Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΟ ατρόμητος «πειρατής» των μικρών Κυκλάδων

Ο ατρόμητος «πειρατής» των μικρών Κυκλάδων

|

«Η θάλασσα και η βάρκα είναι όλη μου η ζωή», εξηγεί στην «Κ» ο καπετάν Πράσινος, ο οποίος κάθεται μπροστά στο ξύλινο τιμόνι της λάντζας εδώ και 51 χρόνια.

«Η θάλασσα θέλει σεβασμό, εάν δεν τη σεβαστείς θα χάσεις. Εγώ τη θάλασσα δεν τη φοβάμαι, γιατί τη σέβομαι. Οι δυο μας συνεννοούμαστε πάντα καλά». O καπετάν Πράσινος από το Κουφονήσι, έχει περάσει τη ζωή του μέσα στη θάλασσα. Είναι 76, αλλά ταξιδεύει ακόμη. Είναι ο καπετάνιος του νησιού, ο «πειρατής» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, εκείνος που δεν φοβάται τα 9 μποφόρ και βγαίνει με τη βάρκα του εάν υπάρξει ανάγκη.

«Η θάλασσα και η βάρκα είναι όλη μου η ζωή», μου είπε και κάπως έτσι ξεκινήσαμε την κουβέντα για τα κατορθώματα του πιο φημισμένου καπετάνιου των μικρών Κυκλάδων.

«Γεννήθηκα στο Κουφονήσι το ’41, μέσα στην Κατοχή. Η οικογένειά μου ήταν φτωχή, δεκατρία παιδιά, οι γονείς μου με δυσκολίες μάς μεγάλωναν. Το σχολείο το παράτησα νωρίς, ήθελα από μικρός να ταξιδέψω», λέει στην «Κ».

Στα 15 κατάφερε να κάνει το πρώτο του ταξίδι. Τον πήραν σε ένα φορτηγό πλοίο, έβγαλε το δίπλωμα του ναύτη και γύρισε τον κόσμο. Μια δεκαετία αργότερα, ο Κώστας Πράσινος επέστρεψε στον τόπο του, στο Κουφονήσι, και από τότε δεν ξανάφυγε ποτέ. Παντρεύτηκε και αμέσως μετά αγόρασε την πρώτη του βάρκα.

«Οταν επέστρεψα το 1966 στο νησί, δεν υπήρχε καΐκι να μεταφέρει τους κατοίκους. Εμαθα λοιπόν ότι πωλούσαν μια λάντζα στη Νάξο και αποφάσισα να την αγοράσω. Πλήρωσα 500 δραχμές και την έφερα στο Κουφονήσι. Ομως, η βάρκα ήταν παλιά και έμπαζε νερά. Η γυναίκα μου είχε κουραστεί να με βοηθάει να τα βγάζω κι έτσι φώναξε έναν μαραγκό για να την επισκευάσει. Από τότε έγινε σαν καινούργια κι εγώ άρχισα τα πρώτα κοντινά ταξίδια», θυμάται ο καπετάνιος.

Στα 51 χρόνια που κάθεται μπροστά στο διάκι, το ξύλινο τιμόνι της λάντζας, ο καπετάν Πράσινος αψήφησε πολλές φορές τον καιρό για να πάει ώς τα γύρω νησιά και να προσφέρει τη βοήθειά του. Εχει να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες από την Αμοργό, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά, τα νησιά στα οποία συνήθως τον καλούν για να μεταφέρει κάποιον ασθενή μέχρι τη Νάξο. Η ιστορία που αφηγείται γεμάτος περηφάνια στην «Κ» συνέβη πριν από 35 χρόνια. «Ηταν μία έγκυος γυναίκα στην Αμοργό που χρειαζόταν επειγόντως ένα φάρμακο γιατί κινδύνευε εκείνη και το παιδί. Ηταν νύχτα, είχε 8-9 μποφόρ, αλλά δεν το σκέφτηκα καθόλου. Πήγα ώς το λιμάνι του Βόλακα στη Νάξο, πήρα το φάρμακο και της το πήγα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά», θυμάται και περιγράφει συγκινημένος τη συνάντηση που είχε πριν από λίγα χρόνια στην Αμοργό. «Πήγα στην Καλοταρίτισσα και εκεί μου γνώρισαν μια νεαρή γυναίκα που έχει το καφενείο. Ηταν το κορίτσι που γεννήθηκε εκείνο το βράδυ πριν από 35 χρόνια. Της είπαν ότι είμαι εγώ εκείνος που πήγε το φάρμακο στη μητέρα της και αυτό ήταν μια πολύ ωραία στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Τέσσερα παιδιά έχει ο καπετάν Πράσινος, δέκα εγγόνια και δύο δισέγγονα που όλα ζουν στο Κουφονήσι. Μόλις στα οχτώ του χρόνια έβαλε τον μοναχογιό του πλάι του στο τιμόνι. «Σήμερα, εκείνος είναι το αφεντικό», λέει «κι εγώ ο προστάτης». Κάθε καλοκαίρι μοιράζονται με τα καΐκια τους τα δρομολόγια στο Ανω και στο Κάτω Κουφονήσι, τους 2-3 μήνες που κρατάει η σεζόν. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ μεταφέρουν τους τουρίστες στις παραλίες του νησιού, τον Φοίνικα, την Ιταλίδα, τον Φανό και το Πορί, με ένα ημερήσιο εισιτήριο που κοστίζει 5 ευρώ.

