Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΜ. Κόνσολας: Τρεις προτάσεις για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με...

Μ. Κόνσολας: Τρεις προτάσεις για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

|

«Για τη νησιωτική Ελλάδα, το ζήτημα του κόστους της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό μας», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για να μην επωμιστούν οι πολίτες την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λόγω του νέου περιβαλλοντικού κανονισμού της Ε.Ε.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι ορθά ασκείται πίεση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να διαμορφώσουν νέα εκπτωτικά πακέτα για οικογένειες ή για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών αλλά προκύπτει και η ανάγκη κρατικής παρέμβασης.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει μέτρα, όπως:

1ον: Επιδότηση της διαφοράς κόστους στο νέο καύσιμο προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων ή εναλλακτικά η παροχή έκπτωσης , στο επίπεδο απορρόφησης της αύξησης, για τους κατοίκους των νησιών.

Η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια είτε οχημάτων είτε επιβατών.

Σήμερα, ο ΦΠΑ στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο ενός επιβάτη είναι στο 13%, ενώ στην Ιταλία είναι στο 10% και σε άλλες χώρες είναι ακόμα χαμηλότερος, φτάνοντας και ως το 5%. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό προς τα νησιά αλλά και την τουριστική κίνηση στα νησιά που εξυπηρετούνται με ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Ένταξη της έννοιας της διπλής νησιωτικότητας στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων για να μπορεί να επιδοτηθούν τα εισιτήρια ενδονησιωτικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τους μονίμους κατοίκους των νησιών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι αναγκασμένοι να επιλέγουν ενδονησιωτικές μετακινήσεις για ιατρικούς λόγους ή για να διεκπεραιώσουν διοικητικής φύσεως υποθέσεις τους.

 

Το κείμενο της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του Μάνου Κόνσολα για να μην επωμιστούν οι πολίτες την επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι το ακόλουθο:

Κύριοι Υπουργοί,

Η ενεργοποίηση των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρήση των καυσίμων στην ακτοπλοΐα, προκαλούν την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η οικονομική αυτή επιβάρυνση δεν πρέπει να μετακυλιστεί στους πολίτες και ιδιαίτερα στους κατοίκους των νησιών που είναι αναγκασμένοι να επιλέγουν ενδονησιωτικές μετακινήσεις για ιατρικούς λόγους ή για να διεκπεραιώσουν διοικητικής φύσεως υποθέσεις τους, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά τη θερινή περίοδο.

Ορθά ασκείται πίεση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να διαμορφώσουν νέα εκπτωτικά πακέτα για οικογένειες ή για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Προκύπτει, όμως, και η ανάγκη κρατικής παρέμβασης σε αυτή τη συγκυρία που θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ζητήματα, όπως:

– Η επιδότηση της διαφοράς κόστους στο νέο καύσιμο προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων ή εναλλακτικά η παροχή έκπτωσης , στο επίπεδο απορρόφησης της αύξησης , για τους κατοίκους των νησιών.

– Η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια είτε οχημάτων είτε επιβατών. Σήμερα, ο ΦΠΑ στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο ενός επιβάτη είναι στο 13%, ενώ στην Ιταλία είναι στο 10% και σε άλλες χώρες είναι ακόμα χαμηλότερος φτάνοντας και ως το 5%. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό προς τα νησιά αλλά και την τουριστική κίνηση στα νησιά που εξυπηρετούνται με ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

– Η ένταξη της έννοιας της διπλής νησιωτικότητας στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων για να μπορεί να επιδοτηθούν τα εισιτήρια ενδονησιωτικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τους μονίμους κατοίκους των νησιών.

Για τη νησιωτική Ελλάδα, το ζήτημα του κόστους  της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό μας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν και να ενεργοποιήσουν για να απορροφηθεί η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και να μην επωμιστούν το κόστος της οι πολίτες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Άσκαυλου»

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο Κάστρο της Χώρας – Παρών και ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρβανίτης

Σαντορίνη: Νησιώτικο γλέντι στο Μεγαλοχώρι με τον Αργύρη Αρβανίτη

Μουσική, χορός και παράδοση στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road»

Κύθνος: Εντοπισμός φυτείας κάνναβης, εκριζώθηκαν 56 δενδρύλλια

Σε δυσπρόσιτη ρεματιά της ΄Κύθνου βρέθηκε οργανωμένη φυτεία – Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή κατά τον έλεγχο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές Νάξου και Κουφονήσια θα έχει (24/08) διακοπή ρεύματος

Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο την Κυριακή 24 Αυγούστου Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Φρέσκα φασολάκια με κιμά: ένα καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο γεύση

Δοκιμάστε φρέσκα φασολάκια με κιμά – μια απλή, παραδοσιακή και νόστιμη συνταγή με μελωμένη σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με θυμάρι.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου - προδιαγραφές τρόπος επικοινωνίας

Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρό 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα βίλας

Παξοί: Νεκρό 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα βίλας

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.