Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα: Ποδαρικό το Olympus για το 2020, έσπασε η κυριαρχία Κυκλάδων και...

Ελλάδα: Ποδαρικό το Olympus για το 2020, έσπασε η κυριαρχία Κυκλάδων και Blue Star Ferries

|

Το Olympus ήταν αυτό που μπήκε πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά για το 2020 και έσπασε μία τεράστια παράδοση με πλοία που έμπαιναν πρώτα από τις Κυκλάδες  – Διαβάστε τι δήλωσε ο πλοίαρχος κος Ψωμάς και ποια πλοία μπήκαν πρώτα στο λιμάνι του Πειραιά από το 2007 (!!!)

Βρε τι κάνουν τα απαγορευτικά; Μας χαλάνε και τις παραδόσεις… Γιατί είμαστε της παράδοσης πώς να το κάνουμε…  Και τα ξημερώματα σήμερα το πρωί, 1η Ιανουαρίου του 2020, στο λιμάνι του Πειραιά είδαμε το Olympus της Sea Speed Ferries να κάνει πρώτο την εμφάνισή του και να σπάει το …ρόδι. Μία πρωτιά που ενδεχομένως να την είχε ανάγκη και ψυχολογικά καθότι από τον περασμένο Ιούλιο που έπεσε και πάλι στο νερό, το ακολουθεί κακοτυχία…

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ellinikiaktoploia.net (ευχαριστούμε και για τις φωτογραφίες) το πλοίο υπό τον πλοίαρχο Πέτρο Ψωμά μπήκε στο λιμάνι στις 2.50 το πρωί μεταφέροντας 82 επιβάτες, 16 Ι.Χ, 9 φορτηγά και 2 δίκυκλα, εκτελώντας το δρομολόγιο Ρέθυμνο – Σαντορίνη – Μήλος και Πειραιάς. Τον Πλοίαρχο Cpt Πέτρο Ψωμά, τους αξιωματικούς και το υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι προχώρησαν στην απονομή τιμητικών πλακετών.

Ο πλοίαρχος με καταγωγή από τη Σύρο, τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου, απευθυνόμενος στους επιβάτες, ανέφερε :  “Κυρίες και Κύριοι Επιβάτες. Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά. Εύχομαι ολόψυχα, εκ μέρους όλου του πληρώματος, το νέο έτος να είναι δημιουργικό, γεμάτο Υγεία και άφθονα χαμόγελα για όλους. Αισθάνομαι ότι πρέπει να σας ευχαριστήσω που διαλέξατε το πλοίο μας να γιορτάσετε αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή. Συνηθίζεται, τέτοιες στιγμές, να εορτάζονται οικογενειακώς, γι αυτό, σήμερα, εσείς είστε η οικογένεια μου κι εγώ η δική σας. 2020 ευχές λοιπόν και καλά ταξίδια για όλους μας”.

Η κυριαρχία του Delos

Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε την παράδοση που έσπασε το Olympus και τα πλοία που έκαναν ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιά από το 2007 έως και σήμερα…  Πέρυσι, λοιπόν, ποδαρικό πραγματοποίησε το “Blue Star Delos” μεταφέροντας 181 επιβάτες, 20 Ι.Χ, 5 φορτηγά, 4 δίκυκλα και 76 άτομα πλήρωμα, εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Σαντορίνη κι επιστροφή.

Το ίδιο πλοίο έκανε ποδαρικό και το 2018 αποβιβάζοντας 215 επιβάτες, 20 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα φορτηγό και δύο δίκυκλα και είχε ως καπετάνιο τον πλοίαρχο Μακάριο Λύρα…  Αλλά και το 2017 πάλι το “Blue Star Delos” μπήκε πρώτο και τα συγχαρητήρια δέχτηκε ο πλοίαρχος Cpt Κυριάκος Χωριανόπουλος μεταφέροντας 563 επιβάτες, 101 Ι.Χ, 17 φορτηγά και 1 δίκυκλο.  Και για το 2016 το “Blue Star Delos” (σ.σ. έκπληξη ε;)  ήταν πρώτο… Η υποδοχή είχε γίνει σε γιορτινή ατμόσφαιρα, με βεγγαλικά και κορναρίσματα, αποβιβάζοντας 219 επιβάτες, 23 ΙΧ αυτοκίνητα, 4 φορτηγά και 2 δίκυκλα.