Η έννοια του καπετάν Πράσινου, πάντως, είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα μήπως συμβεί κάτι στη θάλασσα. Η μεγαλύτερη κόρη του η Κατερίνα, παρατηρεί εδώ και πολλά χρόνια τη συνήθεια του πατέρα της. «Πριν ακόμη ξημερώσει, φτιάχνει καφέ και ανοίγει το VHF στη συχνότητα 12 για να ακούσει μήπως χρειάζεται να τρέξει κάπου για βοήθεια», λέει στην «Κ».

«Ανθρωπος αρχοντικός»

 

Ο καπετάν Πράσινος κινδύνευσε αρκετές φορές στη θάλασσα. «Τα παιδιά του έχουμε φοβηθεί πολλές φορές για εκείνον», λέει η Κατερίνα, «αλλά ο ίδιος ποτέ». Και καταλήγει: «Με τη μητέρα μου λέμε πάντα ότι ο πατέρας μου είναι ένας γλάρος στη θάλασσα. Είναι ένας αρχοντικός, ωραίος άνθρωπος που βάζει τους άλλους πάνω από τον εαυτό του και γι’ αυτό τον εκτιμούν όλοι στο νησί».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέφανος Γκίκας: “Δύο νέες αφαλατώσεις στη Νάξο, Το λιμάνι προχωρά, η Αγία Άννα βάση για τα Πράσινα Πλοία” (video)

Σε συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον φάκελο «Κυκλάδες»: από τη λειψυδρία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, μέχρι τα Greco Islands, το φράγμα Τσικαλαριού και τα πλοία μηδενικών ρύπων που έρχονται με βάση τη Νάξο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Ο Προφήτης Ηλίας της Αγοράς: Μια ζωγραφιά-μαρτυρία του Ρέγκου και ένα βήμα για την αποκατάσταση

Ο ιστορικός ναός στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, μέσα από τα μάτια του Πολύκλειτου Ρέγκου, ετοιμάζεται να ανακτήσει την παλιά του αίγλη με τη νέα προγραμματική σύμβαση αποκατάστασης

Ιταλία: H Naxos Beach Soccer στη Σικελία γράφει ιστορία

Άνοδος στην Poule Scudetto για τους Σικελούς

Naxos: Το άλογο που θριάμβευσε στη Μαδρίτη

Ο Naxos, το άλογο που φέρει το όνομα της Νάξου, κατέκτησε το Gran Premio Claudio Carudel στη Μαδρίτη, χαρίζοντας δόξα στο όνομά μας

Αμοργός: Τα 3Μ Live στο εστιατόριο “Askas”, ρεμπέτικα, νησιώτικα και γλέντι μέχρι αργά!

Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη μουσική, ψητά στη σούβλα και μεζέδες για όλα τα γούστα, την Κυριακή 20/7 στις 21:00, δίπλα στο Aegiali Camping στην Αιγιάλη.

Μια συνάντηση ψυχής στη Νάξο: Όταν ο Μύλος 360 και το Antamoma συνομιλούν με το πνεύμα του ELaiolithos

Στη Νάξο της ουσίας και των αξιών, η αυθεντικότητα βρίσκει έκφραση μέσα από έναν ανεμόμυλο, μια γεύση, μια φιλοσοφία. Μια διαδρομή πέρα από τον τουρισμό, στον ρυθμό του τόπου.

Σαουδική Αραβία: Έσβησε ο “κοιμώμενος πρίγκιπας” μετά από 19 χρόνια σε κώμα

Ο Αλ-Ουαλίντ μπιν Χαλίντ Αλ-Σαούντ πέθανε σε ηλικία 36 ετών – Συγκινεί η ανάρτηση του πατέρα του

Μύκονος: Εντοπίστηκαν 26 παράτυποι μετανάστες, συνελήφθη ο διακινητής

Επιχείρηση του Λιμενικού με την εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων – Ο 28χρονος Σύρος που υπέδειξε το σημείο αποβίβασης από ιστιοφόρο

Αργεντινή: Νιούελς Ολντ Μπόις – Μπάνφιλντ και «μιλάει» η έδρα στο 2.15

Με ψυχολογία η Νιούελς μετά την ανατροπή της πρεμιέρας – Αδύναμη εκτός έδρας η Μπάνφιλντ, στο 2.15 ο άσος

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων