Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες: Η μετακίνηση του "Αρτεμις" έχει φέρει δεκάδες αντιδράσεις

Κυκλάδες: Η μετακίνηση του “Αρτεμις” έχει φέρει δεκάδες αντιδράσεις

|

Το “Αρτεμις” από την Δευτέρα 26 Αυγούστου θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και καθημερινά έως την 1η Σεπτεμβριου με δύο δρομολόγια θα καλύπτει τις ανάγκες με Σαμοθράκη – Εντονες οι αντιδράσεις βουλευτών (Φόρτωμας, Συρμαλένιος) και δημάρχων στις Κυκλάδες για την αποχώρηση του αγαπημένου πλοίου των Κυκλαδιτών 

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις Κυκλάδες η απόφαση να δρομολογηθεί στη Σαμοθράκη το πλοίο «Άρτεμις», που μέχρι σήμερα κάνει ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, εξυπηρετώντας τα νησιά του αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το «Άρτεμις» από τις 26 Αυγούστου θα αποχωρήσει προσωρινά από την ενδοκυκλαδική γραμμή, ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τη σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη. Και αρχικά έως την 1η Σεπτεμβρίου θα κάνει δύο δρομολόγια την ημέρα (στις 9 και στις 3 η αναχώρηση από την Αλεξανδρούπολη) για την κάλυψη των αναγκών… 

Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες και βουλευτές του νομού Κυκλάδων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς εκτιμούν ότι η αποχώρηση του Άρτεμις εντός της τουριστικής περιόδου, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.

Να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις και επιστολές προς το υπουργείο Ναυτιλίας έκαναν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος. Αλλά και οι δήμαρχοι των νησιών στις Δυτικές Κυκλάδες που θίγονται περισσότερο όλων..  Επίσης, ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., Φίλιππος Φόρτωμας, και αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η περικοπή δρομολογίων στον τουριστικότερο νομό της χώρας, τις Κυκλάδες κι ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες».

Σημειώνει ότι πλέον «περιορίζεται η διασύνδεση των νησιών με την πρωτεύουσα του νομού, την Σύρο, ενώ σχεδόν αποκόπτεται η σύνδεση της μεγάλης πλειοψηφίας του νησιωτικού μας συμπλέγματος με τις Δυτικές Κυκλάδες» και ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας ενημέρωση ως προς τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού και η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών, χωρίς να περικοπούν δρομολόγια της ενδοκυκλαδικής γραμμής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, στην αναφορά του στη Βουλή καταθέτει και τις επιστολές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Επάρχου Πάρου και του Δήμου Σίφνου για την κατάργηση των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων που επιφέρει η μετακίνηση των πλοίων «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «ANDROS JET» στη Σαμοθράκη.

Και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δημιουργείται πρόβλημα στη σύνδεση 14 νησιών των Κυκλάδων που εξυπηρετούνται από αυτό το πλοίο (Σύρος, Κύθνος, Κέα, Σίφνος, Σέριφος, Πάρος, Νάξος, Κίμωλος, Άνδρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Ίος, Σίκινος, Ανάφη). Εάν παύσουν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, διακόπτεται εντελώς η δυνατότητα σύνδεσης νησιών όπως Κέα και Κύθνος με τη Σύρο, ενώ και σε περιπτώσεις όπως της Πάρου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής προς τη Σύρο».

Με πληροφορίες από την “Εφημερίδα Των Συντακτών” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.