Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφονησιωτών «Η Κέρος» σχετικά με το Καρνάγιο … Γιατί μιλάει για “άδικο τέλος”
“…. Το καρνάγιο μαζί με τον παραδοσιακό μύλο που δέσποζε από πάνω του αποτελούσαν στολίδι και σήμα κατατεθέν για το νησί. Ήταν από τα σημεία με το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, καθώς και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του Κουφονησίου. Η γραφικότητα, η απλότητα και ο παραδοσιακός νησιώτικος χαρακτήρας του καρνάγιου αποτελούσαν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, που επέλεγαν το νησί μας ακριβώς για να βρουν και να θαυμάσουν τέτοια σημεία….”
Μέρος από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφονησιωτών “Η Κέρος” σχετικά με το καρνάγιο του νησιού, που μετά από εξήντα περίπου χρόνια εδώ και μερικές εβδομάδες έχει αναστείλει τις εργασίες του.. Κίνηση που προκαλεί οικονομικό έμφραγμα όχι μόνο στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους ψαράδες των γειτονικών νησιών (από Αμοργό έως και Πάρο) που έφερναν στο Κουφονήσι τα σκάφη τους για εργασίες συντήρησης και όχι μόνο.. Τι θα γίνει; Αγνωστο για την ώρα…
Μάλιστα, υπάρχει και η σχετική ερώτηση και προς τη βουλή από τον κο Φόρτωμα, αλλά και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τον κο Πολυκρέτη, υπάρχει θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ακόμη δεν υπάρχει απάντηση…
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησιωτών “Η Κέρος” με τίτλο ” ΚΑΡΝΑΓΙΟ: ένα άδικο τέλος για το στολίδι του Κουφονησίου”
Μετά από σχεδόν 60 συναπτά χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στο ακριτικό Κουφονήσι, το μοναδικό καρνάγιο της ευρύτερης περιοχής έκλεισε άδοξα. Παρά τις πολυετείς δικαστικές διαμάχες ο αγώνας των ψαράδων και των κατοίκων του νησιού δεν ευοδώθηκε και το καρνάγιο αναγκάστηκε να τερματίσει τη λειτουργία του. Η κατάληξη αυτή έχει τρομακτικές συνέπειες για την ευημερία και την ευμάρεια του Κουφονησίου, αλλά και των γύρω νησιών, που θα πρέπει να γίνουν ευρέως γνωστές, με την ελπίδα οι πολιτικές αρχές να κινητοποιηθούν άμεσα και να βοηθήσουν την επαναλειτουργία του.
Καθώς το Κουφονήσι διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στις Κυκλάδες και τον πολυπληθέστερο σύλλογο επαγγελματιών αλιέων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η άμεση δυνατότητα επισκευής και συντήρησης των σκαφών ήταν ανέκαθεν κομβικής σημασίας, προκειμένου οι ψαράδες και οι οικογένειες τους να μπορούν να εργαστούν και να βιοποριστούν. Το κεντρικό σημείο στο οποίο βρισκόταν ευνοούσε την εύκολη εξυπηρέτηση των σκαφών, όχι μόνο του Κουφονησίου, αλλά και των γύρω περιοχών. Ακόμα και από μεγαλύτερα νησιά, όπως η Αμοργός και η Νάξος, ή και από πιο απομακρυσμένα, όπως οι Φούρνοι, έφερναν οι ψαράδες τα καΐκια τους και έτσι το μικρό καρνάγιο του Κουφονησίου έφτανε να εξυπηρετεί ακόμα και 120 καΐκια το χρόνο, προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο.
Η τέχνη της επισκευής των καϊκιών και οι σπάνιες γνώσεις και πρακτικές που είχε ο καραβομαραγκόςθα χαθούν μαζί με το καρνάγιο, συντελώντας έτσι στην απώλεια παραδοσιακών επαγγελμάτων, που ακόμα όμως είναι απολύτως απαραίτητα και καλύπτουν διαχρονικές ανάγκες του τόπου μας. Το κλείσιμο του καρνάγιου σημαίνει ακόμη ότι οι ψαράδες του νησιού θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν άλλα καρνάγια, όπως αυτό της Πάρου ή της Σύρου, τα οποία εκτός του ότι βρίσκονται σε αρκετή απόσταση, είναι ιδιαίτερα δαπανηρά και έχουν πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει επιπλέον δαπάνες για τους ψαράδες, μεγαλύτερο χρόνο επισκευών και άρα μη εργασίας και άρα χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών τους – κάτι που φυσικά θα έχει αντίκτυπο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του νησιού.
Εκτός από τις άμεσες οικονομικές δυσκολίες που συνοδεύουν το κλείσιμο του καρνάγιου, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά και ο τουρισμός του νησιού. Το καρνάγιο μαζί με τον παραδοσιακό μύλο που δέσποζε από πάνω του αποτελούσαν στολίδι και σήμα κατατεθέν για το νησί. Ήταν από τα σημεία με το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, καθώς και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του Κουφονησίου. Η γραφικότητα, η απλότητα και ο παραδοσιακός νησιώτικος χαρακτήρας του καρνάγιου αποτελούσαν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, που επέλεγαν το νησί μας ακριβώς για να βρουν και να θαυμάσουν τέτοια σημεία. Η απώλεια κομβικών παραγόντων ανάπτυξης όπως το καρνάγιο δεν μπορεί παρά να σημαίνει την πολιτισμική αλλοίωση και φτωχοποίηση του νησιού.
Ως πολιτιστικός σύλλογος του Κουφονησίου νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε τις ιδιαίτερα αρνητικές πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει το κλείσιμο του καρνάγιου. Απευθύνουμε έκκληση για δράση προς όλους τους τοπικούς παράγοντες, πολιτικούς ή μη, ώστε να εξασφαλισθεί το συλλογικό καλό, το καρνάγιο να λειτουργήσει πάλι, και να προσφέρει στους ψαράδες και τις οικογένειες τους τις πολύτιμες υπηρεσίες του.
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησιωτών «Η Κέρος»