Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες: Παιχνίδια με έντονο παρασκήνιο γύρω από το "Thunder"

Κυκλάδες: Παιχνίδια με έντονο παρασκήνιο γύρω από το “Thunder”

|

Το “Thunder” θα είναι το νέο ταχύπλοο στις Κυκλάδες το επόμενο καλοκαίρι, όμως η δρομολόγησή του πέρασε από χίλια κύματα – Οι αλλαγές από την Sea Jets και η θετική γνωμοδότηση από το ΣΑΣ για τα πλοία της Golden Star Ferries 

Η αλήθεια είναι ότι από τη πρώτη στιγμή που το «Thunder» (σ.σ. Κεραυνός) μπήκε στη ζωή μας – ως είδηση για την Fast Ferries – προκάλεσε αντιδράσεις. Αρχικά για το γεγονός ότι το World Champion Jet βρήκε σχεδόν ισάξιο αντίπαλο, αφετέρου γιατί είναι το πρώτο ουσιαστικά ταχύπλοο για την «κόκκινη εταιρεία» που έως τώρα επέλεγε να δραστηριοποιείτε με συμβατικά πλοία…

Και βέβαια ήρθε να πέσει πάνω στα δρομολόγια της Sea Jets κάτι που σημαίνει ότι οι Κεντρικές Κυκλάδες έχουν ακόμη ένα γρήγορο ταχύπλοο… Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα  newmoney.gr , η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) είχε αρκετό παρασκήνιο και βέβαια μία πολύ σημαντική παράμετρο που ενδεχομένως να παίξει και ρόλο στα επόμενα συμβούλια…

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή… Τι εστί “Thunder”; Αποτελεί το νέο απόκτημα της εταιρείας Fast Ferries της οικογένειας Παναγιωτάκη και συνάμα το πρώτο ταχύπλοο που εντάσσει στο στόλο της. Αγοράστηκε το περασμένο καλοκαίρι από την εταιρεία Istanbul Deniz Otobusleri η οποία το είχε στην κατοχή της 21 χρόνια και το εκμεταλλευόταν στη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τα Πριγκιποννήσια. Πρόκειται για ένα ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν το οποίο κατασκευάστηκε στην Αυστραλία το 1998 με ολικό μήκος 86,60μ , πλάτος 24μ, χωρητικότητας 1.000 επιβατών και 215 ι.χ οχημάτων και ταχύτητας 35 κόμβων.

Μάχη ..χαρακωμάτων

Και πάμε στα αιτήματα που έχουν κατατεθεί…  Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών της 30ης Οκτωβρίου 2019 συζητήθηκε η αίτηση της εταιρείας για έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου από 1/6/2019 – 30/9/2019 στην γραμμή Πειραιάς – Μύκονος – Νάξος – Θήρα με καθημερινές αναχωρήσεις από το αφετήριο λιμάνι στις 16:00. Έκτακτη γιατί το πλοίο αγοράστηκε και περιήλθε στην κυριότητα της εταιρείας μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις εμπρόθεσμες δρομολογήσεις πλοίων που ήταν η 31η Ιανουαρίου 2019.

Για το αίτημα της Fast Ferries δόθηκε αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. Όμως στο μεσοδιάστημα η SeaJets η οποία εκπροσωπείται από τον Μάριο Ηλιόπουλο ζήτησε τροποποίηση δρομολογίων του «Νaxos Jet» και ώστε να δραστηριοποιείται στην ίδια γραμμή με το «Thunder”», στην απογευματινή ζώνη αναχωρήσεων.

Στη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2019 το θέμα της έκτακτης δρομολόγησης του «Thunder”» πήρε εκ νέου αναβολή και ομοίως η τροποποίηση δρομολογίων που ζήτησε η SeaJets για το «Νaxos Jet». Τελικά και τα δύο θέματα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Τροποποιήσεις

