Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΦολέγανδρος - Σίκινος: Η κραυγή αγωνίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Φολέγανδρος – Σίκινος: Η κραυγή αγωνίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

|

…. Για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι δεν τηρείται η σύμβαση, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα πόσα και ποια λιμάνια επιτρέπεται να προσεγγίσει το πλοίο πριν την Φολέγανδρο και την Σίκινο. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να εξυπηρετηθούν και τα άλλα νησιά αλλά δεν καταλαμβάνουμε γιατί πάντα οι ριγμένοι στην υπόθεση είναι η Φολέγανδρος και η Σίκινος....”

Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Μα ποιος άλλος από τον Συλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Φολεγάνδρου με αποδέκτες τόσο τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και τους βουλευτές Κυκλάδων. Θέμα; Μα τι άλλο από την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση Φολεγάνδρου (photo από το λιμάνι χάρη στο shipfriends) αλλά και Σικίνου, δύο νησιά η μοίρα των οποίων είναι κοινή…  Μην ξεχνάμε ότι και πρόσφατα είχαμε μία ανάλογη επιστολή για τα δρομολόγια προς τις Δυτικές Κυκλάδες μέσω της Δημάρχου Σίφνου και καταλήγει με την υπογραφή του Προέδρου Γιώργου Γαβαλά“Ο Σύλλογος εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων Φολεγάνδρου δεν ανέχεται πλέον να μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων”

Αναλυτικά η επιστολή (στο τέλος του άρθρου και σε μορφή pdf)  

“Κύριοι, για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου και εν συνεχεία και της Σικίνου αντιμετωπιζόμαστε από το υπουργείο ναυτιλίας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Μετά από πολύ επιμονή και προσπάθεια για καλύτερα δρομολόγια προς τα νησιά μας, τις τελευταίες ημέρες του 2023 ανακοινώθηκαν τα νέα δρομολόγια τα οποία θα ήταν σύντομα σε διάρκεια όπως αυτό προβλέπεται και στην σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρία που εκτελεί το επιδοτούμενο δρομολόγιο με το υπουργείο.

Προς μεγάλη μας απογοήτευσης όμως αυτό κράτησε μόνο για μία εβδομάδα καθώς το δεύτερο πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες μεταδρομολογήθηκε από το υπουργείο σε άλλη γραμμή και έτσι γυρίσαμε και πάλι στις 11 και 12 ώρες ταξιδιού, καταπατώντας έτσι κάθε συνταγματικό δικαίωμα των κατοίκων της Φολεγάνδρου και της Σικίνου για ίση μεταχείριση και δικαιώματα στην μετακίνηση.

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι δεν τηρείται η σύμβαση, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα πόσα και ποια λιμάνια επιτρέπεται να προσεγγίσει το πλοίο πριν την Φολέγανδρο και την Σίκινο.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να εξυπηρετηθούν και τα άλλα νησιά αλλά δεν καταλαμβάνουμε γιατί πάντα οι ριγμένοι στην υπόθεση είναι η Φολέγανδρος και η Σίκινος.

Όλα αυτά τα χρόνια τα νησιά αυτά έχουν πληρώσει και με το παραπάνω το τίμημα. Καιρός να βρεθεί μια λύση καθώς σε καμιά άλλη επιδοτούμενη γραμμή δεν συμβαίνει αυτό που γίνεται στην επιδοτούμενη της Φολεγάνδρου και της Σικίνου.

Και ενώ περιμένουμε την διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις άγονες ώστε να επανέλθουν τα σύντομα δρομολόγια όπως είχατε υποσχεθεί, αυτός πάει από αναβολή σε αναβολή.

Εμείς με την 9/06-12-2023 επιστολή μας σας είχαμε επιστήσει την προσοχή και ζητούσαμε την επίσπευση των διαδικασιών του διαγωνισμού, ώστε να αναρτηθούν έγκαιρα τα δρομολόγια για την καλοκαιρινή και πασχαλινή περίοδο.

Αντ’ αυτού βλέπουμε να έχουν δοθεί στο σύνολο 2 μήνες παράταση στην ήδη καθυστερημένη προκήρυξη των επιδοτούμενων γραμμών. Πλέον είναι μαθηματικά σίγουρο ότι τα πλάνα των δρομολογίων θα αναρτηθούν όταν θα είναι πολύ αργά προκαλώντας τεράστια ζημιά στις κρατήσεις του καλοκαιριού οι οποίες γίνονται τώρα.

Ζητάμε λοιπόν.
1) Την άμεση επιστροφή στα σύντομα σε διάρκεια δρομολόγια όπως αυτά αναφέρονται στην σύμβαση
2) Την περικοπή λιμένων οι οποίοι πλέον εξυπηρετούνται με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά και δεν συντρέχει κανένας λόγος συγκοινωνιακών αναγκών.
3) Την άμεση ανάρτηση στο σύστημα κρατήσεων όλων των δρομολογίων των πλοίων που εκτελούν επιδοτούμενες γραμμές μέχρι και 31/10/2024
4) Περισσότερες πρωινές αναχωρήσεις από το λιμάνι του Πειραιά ώστε η ώρα άφιξης στα νησιά να είναι προσιτή για τους επισκέπτες

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ο σύλλογός μας συμφωνεί και προσυπογράφει την 376/24-01-2024 επιστολή της Δημάρχου Σίφνου σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυτικών Κυκλάδων

Ο Σύλλογος εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων Φολεγάνδρου δεν ανέχεται πλέον να μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

επιστολη για ακτοπλοικα δρομολόγια

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.