Σε κατάσταση συναγερμού το Λιμεναρχείο Νάξου λόγω είδησης περί ναυαγίου σκάφους στις βραχονησίδες Αμαράς λίγο έξω από τον Αγιο Προκόπιο και ανάμεσα σε Νάξο και Πάρο – Κινητοποίηση από ιδιώτες και η ιστορία του πλέον γνωστού ναυαγίου στη περιοχή του εμπορικού “Μαριάννα”
Εδώ και λίγη ώρα το Λιμεναρχείο Νάξου είναι σε συναγερμό λόγω της πληροφορίας ότι υπάρχει “ναύαγιο” στην περιοχή Αμαρίδες ή Αμαράς έξω από τον Αγιο Προκόπιο και ανάμεσα σε Νάξο – Πάρο. Γνωστές βραχονησίδες που έχουν χαρτογραφηθεί και μάλιστα υπάρχει και σχετικό φανάρι ενημέρωσης, όμως συχνά υπάρχουν μικρά ατυχήματα…
Όπως είχε συμβεί και πριν από μερικά χρόνια όταν και πάλι ιστιοφόρο λόγω καιρικών συνθηκών είχε παρασυρθεί προς το σημείο εκείνο και υπήρξε παρέμβαση από το λιμενικό αλλά και ιδιώτες.
Όπως σήμερα… Και τώρα ιδιωτικά σκάφη (δύο) έχουν βγει στο πέλαγος μαζί με τα στελέχη του Λιμενικού ώστε να εντοπίσουν το σκάφος που είναι σε κίνδυνο και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες εάν χρειάζεται στους επιβαίνοντες…
Εμείς να σημειώσουμε ότι η περιοχή είναι γνωστή για το ναυάγιο «Μαριάννα», μάλιστα αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους της κατάδυσης καθότι δεν είναι πολύ βαθιά το σκαρί (στα περίπου 30 μέτρα) και έχει αρκετά σημεία που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει.
Ποια η ιστορία του «Μαριάννα»; Κατασκευασμένο σε Ολλανδικά ναυπηγεία το 1961 αγοράστηκε το 1980 από Έλληνες εφοπλιστές και μετονομάστηκε σε ”Μαριάννα”. Φορτηγό πλοίο μήκους 91 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων.
Στις 24 Ιουλίου 1981 το ”Μαριάννα” απέπλευσε από Ερυθρά θάλασσα προς Πειραιά φορτωμένο εμπορεύματα. Στο στενό μεταξύ Πάρου και Νάξου προσέκρουσε στον ύφαλο που ονομάζεται «Αμαράς», όπου και παρέμεινε μισοβυθισμένο με την πλώρη έξω από το νερό.
Για αρκετό καιρό παρέμεινε σε αυτήν την κατάσταση ,μέχρι που αποφασίστηκε η ολική του βύθιση με ελεγχόμενη έκρηξη της πλώρης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας . Το βαθύτερο σημείο βρίσκεται στα 24 μέτρα και είναι το σημείο της πρύμνης που ακουμπά στον βυθό με το εντυπωσιακό πέρασμα από το πηδάλιο του πλοίου και την απουσία της προπέλας του. Το ρηχότερο σημείο είναι ο γερανός του πλοίου που βρίσκεται περίπου μισό μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ,απ όπου και μπορούμε να ξεκινήσουμε την κάθοδο μας προς το βυθό
Το πλοίο αποτελεί πλέον έναν τεχνητό ύφαλο συνέχεια του φυσικού που υπάρχει εκεί και έχει καλυφτεί όλο από θαλάσσιους οργανισμούς, κοπάδια από μαγιάτικα κάνουν συχνές επισκέψεις ,ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσετε και λουτσους να περιφέρονται του πλοίου.
Μόνιμοι κάτοικοι του οι τεράστιοι σκάροι ,οι σαργοί ,πληθώρα γυμνοβραγχιων με εντυπωσιακούς χρωματισμούς ,ενώ εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από το εσωτερικό του ναυαγίου με τα φωτισμένα μπλε από το εξωτερικό φυσικό φως φινιστρίνια που μπορούμε να τις απολαύσουμε απλά κοιτώντας από τις πόρτες που είναι ορθάνοιχτες.
Εκπληκτικά και τα περάσματα από τους πλαϊνούς διαδρόμους του πλοίου ,κάνοντας τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν να ταξιδεύει με το πλοίο, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο. Όρθια και επιβλητική η γέφυρα του πλοίου ,προσελκύει το μάτι του υποβρύχιου επισκέπτη και πυροδοτεί τα φλας των φωτογράφων για λήψεις με φόντο την επιφάνεια. Εντυπωσιακές είναι και οι δυο κολώνες από τον γερανό του πλοίου που στέκονται όρθιες σαν γίγαντες που προστατεύουν το κουφάρι του πλοίου.…
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kostasladas.blogspot.com όπως και η φωτογραφία του ναυαγίου