Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες: Ο κορωνοϊός διαλύει την ακτοπλοΐα, τα πλοία δεμένα στα λιμάνια

Κυκλάδες: Ο κορωνοϊός διαλύει την ακτοπλοΐα, τα πλοία δεμένα στα λιμάνια

|

Πειραιάς – Σαντορίνη στις δέκα ώρες με το πλοίο να αλλάζει πέντε λιμάνια – Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. ευρώ

Ποιος θα περίμενε εν έτη 2020 ότι για να ταξιδέψει κάποιος ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά στη Σαντορίνη θα χρειαζόταν σχεδόν 10 ώρες. Και όμως η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα.

Η ακτοπλοΐα βρίσκεται σε περιδίνηση. Πληρώματα πλοίων που δεν εκτελούν λόγω της κατάστασης μπήκαν σε αναστολή ΣΣΕ καθώς και υπάλληλοι πολλών ακτοπλοϊκών εταιρειών, δρομολόγια σταμάτησαν, πλοία έδεσαν στα λιμάνια, οι ταχύτητες μειώθηκαν όπως και ο αριθμός των δρομολογίων.

Η αποτύπωση της σημερινής εικόνας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι σοκαριστική.

  • Η Golden Star Ferries έδεσε και το SuperFerry II και πλέον ολόκληρος ο στόλος της είναι ανενεργός.
  • Ο Όμιλος της Attica σταμάτησε τα δρομολόγια του Blue Star Paros και του Διαγόρας.
  • Το Blue Star Delos κάνει πλέον τέσσερα δρομολόγια από επτά. Πιο συγκεκριμένα, σε τροποποιημένες γραμμές Πειραιά-Τήνο-Μύκονο –Σαντορίνη.
  • Πριν έκανε τη γραμμή Πειραιά-Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη και πλέον προσέθεσε στη γραμμή και τα νησιά Σύρο-Τήνο-Μύκονο και αφαίρεσε την Πάρο-Νάξο-Ίο. Το Blue Star Naxos που κάνει το απογευματινό δρομολόγιο Πειραιά-Πάρο-Νάξο-Μικρές Κυκλάδες. Για να πάει κάποιος Σαντορίνη χρειάζεται πλέον σχεδόν 10 ώρες αφού έχουν μειωθεί και οι ταχύτητες με τις οποίες ταξιδεύουν τα πλοία.
  • Το Blue Star Mykonos σταμάτησε το ένα από τα τρία δρομολόγια αυτό της Δευτέρας από Πειραιά για Σύρο-Μύκονο-Ικαρία-Σάμο ενώ μετά συνεχίζει προς Χίο-Λέσβο-Καβάλα που είναι και επιδοτούμενο κάθε Τρίτη και Παρασκευή μόνο.
  • Σταμάτησε το πλοίο Olympus , της Sea Speed Lines που έκανε το δρομολόγιο Πειραιά-Μήλο-Σαντορίνη-Ρέθυμνο.
  • Η γραμμή Ραφήνα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος εξυπηρετείται με τρία δρομολόγια την εβδομάδα αντί για 14
  • Η γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη με τρία δρομολόγια αντί για έξι
  • Η γραμμή για Ικαρία-Σάμο με δύο δρομολόγια αντί για τρία
  • Το Super Jet της Seajets για Πειραιά-Τήνο-Μύκονο-Νάξο-Σαντορίνη σταμάτησε το δρομολόγιο.
  • Τα πλοία τύπου Blue Star Delos και Nissos Chios έχουν μειώσει ταχύτητα από τα 25 μίλια την ώρα στα 18 μίλια μειώνοντας την ωριαία κατανάλωση αποθειωμένου καυσίμου από τα 6 κυβικά την ώρα στα 2 1/2 κυβικά.
  • Τα ταχύπλοα που ήταν να ξεκινήσουν δρομολόγια εν όψει της πασχαλινής περιόδου έχουν ήδη μεταφέρει την έναρξη δρομολογίων για αργότερα, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και πιθανόν κάποια από αυτά να μην κάνουν κανένα δρομολόγιο τη φετινή περίοδο.

«Τέτοια κρίση στην ακτοπλοΐα δεν έχουμε ξαναζήσει Ακόμη και τις χρονιές που οι τιμές των καυσίμων ήταν πάρα πολύ ψηλά, υπήρχε τα καλοκαίρι που ταξιδεύαμε με λογικές ταχύτητες και μέναμε στον αφρό» τόνισαν στελέχη της ακτοπλοΐας.

