Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΝότιο Αιγαίο - Υπόθεση "Olympus": Αγωνία για το δρομολόγιο της 15ης Ιουλίου

Νότιο Αιγαίο – Υπόθεση “Olympus”: Αγωνία για το δρομολόγιο της 15ης Ιουλίου

|

Η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με το επιβατικό πλοίo Olympus

“Δεν συνηθίζω να κρύβομαι στα δύσκολα και πολύ περισσότερο να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Όλα όσα συνέβησαν με το πλοίο “Olympus” που θα πραγματοποιούσε χθες το πρώτο δρομολόγιο για Κάσο και Κάρπαθο αλλά κρίθηκε μη αξιόπλοο, δεν μας τιμούν. Οφείλουμε μια συγνώμη στους κατοίκους των δύο αυτών νησιών και θα την πω εγώ έστω και αν δεν έχω ευθύνη και δεν μετέχω σε αποφάσεις. Οφείλουμε, όμως, να δώσουμε και λύση. Επικοινώνησα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και ζήτησα να κηρυχθεί έκπτωτη η συγκεκριμένη εταιρεία και να δρομολογηθεί νέο και αξιόπλοο πλοίο για να καλύψει τις ανάγκες της Κάσου και της Καρπάθου. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

Αυτό αναφέρει ο βουλευτής Δωδεκάνησου Μάνος Κόνσολας ως απάντηση σε όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το Olympus που παραμένει δεμένο και οφείλει έως τη Παρασκευή 15 Ιουλίου να έχει δώσει … λύση στις περίπου 20 παρατηρήσες που εντοπίστηκαν από αρμόδιο κλιμάκιο στον τελευταίο έλεγχο που έγινε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.. Για την ώρα είναι δεμένο, έκτακτη δρομολόγηση έγινε από το Patmos της Blue Star Ferries ώστε να υπάρχει προσέγγιση σε Κάρπαθο – Κάσο ενώ η Ανάφη …φωνάζει… 

Και η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει: 

Αναφορικά με τη μη εκτέλεση δρομολογίου από το Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS σημαίας Κύπρου την 11-07-2022 από το λιμάνι του Πειραιά ανακοινώνονται τα κάτωθι:

Η εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. (πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS) συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις άγονες  δρομολογιακές γραμμές  α. ΘΗΡΑ – ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά, β. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων  ΠΕΙΡΑΙΑ – ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες και γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ –ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, όπου το τμήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ δεν επιδοτείται, καθώς και  δ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή ΛΑΥΡΙΟ – ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ  και επιστροφή.

Μετά την άσκηση προσφυγών στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Προδικαστικών Προσφυγών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ την  08/02/2022 και την 29/04/2022 δημοσιεύτηκε απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απέρριψε την αίτηση ανταγωνίστριας εταιρείας έναντι της εταιρείας SEA SPEED LINES.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την 09/05/2022 και αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάθεση των δρομολογιακών γραμμών.

Την 21/06/2022 εκδόθηκε πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι δύνανται να συναφθούν οι συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων άγονων γραμμών με την εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. και την 06/07/2022 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με την εταιρεία  ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε..

Την 11/07/2022 τo Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ‘’OLYMPUS’’ ελέγχθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων στο λιμένα του Πειραιά, σύμφωνα με τις διαδικασίες του π.δ 93/2019, για την ασφαλή εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων με επιβατηγά πλοία ro-ro και ταχύπλοα σκάφη.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε πριν την έναρξη των δρομολογίων του και, όπως προβλέπεται, αμέσως μετά τον εφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα την 10 και 11/07/2022 αντίστοιχα.

Από τον έλεγχο του ΚΕΠ, διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων-ελλείψεων του πλοίου σε διάφορους τομείς ασφάλειας του πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου (Detention) μέχρι την αποκατάστασή τους.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλήφθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής εκτέλεσης των δρομολογίων και τη μετακίνηση επιβατών και οχημάτων κυρίως στα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου. Ήδη οι επιβάτες και το μεγαλύτερο μέρος των φορτηγών οχημάτων που θα μετακινείτο χθες προς Κάσο και Κάρπαθο επιβιβάσθηκαν σήμερα στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο BLUE STAR PATMOS με προορισμό τα δυο νησιά. Παράλληλα, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες του ν.4948/2022 για την κάλυψη επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών, ενώ υπάρχουν και διαρκείς επικοινωνίες με ακτοπλοϊκές εταιρείες για την κανονική εκτέλεση, με κάθε τρόπο, του δρομολογίου της Παρασκευής 15/7.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.