεχτ: «Τελικός» πρόκρισης με πολλά γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η ΑΕΚ θα αναζητήσει από νωρίς το γκολ που θα της δώσει προβάδισμα, ενώ η Άντερλεχτ διαθέτει ποιότητα στην επίθεση και δεν θα μείνει αμέτοχη.

Ψέριμος: Γιατρό αποκτά ξανά το νησί, με σκοπό να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα το σχολείο

Η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Θανάση Δαβάκη καλύπτει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του ακριτικού νησιού.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)