Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚως: Ερευνα για το ναυτικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε ένα...

Κως: Ερευνα για το ναυτικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε ένα 3χρονο παιδί

|

Ερευνα για το χθεσινό ναυτικό δυστύχημα με βάρκα προσφύγων και μεταναστών που συνέβη έξω από την Κω ανάμεσα σε σκάφος του Λιμενικού και λέμβο – Ακαρπες οι έρευνες για τον 26χρονο αγνοούμενο 

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Κω μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα οι 26 από τους 32 διασωθέντες του ναυτικού δυστυχήματος που έγινε χθες τα ξημερώματα ανοικτά της Κω. Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Ακόμα έξι άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, δύο τραυματίες και τέσσερις για προληπτικούς λόγους. Αντίθετα, νεκρό ανασύρθηκε ένα αγόρι τριών ετών από τη Συρία, ενώ άκαρπες παρέμεναν μέχρι αργά χθες οι έρευνες για τον εντοπισμό ακόμα ενός αγνοουμένου, ηλικίας 26 ετών.

Το ναυτικό δυστύχημα έγινε στις 4.45 τα ξημερώματα, όταν ένα φουσκωτό ταχύπλοο του Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία ανοικτά της Κω, συγκρούστηκε με πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 34 πρόσφυγες και μετανάστες. Η βάρκα ήταν χρώματος γκρι και μήκους 7 μέτρων και φυσικά δεν είχε φωτισμό ή άλλα διακριτικά. Τα τρία στελέχη του Λιμενικού, παρότι εκτελούσαν περιπολία με αποστολή να εντοπίσουν παράτυπους μετανάστες, δεν είδαν τη βάρκα και συγκρούστηκαν με αυτήν. Και οι 34 επιβαίνοντες, που σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση δεν φορούσαν σωσίβια, βρέθηκαν στο νερό.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού και πρώτο στο σημείο έσπευσε σκάφος (υπό σημαία Δανίας) του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex. Περισυνέλεξε από τη θάλασσα και μετέφερε στο λιμάνι της Κω 31 άτομα, ανάμεσα στα οποία και μία έγκυο. Συνολικά, στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma και δύο σκάφη του Frontex. Μερικές ώρες μετά το δυστύχημα, σώος εντοπίστηκε και ένας άνδρας από το Ιράκ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω για προληπτικούς λόγους.

Το Λιμεναρχείο Κω ανέλαβε να διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόκειται να εξεταστούν και να καταθέσουν τα τρία στελέχη του Λιμενικού  που επέβαιναν στο ταχύπλοο αλλά και οι αλλοδαποί διασωθέντες.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, πάντως, το αρχηγείο του σώματος επεσήμανε ότι «το περιστατικό έλαβε χώρα σε συνθήκες απόλυτου σκότους», καθώς και ότι τη στιγμή της σύγκρουσης «τα δύο σκάφη ήταν εν κινήσει». Στην ίδια ανακοίνωση τονίστηκε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοουμένου».

«Οικονομική ταχύτητα»

Αρμόδιος αξιωματούχος, που μίλησε στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι το ραντάρ που διέθετε το περιπολικό του Λιμενικού δεν «έπιασε» τη βάρκα, καθώς, λόγω βάρους, η ίσαλος γραμμή της ήταν σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι τα στελέχη του σώματος δεν είχαν μαζί τους θερμική κάμερα, που θα τους επέτρεπε να δουν έγκαιρα το πλωτό με τους 34 επιβαίνοντες. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ταχύτητα του ταχύπλοου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «κινείτο με οικονομική ταχύτητα».

Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός ζήτησε «άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν». Σε ανακοίνωση – απάντηση ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας