Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα: Χωρίς πλοία (απεργία) την 6η Μαΐου

Ελλάδα: Χωρίς πλοία (απεργία) την 6η Μαΐου

|

Απεργία για τις 6 Μαίου αποφάσισαν τα δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία – 

Πρωτομαγιά με … καθυστέρηση. Τα σωματεία που έχουν σχέση με την ακτοπλοϊα (και όχι μόνο) προχωρούν σε απεργία στις 6 Μαϊου. Αποτέλεσμα; Δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις 6 Μαΐου. Απόφαση που ελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης 14 Απριλίου με απόφαση από τις διοικήσεις δεκατριών ναυτεργατικών σωματείων για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων λόγω του εορτασμού την ημέρα εκείνη της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι διοικήσεις των σωματείων συμμετείχαν σε σύσκεψη στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την «επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά, κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Παράλληλα συμφωνήθηκε η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτηση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ αναδείχθηκαν οι «βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης» αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.

ΤΙ αναφέρει η ανακοίνωση 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/4/2021 σύσκεψη των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και Ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά, κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στα σκαριά για να προωθήσει στην Βουλή το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των Συνδικάτων τους που αφορούν το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία.

Στο στόχαστρο είναι η κατάργηση των υπερωριών, των ρεπό, η ίδια η κυριακάτικη αργία. Επίσης μεθοδεύεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προωθεί ρυθμίσεις που καθιερώνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ως “προσωπικό ασφαλείας”, απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, διευκολύνει την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης με επίκληση του εργοδότη “περί ψυχολογικής ή σωματικής βίας”, εμπεδώνεται και νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο κρατικός – κυβερνητικός έλεγχος στα συνδικάτα!!!

– Πρόκειται συνολικά για αντιδραστικού χαρακτήρα αλλαγές οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια της πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση, να βάλουν νέα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για να περάσουν όσο περισσότερο μπορούν “αναίμακτα” την εργοδοτική βαρβαρότητα.

Σε αυτό το μακάβριο αντεργατικό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που οραματίζονται για την συντριβή των δικαιωμάτων μας η πάλη των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να βάλει φραγμό αλλά και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.

Στην ίδια κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η εκχώρηση της απονομής των συντάξεων σε ιδιώτες….

– Η σύσκεψη επίσης συζήτησε και κατέληξε ομόφωνα για την απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς για την οποία κοινή θέση των Σωματείων μας είναι η κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες στις 6/5/2021.

Για τον σκοπό αυτό θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες αποφάσεις των ίδιων των Δ.Σ των Σωματείων.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτησή μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας.

Στην σύσκεψη επίσης αναδείχθηκαν οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων Ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία Ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.

Τέλος στην σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά σε μια σειρά κρούσματα κατάφωρης παραβίασης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων και της υφιστάμενης νομοθεσίας που γίνονται στην ευρύτερη Ακτοπλοΐα (από συγκεκριμένες Ναυτιλιακές εταιρίες) και για τον σκοπό αυτό λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις συνδικαλιστικής δράσης προκειμένου να μπει τέλος στην εφοπλιστική αυθαιρεσία και στην ανοχή που επιδεικνύει το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του σε αυτά.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την 3ήμερη απεργία του Φλεβάρη να είναι και τώρα στις επάλξεις, να παλέψουμε μέχρι τέλος βάζοντας μπροστά τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι Διοικήσεις των Σωματείων : Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της “Εφημερίδας των Συντακτών” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις