Ερευνα για το χθεσινό ναυτικό δυστύχημα με βάρκα προσφύγων και μεταναστών που συνέβη έξω από την Κω ανάμεσα σε σκάφος του Λιμενικού και λέμβο – Ακαρπες οι έρευνες για τον 26χρονο αγνοούμενο
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Κω μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα οι 26 από τους 32 διασωθέντες του ναυτικού δυστυχήματος που έγινε χθες τα ξημερώματα ανοικτά της Κω. Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Ακόμα έξι άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, δύο τραυματίες και τέσσερις για προληπτικούς λόγους. Αντίθετα, νεκρό ανασύρθηκε ένα αγόρι τριών ετών από τη Συρία, ενώ άκαρπες παρέμεναν μέχρι αργά χθες οι έρευνες για τον εντοπισμό ακόμα ενός αγνοουμένου, ηλικίας 26 ετών.
Το ναυτικό δυστύχημα έγινε στις 4.45 τα ξημερώματα, όταν ένα φουσκωτό ταχύπλοο του Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία ανοικτά της Κω, συγκρούστηκε με πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 34 πρόσφυγες και μετανάστες. Η βάρκα ήταν χρώματος γκρι και μήκους 7 μέτρων και φυσικά δεν είχε φωτισμό ή άλλα διακριτικά. Τα τρία στελέχη του Λιμενικού, παρότι εκτελούσαν περιπολία με αποστολή να εντοπίσουν παράτυπους μετανάστες, δεν είδαν τη βάρκα και συγκρούστηκαν με αυτήν. Και οι 34 επιβαίνοντες, που σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση δεν φορούσαν σωσίβια, βρέθηκαν στο νερό.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού και πρώτο στο σημείο έσπευσε σκάφος (υπό σημαία Δανίας) του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex. Περισυνέλεξε από τη θάλασσα και μετέφερε στο λιμάνι της Κω 31 άτομα, ανάμεσα στα οποία και μία έγκυο. Συνολικά, στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma και δύο σκάφη του Frontex. Μερικές ώρες μετά το δυστύχημα, σώος εντοπίστηκε και ένας άνδρας από το Ιράκ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω για προληπτικούς λόγους.
Το Λιμεναρχείο Κω ανέλαβε να διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόκειται να εξεταστούν και να καταθέσουν τα τρία στελέχη του Λιμενικού που επέβαιναν στο ταχύπλοο αλλά και οι αλλοδαποί διασωθέντες.
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, πάντως, το αρχηγείο του σώματος επεσήμανε ότι «το περιστατικό έλαβε χώρα σε συνθήκες απόλυτου σκότους», καθώς και ότι τη στιγμή της σύγκρουσης «τα δύο σκάφη ήταν εν κινήσει». Στην ίδια ανακοίνωση τονίστηκε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοουμένου».
«Οικονομική ταχύτητα»
Αρμόδιος αξιωματούχος, που μίλησε στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι το ραντάρ που διέθετε το περιπολικό του Λιμενικού δεν «έπιασε» τη βάρκα, καθώς, λόγω βάρους, η ίσαλος γραμμή της ήταν σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι τα στελέχη του σώματος δεν είχαν μαζί τους θερμική κάμερα, που θα τους επέτρεπε να δουν έγκαιρα το πλωτό με τους 34 επιβαίνοντες. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ταχύτητα του ταχύπλοου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «κινείτο με οικονομική ταχύτητα».
Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός ζήτησε «άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν». Σε ανακοίνωση – απάντηση ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος.