Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚύθνος: Ανοιχτή επιστολή Δήμου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά

Κύθνος: Ανοιχτή επιστολή Δήμου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά

|

Αίφνης η Κύθνος βρέθηκε στο … μηδέν. Η ενεργοποίηση του “Διονύσιος Σολωμός” μέσω άλλης εταιρείας έφερε το νησί της Κύθνου εκτός προγραμματισμού των τακτικών έως πρόσφατα δρομολογίων. Αποτέλεσμα; Η πανέμορφη Κύθνος να είναι “αποκλεισμένη”. Ο Δήμος Κύθνου ανέλαβε δράση: Με ανοιχτή επιστολή προς όλους τους φορείς (Κυβέρνηση – Υπουργείο – βουλευτές – ΜΜΕ) επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τον Πειραιά και τις Δυτικές Κυκλάδες. Παρότι υπάρχει σύνδεση με το Λαύριο, η έλλειψη επαρκών συγκοινωνιακών επιλογών καθιστά τη μετακίνηση δύσκολη και δαπανηρή για όσους δεν διαθέτουν ιδιωτικό όχημα. Η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά τόσο τους μόνιμους κατοίκους, που στερούνται βασικών υπηρεσιών, όσο και τους επαγγελματίες και επισκέπτες.

Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται για τους αθλητές του νησιού, τους επαγγελματίες υγείας και όσους χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.
Ο Δήμος δε απαιτεί την άμεση έγκριση και ανάρτηση δρομολογίων έως το τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας την αγανάκτηση των κατοίκων, των επαγγελματιών και των αρχών, που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική ανταπόκριση.

Διαβάστε την επιστολή του Δήμου Κύθνου (στο τέλος του άρθρου σε μορφή pdf) 

“Η Κύθνος είναι ένα νησί των Δυτικών Κυκλάδων που εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά «εν τη γένεσι» του από τον Πειραιά. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και η ακτοπλοϊκή διασύνδεση του με το λιμάνι του Λαυρίου, ταξίδι το οποίο διαρκεί λιγότερο χρονικά (1 ώρα και 50 λεπτά), ωστόσο προϋποθέτει την ύπαρξη μεταφορικού μέσου, για να διανυθεί η χιλιομετρική απόσταση από το Λαύριο προς την Αθήνα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ύπαρξη μεταφορικού μέσου δεν είναι δεδομένη για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Αθήνα και ειδικότερα για τους κατοίκους του νησιού, που έχουν επιτακτική ανάγκη να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες και τα αγαθά που στερούνται λόγω της νησιωτικότητας της περιοχής τους.

Επιπλέον, στο Λαύριο η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί, δεδομένου ότι ο προαστιακός σιδηρόδρομος δεν φτάνει ως την περιοχή, ενώ τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν είναι προσαρμοσμένα στις ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες, αν δεν έχουν δικό τους όχημα, να μετακινούνται με ταξί πληρώνοντας υπέρογκα χρηματικά ποσά. Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο μέρος των Κυθνίων, καθώς και των ετεροδημοτών, διαμένουν στα Δυτικά προάστια, άρα και έχουν εγγύτητα με το λιμάνι του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κύθνου συμμετέχει στο ενδοκυκλαδικό πρωτάθλημα, αλλά η μετακίνηση των αθλητών είναι αδύνατη .

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καθώς και λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη διασύνδεση της Κύθνου με το λιμάνι του Πειραιά και τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων.

Παρά τις υποσχέσεις, κατά καιρούς, ότι θα υπάρξει δρομολόγηση πλοίου που θα εξυπηρετεί την εν λόγω ακτοπλοϊκή γραμμή, η Κύθνος είναι αποκομμένη από το λιμάνι του Πειραιά και τις Δυτικές Κυκλάδες ήδη δυο μήνες. Το ένα και μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί το νησί από και προς το λιμάνι του Πειραιά έχει ανακοινώσει τα δρομολόγια ως το τέλος Μαΐου και η Κύθνος είναι εκτός του προγράμματος.

Αποτέλεσμα όλων τούτων είναι να μην μπορεί να προγραμματιστεί τόσο από τον μόνιμο κάτοικο, όσο και από τον επισκέπτη η μετακίνηση του, είτε από/προς τον Πειραιά είτε από/προς άλλο νησί των Δυτικών Κυκλάδων.

Ιδιώτες επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο νησί και εξυπηρετούν τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα (παιδίατροι, λογοθεραπευτές , εργοθεραπευτές) δεν μπορούν να οργανώσουν τις επισκέψεις τους.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

# άμεση έγκριση και ανάρτηση των δρομολογίων του πλοίου που εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή γραμμή που θα ισχύουν τουλάχιστον ως το τέλος του έτους

Η αγανάκτηση πλέον είναι έντονη, τόσο από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο νησί και πλήττονται κατάφορα, όσο και από τη Δημοτική αρχή που εξάντλησε όλες τις θεσμικές διαδικασίες, ωστόσο εισπράττει μόνο απαξίωση και σιωπή.

#Απαιτούμε να δοθεί λύση άμεσα γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Διαβάστε την επιστολή του Δήμου ΕΔΩ

Διαβάστε την αναφορά του βουλευτή κ. Καφούρου Μάρκου ΕΔΩ

Διαβάστε το έγγραφο του Συλλόγου επαγγελματιών ΕΔΩ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ-ΚΥΘΝΟΥ-ΜΕ-ΤΟ-ΛΙΜΑΝΙ-ΤΟΥ-ΠΕΙΡΑΙΑs

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή (29/04) ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχή των Τριπόδων

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη σε περιοχή των Τριπόδων. Ποιος ο λόγος;

Αναπτυξιακή Κυκλάδων: Θεματικό εργαστήριο (29/04) για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα στη Νάξο

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων καλεί επιχειρηματίες και παραγωγούς να συμμετάσχουν αύριο (29/04) σε μια δράση δικτύωσης και ανάπτυξης γαστρονομικού τουρισμού (πρόγραμμα)

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια και αύριο (29/04) για “SuperFerry” και “SuperExpress”

Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των "SuperFerry" και "SuperExpress" αύριο Τρίτη 29 Απριλίου λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Σαντορίνη: Φιλοξενεί για 2η σερί χρονιά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ με αμαξίδιο

Η Σαντορίνη φιλοξενεί τον Τελικό του 25ου Κυπέλλου Ελλάδας Μπάσκετ με Αμαξίδιο - Ποιοι είναι οι αντίπαλοι, πότε είναι ο μεγάλος αγώνας

Κυκλάδες – Νοσοκομείο Σύρου & Νάξου: Νέες προσλήψεις γιατρών, ποιες είναι οι ειδικότητες

Αιτήσεις για τρεις θέσεις στα Νοσοκομεία Σύρου & Νάξου για Παθολογία, Μαιευτική-Γυναικολογία και Ακτινολογία - Αιτήσεις έως 23 Μαΐου 2025.

Ελλάδα – Super League: Το βλέμμα στο Αγρίνιο και το “χ” μοιάζει ιδανική επιλογή

Ελληνικό Πρωτάθλημα - Πλέι οφ: Παναιτωλικός - Καλλιθέα: Όλα ανοιχτά στο Αγρίνιο και στο 3.20!

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Σαντορίνη: Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός

Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη - Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026

Αμοργός: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 8ου Amorgos Trail Challenge

Οι εγγραφές για το 8ο Amorgos Trail Challenge παραμένουν ανοιχτές για λίγες ακόμα ημέρες!

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"