Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚρουαζιέρα: Ανάπτυξη μέσω υδατοδρομίων και τις υποπαραχωρήσεις των λιμένων

Κρουαζιέρα: Ανάπτυξη μέσω υδατοδρομίων και τις υποπαραχωρήσεις των λιμένων

|

Απολογισμός και επόμενη ημέρα – Ανάπτυξη της κρουαζιέρας περνά από τις υποπαραχωρήσεις των λιμένων και τα υδροπλάνα – Τι ανέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί 

Ευρεία σύσκεψη για την πορεία των εργασιών της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας και για προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Γιώργος Τζιάλας, εκπρόσωποι των φορέων κρουαζιέρας και παραγωγικών τάξεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Κουβέλης έθεσε δύο ζητήματα. Την ανάγκη επίσπευσης των υδατοδρομίων, διότι τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας και τις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις είναι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και υπολογίζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας (πλην του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που έχουν άλλο νομοθετικό καθεστώς) θα υπάρξει η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων, με διεθνείς διαγωνισμούς στη βάση του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου.

Μεταξύ των άλλων καταγράφονται και δραστηριότητες που έχουν σχέση και με τη δυνατότητα υποδοχής επενδύσεων κρουαζιέρας. «Είναι μια διαδικασία που από την κυβέρνηση επισπεύδεται και αυτό νομίζω είναι υποστηρικτικό της κρουαζιέρας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε αύξηση στην άφιξη των επιβατών της κρουαζιέρας. Αυτό διαμορφώνει την υποχρέωση να επισπεύσουμε την στήριξη των λιμανιών μας για να δέχονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην εθνική τουριστική πολιτική της τετραετίας που έφερε αποτελέσματα και ο τουρισμός κατέγραψε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Επισήμανε ότι το 2018 έκλεισε με 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις μαζί με την κρουαζιέρα, και αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ στα έσοδα.

Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στις τις στρατηγικές κινήσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση των μεριδίων της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, και τη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή της κρουαζιέρας, του γιώτινγκ και των καταδύσεων για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας ως κορυφαίου ελκυστικού προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό.

Η Υπουργός τόνισε τον καθοριστικό έργο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας ειδικότερα, της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα και κάλεσε εκ νέου σε στενή συνεργασία στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο ώστε «η Ελλάδα να αποκτήσει και τη θέση που της αξίζει ως ισχυρή δύναμη στο θαλάσσιο τουρισμό αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Ο κ. Σαντορινιός επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση όλων των φορέων των σχετικών με την κρουαζιέρα για να δώσει τις κατευθύνσεις και τις λύσεις γύρω από τα ζητήματά της. Σημείωσε επίσης ότι «έχουμε τον μοναδικό πολυνησιακό χώρο σε όλη την Ευρώπη με τα νησιά μας που είναι το ένα ομορφότερο από το άλλο. Άρα κάθε ένα νησί μας μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει προορισμό κρουαζιέρας με δύο προϋποθέσεις:

Να σεβαστούμε το νησί και την ικανότητά να υποδεχτεί με σωστές υποδομές τον τουρίστα και φυσικά να κάνουμε εκείνες τις υποδομείς που χρειάζεται για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κρουαζιέρα, πέρα από την προώθηση, που αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού.»

Ο κ. Λαμπρίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι για πολλά από τα ζητήματα που είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα της ΕΣΕΚ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, είτε αυτά αφορούν σε λιμενικά έργα, είτε σε ρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Για το σκοπό αυτό ευχαρίστησε, τόσο τα στελέχη των δύο Υπουργείων που αποτελούν τους συντονιστές των θεματικών ομάδων, όσο και τα μέλη της επιτροπής που συμμετέχουν ενεργά στις συνεδριάσεις των ομάδων αυτών.

Ακόμη τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΣΕΚ θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο λειτουργίας ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα παραγωγικός.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.