Κι εκεί; Εγκρίθηκε το αίτημα της SeaJets με ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά στις 15:30 και της Fast Ferries  στις 15:50 με την διαφορά ότι το τελευταίο θα προεκτείνει τρεις φορές την εβδομάδα το δρομολόγιου του μέχρι την Ανάφη και δύο φορές την εβδομάδα μέχρι την Θηρασιά. Η Fast Ferries δεν πήρε το δρομολόγιο όπως το είχε αιτηθεί αλλά με προσθήκες που αλλάζει τον σχεδιασμό της. Βέβαια, είχε το μειονέκτημα ότι ζήτησε δρομολόγια εκπρόθεσμα ενώ η Seajets απλώς τροποποίηση δρομολογίων έχοντας καταθέσει εμπρόθεσμα της αίτησή της.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ συζητήθηκαν και έλαβαν θετική γνωμοδότηση τα αιτήματα της Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου σύμφωνα με τα οποία, το SUPERRUNNER θα εκτελεί δρομολόγια στην γραμμή Ηράκλειο – Θήρα – Νάξο – Μύκονο, το ΣΟΥΠΕΡΞΠΡΕΣ στην γραμμή Ραφήνα – Τήνο – Μύκονο – Νάξο – Ίο – Θήρα, το SUPERFERRY στην γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος, το SUPERFERRY II με απογευματινές αναχωρήσεις στη γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος – Πάρος και τα SUPERCAT & SUPERSPEED καθημερινές αναχωρήσεις από Πειραιά και Μύκονο προς Σίφνο – Μήλο – Φολέγανδρο – Θήρα – Ίο και Πάρο.

Νέα δεδομένα

Όλα αυτά βέβαια έχουν την θετική γνωμοδότηση από την τελευταία συνεδρίαση του Σ.Α.Σ , ωστόσο ακόμη δεν έχει υπογραφεί από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και από τον Υπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας , οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών διεξάγονται πλέον «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς την παρουσία και την ομιλία εκπροσώπων των εταιρειών. Τις θέσεις τους τόσο για τα θέματα τους όσο και για τα θέματα ανταγωνιστών μπορούν πλέον να τα εκφράζουν μόνο με υπόμνημα που το αποστέλλουν στην διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του ΥΝΑΝΠ παραμονές των συνεδριάσεων του Συμβουλίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ καλεί τον κόσμο να «πάρει θέση» – Κυκλοφόρησαν οι κάρτες διαρκείας 2025-26

Η ομάδα της Νάξου ξεκινά το νέο της ταξίδι στη National League 2 και καλεί τους φιλάθλους να γίνουν ο «13ος παίκτης» μέσω της στήριξης με κάρτα διαρκείας.

Έκτακτη ενημέρωση για την ύδρευση στα Κουφονήσια – Εκτός λειτουργίας η μία Μονάδα Αφαλάτωσης

Πρόβλημα επάρκειας νερού το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Αυγούστου – Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης.

Αποκατάσταση του Ιερού Μονυδρίου Αγίων Τεσσαράκοντα στο Γλινάδο Νάξου

Με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ολοκληρώθηκε η στερέωση, ανακατασκευή και αποκατάσταση του ιστορικού μοναστηριακού συγκροτήματος – Τα θυρανοίξια στις 9 Αυγούστου από τον Μητροπολίτη Καλλίνικο.

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2025: Μαγικές μουσικές βραδιές σε Μύκονο, Σίφνο και Νάξο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις στις 9 Αυγούστου, με το φως της πανσελήνου να αγκαλιάζει αρχαιολογικούς χώρους και σκηνές.

Η Νάξος στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού – Παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση από τον Σύλλογο Μονιατών «Η Τέχνη»

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στον Άγιο Δημήτριο, μια αρχαιολογική βραδιά αφιερωμένη στον ρόλο της Νάξου στην προϊστορία της Ελλάδας.

Νάξος – “ΑΝΕΤΕΙΛΕΝ ΜΕΝ Α ΣΕΛΛΑΝΑ”: Βραδιά Πανσελήνου στο Αρχαίο Ιερό των Υρίων

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, η Νάξος υποδέχεται την αυγουστιάτικη πανσέληνο με μια μοναδική μουσική και ποιητική διαδρομή στο Ιερό των Υρίων.

Σύγκρουση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου για την Πορτάρα – Δικαστική οδός ή πολιτική λύση;

Ένταση, αποχωρήσεις και βαριές κουβέντες στην έκτακτη συνεδρίαση για το συρματόπλεγμα – Η πλειοψηφία ψήφισε ασφαλιστικά μέτρα, η αντιπολίτευση ζητά διάλογο με το Υπουργείο Πολιτισμού

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00