Οι ναυτεργάτες (ΠΕΝΕΝ) μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου τους, ζητούν την άμεση σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και τη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά προκειμένου να ληφθεί απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση, με βασικό αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης
Την άμεση σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και τη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ζητά το Δ.Σ. του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ προκειμένου να ληφθεί απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση, με βασικό αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Επισημαίνει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο έως σήμερα, ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τα οριζόμενα του νόμου περί κήρυξης και γνωστοποίησης απεργίας καθώς, όπως αναφέρει, για την απεργία που έκαναν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία στις 2/10, η πλειοψηφία της ΠΝΟ «ταμπουρώθηκε» τυπικά πίσω από τη δικαστική απόφαση που είχε ληφθεί για την κινητοποίηση στις 24 Σεπτεμβρίου.
Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης; “Την Τετάρτη 9/10/2019 η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο το οποίο προηγούμενα είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως προκύπτει αυτό επαναφέρει όχι μόνο το σύνολο των διατάξεων για τις οποίες είχε αποφασισθεί στα πλαίσια της ΠΝΟ η 24ωρη απεργία στις 24/9/2019 αλλά παρουσιάζεται και με νέα μέτρα τα οποία αφορούν την ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την μεγαλύτερη κερδοφορία των επενδύσεών τους.
Παράλληλα με τις διατάξεις χτυπάει αμείλικτα τις κλαδικές ΣΣΕ, θέτει τεράστια εμπόδια στην προσφυγή συνδικάτων στον ΟΜΕΔ, βάζει ρήτρα εξαίρεσης για επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα σχετικά με τις ΣΣΕ.
Ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό μητρώο στο Υπουργείο Εργασίας (κράτος και εργοδοσία) επιχειρούν πολλαπλούς στόχους, φακέλωμα εργαζομένων, υπονόμευση των δημοκρατικών – συλλογικών και καταστατικών οργάνων των Σωματείων. Επιχειρούν την αποξένωση των εργαζομένων από τις Γενικές Συνελεύσεις, στην ουσία επιχειρούν την κατάργηση των ίδιων των καταστατικών τους,
Οι δύο απεργίες 24/9 και 2/10 έδωσαν μια δυναμική, μαζική και αγωνιστική απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης – κεφαλαίου.
Αυτή η μάχη πρέπει να συνεχισθεί τώρα που το νομοσχέδιο έχει ήδη εισέλθει για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και το επόμενο βήμα είναι η ψήφισή του στην ολομέλεια.
Έχοντας από την αρχή σταθερή θέση ότι το πολυνομοσχέδιο αυτό συνιστά μια σκληρή και βάρβαρη επίθεση στα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να δοθεί έως και την τελευταία στιγμή, ιδιαίτερα τώρα που το νομοσχέδιο είναι στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η απουσία ενός νέου απεργιακού σχεδιασμού δείχνει ηττοπάθεια και ταυτόχρονα αποτελεί άτακτη υποχώρηση στις άθλιες δηλώσεις Μητσοτάκη περί “μειοψηφίας που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των πολιτών”.
Σε κάθε περίπτωση η σφοδρότητα της επίθεσης, το μεγάλο διακύβευμα από αυτό το αντιδραστικό τερατούργημα που είναι οι ΣΣΕ και η προσπάθεια επιβολής κράτους – εργοδοτών στις εσωτερικές και καταστατικές λειτουργίες των Συνδικάτων αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των εργατικών αντιστάσεων, στην επιβολή νεκροταφείου στα εργατικά δικαιώματα προκειμένου το κεφάλαιο να διαμορφώσει τριτοκοσμικούς όρους για τις επενδύσεις του και προφανώς να έχει ακόμη πιο εξασφαλισμένη την κερδοφορία του.
Η ΠΕΝΕΝ απόλυτα συνεπής στον αγωνιστικό σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση και απόκρουση της νέας κυβερνητικής επίθεσης θεωρεί αναγκαία την άμεση επείγουσα συγκληση της Διοίκησης της ΠΝΟ και την λήψη απόφασης για νέα απεργιακή κινητοποίηση.
Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ
Υ.Γ.: Επειδή για την απεργία στις 2/10 η πλειοψηφία της ΠΝΟ “ταμπουρώθηκε” τυπικά πίσω από την δικαστική απόφαση που λήφθηκε για την απεργία στις 24/9, θεωρούμε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος το θέμα αυτό να αντιμετωπισθεί και νομικά έτσι ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τα οριζόμενα του νόμου περί κήρυξης και γνωστοποίησης απεργίας. Αυτό σημαίνει ότι η συνεδρίαση πρέπει να γίνει το αργότερο έως αύριο Σάββατο 12/10/2019. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία η ψήφισή του υπολογίζεται μεταξύ 23-25 Οκτώβρη 2019.