Με στόχο την υλοποίηση ενός μέτρου που αποτελεί διαχρονικά αίτημα των νησιωτών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει πρόσφατα, από την Κάλυμνο, τη πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το μέτρο για το μεταφορικό ισοδύναμο μετά το καλοκαίρι του 2018.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεξεργάζεται, τόσο το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου, όσο και το μηχανισμό εναρμόνισης του κόστους θαλάσσιας με τη χερσαία μεταφορά, κατοίκων και προϊόντων, από και προς τα νησιά.
Για τον παραπάνω σκοπό, θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, σύσκεψη στο ΥΝΑΝΠ (αίθουσα 512) στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκινά στο υπό επεξεργασία μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά της χώρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των νησιωτικών επιμελητηρίων και συνδέσμων, την ψυχή δηλαδή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Στη σύσκεψη θα προεδρεύει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και θα παρίσταται ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιαννέλης.
Σαντορινιός: “Το μεταφορικό ισοδύναμο θα καλύψει τις απώλειες του ΦΠΑ”
Οσο για το μεταφορικό ισοδύναμο, την εφαρμογή του και την κάλυψη του κενού που έχει δημιουργήσει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο κος Σαντορινιός πρόσφατα είχε δηλώσει ότι “ Η λογική του μεταφορικού ισοδύναμου που θα εφαρμόσουμε είναι διαφορετική από αυτή του μέτρου των ειδικών συντελεστών: νομοθετούμε μόνιμα μέτρα που θα απαντούν στο πρόβλημα της νησιωτικότητας, εκμεταλλευόμαστε παραμέτρους, όπως οι πληθυσμιακοί δείκτες και οι δείκτες σημαντικότητας διασύνδεσης του εκάστοτε νησιού, ώστε να είναι δικαιότερος ο τρόπος κατανομής του μέτρου, καλλιεργεί αναπτυξιακές προοπτικές γιατί εντάσσει την επιδότηση της μεταφοράς των προϊόντων από και προς τα νησιά, ενώ οχυρώνουμε το μέτρο δημιουργώντας μόνιμες δομές που θα ελέγχουν την πραγματική μείωση των τιμών στα νησιά. Απαντάμε έτσι στο πρόβλημα που υπήρχε- κατά τη γνώμη μου λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης να εφαρμοστούν στοχευμένες νησιωτικές πολιτικές- ότι οι ειδικοί συντελεστές ήταν ένα οριζόντιο μέτρο που σε αρκετές περιπτώσεις η έκπτωση «χανόταν» κάπου ανάμεσα στον χοντρέμπορο και τον λιανέμπορο και πολύ μικρό ποσοστό αυτής έφτανε στον τελικό καταναλωτή, τον νησιώτη δηλαδή.
Μιλάμε λοιπόν για ένα μόνιμο μέτρο, που θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο και θα αφορά στην επιδότηση της μεταφοράς επιβατών- νησιωτών και στη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τα νησιά. Πατάμε πάνω στην ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς αντίστοιχες επιδοτήσεις λαμβάνουν χώρα, εδώ και χρόνια, σε Ιταλία, Γαλλία, Σκωτία ακόμη και Δανία. Για πρώτη φορά το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2018, για τα νησιά που είχαν μέχρι το τέλος του 2017 μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ (πχ. Σαμοθράκη, Λήμνος, Κάλυμνος, Τήλος, κ.α.) και το διάστημα αυτό θα δαπανηθούν 50εκ ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από το εθνικό ΠΔΕ. Το 2019 μεταφορικό ισοδύναμο θα έχουν όλα τα νησιά της χώρας, με κόστος συνολικά 150εκ ευρώ ετησίως και πάλι από το ΠΔΕ. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει ήδη ενέργειες για την αναζήτηση επικουρικών χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αν ευοδωθούν, θα ενισχύσουν το συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου. Προσωπικά, σαν Υφυπουργός επιφορτισμένος με τη νησιωτική πολιτική, αλλά και σα νησιώτης, θεωρώ ότι με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δικαιώνονται οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών, αλλά και αρκετοί παραγωγικοί φορείς, που για χρόνια τώρα προσπαθούσαν να πείσουν τις Κυβερνήσεις ότι τα νησιά χρειάζονται μια συνολική, οργανωμένη και θεσμική στήριξη. Και αυτό ακριβώς γίνεται τώρα“.