  • Όσο αφορά τις γραμμές Πάτρα-Ιταλία υπάρχει μείωση 35%-40% στο μεταφορικό έργο των φορτηγών οχημάτων αφού το 70% της παραγωγής στην Ιταλία έχει σταματήσει. Η μεταφορά φορτηγών οχημάτων αποτελεί διαχρονικά το οικονομικό οξυγόνο των εταιρειών τους πρώτους μήνες κάθε χρόνου. Και το «οξυγόνο» μειώθηκε αισθητά.
  • Η απαγόρευση για μεταφορά επιβατών δεν θα προκαλέσουν προς το παρόν επιπλέον οικονομικά προβλήματα στις εταιρείες. Και αυτό γιατί ήδη είχαν γίνει ακυρώσεις εκδρομών από γκρουπ από και προς την Ελλάδα λόγω της επιδημίας. Η μεταφορά φορτηγών οχημάτων αποτελεί διαχρονικά το οικονομικό οξυγόνο των εταιρειών τους πρώτους μήνες κάθε χρόνου.
  • Στις γραμμές της Αδριατικής δραστηριοποιούνται 11 πλοία από Πάτρα-Ηγουμενίτσα προς τα λιμάνια Πρίντεζι-Μπάρι- Ανκόνα-Βενετία. Οι εταιρείες είναι ο Όμιλος Γκριμάλντι στον οποίο ανήκουν οι Μινωικές και η κοινoπραξία ΑΝΕΚ-Superfast.

– Οι μικρομεσαίες εταιρείες έχουν ξοδέψει τον χειμώνα τουλάχιστον 6-7 εκατομμύρια ευρώ για να έχουν τα πλοία τους έτοιμα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτή η «οικονομική τρύπα» δεν πρόκειται να καλυφθεί αφού το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ένα από τα χειρότερα όσο αφορά την επιβατική κίνηση όλων των εποχών. Αν ο κόσμος τον απασχολεί η επαγγελματική του αβεβαιότητα δεν θα βρει την ψυχολογία να ταξιδέψει για διακοπές ακόμη και αν έχουν αρθεί τα μέτρα.

– Τον κλάδο τον διακατέχει η εποχικότητα. Αν δεν δουλέψει τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο δεν θα επιβιώσει την επόμενη χρονιά.

– Θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας. Εταιρείες, όπως η Attica και η ΑΝΕΚ θα πρέπει να βρουν κεφάλαια κίνησης.

-Οι Μινωικές έχουν ξοφλήσει τα δάνειά τους ενώ έχουν και τη ρευστότητα του Γκριμάλντι καθώς και μικρή παρουσία στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα.

– Οι μικρομεσαίες εταιρείες θα βάλουν λουκέτο εάν δεν τις ενισχύσουν οικονομικά οι ιδιοκτήτες τους που έχουν άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στην ποντοπόρο ναυτιλία, σε στεριανές επιχειρήσεις, στο ναυπηγικό κλάδο κα.

-Ακυρώνονται οι δεξαμενισμοί πλοίων για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Για τα συμβατικά πλοία έχουν δικαίωμα να κάνουν δεξαμενισμούς μέσα σε δύο χρόνια ενώ για τα ταχύπλοα είναι υποχρεωτικοί ανά έτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ, δηλαδή αναμένεται μείωση 45,12%.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: 35η συνάντηση «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου», συμπαράσταση, Απόλλωνας, υπογραφές Avaaz

Στη Γρόττα (14/09/2025, 12:15–13:45) οι πολίτες έθεσαν ζητήματα αποβλήτων, πρόσβασης σε ακτές και προστασίας χελωνών και αποφάσισαν ενέργειες ενημέρωσης & συστράτευσης.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Αμοργός: Τι αλλάζει στην αλιεία με το Π.Δ. 73/2025, το “Αμοργόραμα” γίνεται πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 73/2025 (ΦΕΚ 148/Α’/18.08.2025) με 5ετές πλαίσιο για την προστασία ιχθυαποθεμάτων: παύση αλιείας την άνοιξη, μόνιμες ζώνες και ειδικές άδειες.

Γ.Α.Κ. Νάξου: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία 2025–2026 — ιστορία, έρευνα & ενεργητική μάθηση

Το Τμήμα Γ.Α.Κ. Νάξου συνεργάζεται με Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια για δράσεις μέσα στο αρχείο ή στην τάξη, καλλιεργώντας δεξιότητες έρευνας και ομαδικότητας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Σύρος–Ερμούπολη: Συνάντηση Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους για τα 200 χρόνια της Ερμούπολης

Συντονισμός δράσεων για την ιστορική επέτειο — ενότητα, συνέργειες και προτάσεις για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.