Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες: Παιχνίδια με έντονο παρασκήνιο γύρω από το "Thunder"

Κυκλάδες: Παιχνίδια με έντονο παρασκήνιο γύρω από το “Thunder”

|

Το “Thunder” θα είναι το νέο ταχύπλοο στις Κυκλάδες το επόμενο καλοκαίρι, όμως η δρομολόγησή του πέρασε από χίλια κύματα – Οι αλλαγές από την Sea Jets και η θετική γνωμοδότηση από το ΣΑΣ για τα πλοία της Golden Star Ferries 

Η αλήθεια είναι ότι από τη πρώτη στιγμή που το «Thunder» (σ.σ. Κεραυνός) μπήκε στη ζωή μας – ως είδηση για την Fast Ferries – προκάλεσε αντιδράσεις. Αρχικά για το γεγονός ότι το World Champion Jet βρήκε σχεδόν ισάξιο αντίπαλο, αφετέρου γιατί είναι το πρώτο ουσιαστικά ταχύπλοο για την «κόκκινη εταιρεία» που έως τώρα επέλεγε να δραστηριοποιείτε με συμβατικά πλοία…

Και βέβαια ήρθε να πέσει πάνω στα δρομολόγια της Sea Jets κάτι που σημαίνει ότι οι Κεντρικές Κυκλάδες έχουν ακόμη ένα γρήγορο ταχύπλοο… Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα  newmoney.gr , η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) είχε αρκετό παρασκήνιο και βέβαια μία πολύ σημαντική παράμετρο που ενδεχομένως να παίξει και ρόλο στα επόμενα συμβούλια…

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή… Τι εστί “Thunder”; Αποτελεί το νέο απόκτημα της εταιρείας Fast Ferries της οικογένειας Παναγιωτάκη και συνάμα το πρώτο ταχύπλοο που εντάσσει στο στόλο της. Αγοράστηκε το περασμένο καλοκαίρι από την εταιρεία Istanbul Deniz Otobusleri η οποία το είχε στην κατοχή της 21 χρόνια και το εκμεταλλευόταν στη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τα Πριγκιποννήσια. Πρόκειται για ένα ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν το οποίο κατασκευάστηκε στην Αυστραλία το 1998 με ολικό μήκος 86,60μ , πλάτος 24μ, χωρητικότητας 1.000 επιβατών και 215 ι.χ οχημάτων και ταχύτητας 35 κόμβων.

Μάχη ..χαρακωμάτων

Και πάμε στα αιτήματα που έχουν κατατεθεί…  Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών της 30ης Οκτωβρίου 2019 συζητήθηκε η αίτηση της εταιρείας για έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου από 1/6/2019 – 30/9/2019 στην γραμμή Πειραιάς – Μύκονος – Νάξος – Θήρα με καθημερινές αναχωρήσεις από το αφετήριο λιμάνι στις 16:00. Έκτακτη γιατί το πλοίο αγοράστηκε και περιήλθε στην κυριότητα της εταιρείας μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις εμπρόθεσμες δρομολογήσεις πλοίων που ήταν η 31η Ιανουαρίου 2019.

Για το αίτημα της Fast Ferries δόθηκε αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. Όμως στο μεσοδιάστημα η SeaJets η οποία εκπροσωπείται από τον Μάριο Ηλιόπουλο ζήτησε τροποποίηση δρομολογίων του «Νaxos Jet» και ώστε να δραστηριοποιείται στην ίδια γραμμή με το «Thunder”», στην απογευματινή ζώνη αναχωρήσεων.

Στη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2019 το θέμα της έκτακτης δρομολόγησης του «Thunder”» πήρε εκ νέου αναβολή και ομοίως η τροποποίηση δρομολογίων που ζήτησε η SeaJets για το «Νaxos Jet». Τελικά και τα δύο θέματα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Τροποποιήσεις

Κι εκεί; Εγκρίθηκε το αίτημα της SeaJets με ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά στις 15:30 και της Fast Ferries  στις 15:50 με την διαφορά ότι το τελευταίο θα προεκτείνει τρεις φορές την εβδομάδα το δρομολόγιου του μέχρι την Ανάφη και δύο φορές την εβδομάδα μέχρι την Θηρασιά. Η Fast Ferries δεν πήρε το δρομολόγιο όπως το είχε αιτηθεί αλλά με προσθήκες που αλλάζει τον σχεδιασμό της. Βέβαια, είχε το μειονέκτημα ότι ζήτησε δρομολόγια εκπρόθεσμα ενώ η Seajets απλώς τροποποίηση δρομολογίων έχοντας καταθέσει εμπρόθεσμα της αίτησή της.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ συζητήθηκαν και έλαβαν θετική γνωμοδότηση τα αιτήματα της Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου σύμφωνα με τα οποία, το SUPERRUNNER θα εκτελεί δρομολόγια στην γραμμή Ηράκλειο – Θήρα – Νάξο – Μύκονο, το ΣΟΥΠΕΡΞΠΡΕΣ στην γραμμή Ραφήνα – Τήνο – Μύκονο – Νάξο – Ίο – Θήρα, το SUPERFERRY στην γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος, το SUPERFERRY II με απογευματινές αναχωρήσεις στη γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος – Πάρος και τα SUPERCAT & SUPERSPEED καθημερινές αναχωρήσεις από Πειραιά και Μύκονο προς Σίφνο – Μήλο – Φολέγανδρο – Θήρα – Ίο και Πάρο.

Νέα δεδομένα

Όλα αυτά βέβαια έχουν την θετική γνωμοδότηση από την τελευταία συνεδρίαση του Σ.Α.Σ , ωστόσο ακόμη δεν έχει υπογραφεί από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και από τον Υπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας , οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών διεξάγονται πλέον «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς την παρουσία και την ομιλία εκπροσώπων των εταιρειών. Τις θέσεις τους τόσο για τα θέματα τους όσο και για τα θέματα ανταγωνιστών μπορούν πλέον να τα εκφράζουν μόνο με υπόμνημα που το αποστέλλουν στην διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του ΥΝΑΝΠ παραμονές των συνεδριάσεων του Συμβουλίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: 35η συνάντηση «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου», συμπαράσταση, Απόλλωνας, υπογραφές Avaaz

Στη Γρόττα (14/09/2025, 12:15–13:45) οι πολίτες έθεσαν ζητήματα αποβλήτων, πρόσβασης σε ακτές και προστασίας χελωνών και αποφάσισαν ενέργειες ενημέρωσης & συστράτευσης.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Αμοργός: Τι αλλάζει στην αλιεία με το Π.Δ. 73/2025, το “Αμοργόραμα” γίνεται πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 73/2025 (ΦΕΚ 148/Α’/18.08.2025) με 5ετές πλαίσιο για την προστασία ιχθυαποθεμάτων: παύση αλιείας την άνοιξη, μόνιμες ζώνες και ειδικές άδειες.

Γ.Α.Κ. Νάξου: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία 2025–2026 — ιστορία, έρευνα & ενεργητική μάθηση

Το Τμήμα Γ.Α.Κ. Νάξου συνεργάζεται με Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια για δράσεις μέσα στο αρχείο ή στην τάξη, καλλιεργώντας δεξιότητες έρευνας και ομαδικότητας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Σύρος–Ερμούπολη: Συνάντηση Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους για τα 200 χρόνια της Ερμούπολης

Συντονισμός δράσεων για την ιστορική επέτειο — ενότητα, συνέργειες και προτάσεις για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.