olp_anomeritis_.jpg

Tο «Διαγόρας» και το .. Ρομίλντα

Τι είχε γίνει πριν το “Delos”; Εναλλαγές πλοίων πάντα όμως από τις Κυκλάδες…. Με εξαίρεση όμως το 2015…. Τότε είχε μπει στο λιμάνι του Πειραιά πρώτο το «Διαγόρας» προερχόμενο από τα Δωδεκάνησα και επί της υποδοχής ήταν το τότε πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε κ. Ανωμερίτης (φωτογραφία e-nautilia.gr).. Από εκεί και πέρα; Το 2014 και το 2013 είχαμε το “Blue Star Paros” και το 2012, το “Blue Star Delos” ήταν αυτό που στις 00:15 είχε μπει στο λιμάνι του Πειραιά και πάλι προερχόμενο από Σαντορίνη – Νάξο – Πάρο με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Ανωμερίτη να προσφέρει δώρα και βιβλία στον πλοίαρχο και το πλήρωμα του νεότευκτου πλοίου.  Το 2011 ήταν η σειρά του “Blue Star Naxos” να κάνει ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα είχε μπει νωρίτερα όλων καθότι στις 00:05 με πλοίαρχο τον Κυριάκο Χωριανόπουλο και προερχόμενο από τη γραμμή της Παροναξίας…

Αντίθετα, το 2010 το ποδαρικό έχει γίνει από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής”, το οποίο με 29 επιβάτες και πέντε ΙΧ προερχόταν από τα νησιά Μήλο, Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο.  Το 2009 έχουμε το «Blue Star Paros», μεταφέροντας 158 επιβάτες από τα νησιά Θήρα, Ίο, Νάξο και Πάρο, το 2008 το επιβατικό πλοίο «Ρομίλντα» της GA Ferries και το 2007, σχεδόν με την αλλαγή του χρόνου, το πάλαι ποτέ αγαπημένο “Blue Star Ithaki”, το οποίο εκτελούσε με 119 επιβάτες το δρομολόγιο επιστροφής Ιο – Θήρα – Νάξο – Πάρο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Φιλώτι: Παρουσίαση του 14ου τόμου των «ΝΑΞΙΑΚΩΝ» στη μνήμη Στεφ. Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τη μνήμη του Στέφανου Εμμ. Ψαρρά με την παρουσίαση της νέας επετηρίδας στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών.

Σίκινος: Το «έθιμο της βουτιάς» που αποχαιρετά τα πλοία στο λιμάνι (video)

Δεκάδες νέοι και παιδιά βούτηξαν στη θάλασσα αποχαιρετώντας το τελευταίο πλοίο του καλοκαιριού, σε ένα άτυπο έθιμο που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του νησιού.

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί» των αδελφών Κοέν (video)

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025, ώρα 21:30 – Στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου (πρώην Σχολή Ουρσουλινών), Κάστρο Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διήμερο ακολουθιών και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης (πρόγραμμα)

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας ανακοινώνει το πρόγραμμα του εορτασμού στις 30 και 31 Αυγούστου με κορύφωση την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου.

Δ. Λιανός: Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο & Τοπικά Σχέδια Δράσης για τα νησιά στις Μικρές Κυκλάδες

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα και Ηρακλειά, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πανναξιακός Α.Ο.: Ο Victor Asamoah νέος προπονητής της ανδρικής ομάδας

Με εμπειρία άνω των 20 ετών και δίπλωμα UEFA A License, ο Victor Asamoah αναλαμβάνει τα ηνία του Πανναξιακού Α.Ο.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

ΙΑ΄ Studium Historicorum Ecclesiasticorum στη Νάξο, χίλια χρόνια από την παρακαταθήκη του Βασιλείου Β΄ (πρόγραμμα)

Από 26 έως 28 Αυγούστου 2025 η Νάξος φιλοξενεί το διεθνές συνέδριο εκκλησιαστικής ιστορίας, αφιερωμένο στον Αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄.

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Ηχηρό μήνυμα από τη Νάξο στη συγκέντρωση αλληλεγγύης (video)

Η ομιλία της προέδρου της ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων, Μαρίας Ζευγώλη, στην πλατεία Μανδηλαρά (24/08) καταδίκασε τη γενοκτονία στη Γάζα, την υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων και τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, καλώντας σε μαζική κινητοποίηση. (video)

Τσάμπιονς Λινγκ: Η Πάφος παίζει τα ρέστα της και γράφει ιστορία

Μετά το σπουδαίο 2-1 στο Βελιγράδι, η Πάφος διεκδικεί απόψε την πρόκριση στη League Phase του Champions League απέναντι στον έμπειρο Ερυθρό Αστέρα.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;