Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΔωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του "Σαόνησος"

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

|

“Πάρτυ” γίνεται τις τελευταίες ώρες στα social media, με τις εικόνες και τα video από το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” της SAOS Ferries να ταξιδεύει μεσοπέλαγα με ανοιχτή μπουκαπόρτα, εν πλω προς τη Λέρο!

Παρά τα χιουμοριστικά σχόλια που συνοδεύουν τις εν λόγω αναρτήσεις, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, αφού τίθεται για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, ζήτημα αξιοπλοΐας του συγκεκριμένου πλοίου  και ασφάλειας των επιβατών του.

Παράλληλα, τίθεται προ των ευθυνών του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας στη γραμμή της Καλύμνου ένα πλοίο που εμφανίζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο.

Σημειώνεται ότι η γραμμή δόθηκε στην εν λόγω εταιρεία με απευθείας ανάθεση, ενώ αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό της ΑΝΕ Καλύμνου, το πλοίο της οποίας εξυπηρετούσε την ίδια γραμμή και μάλιστα με πολύ μικρότερο τίμημα και τώρα βρίσκεται εδώ και δύο μήνες παροπλισμένο.

Πριν από ένα περίπου μήνα, το ίδιο πλοίο το “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” έμεινε ακυβέρνητο ανάμεσα σε Λειψούς και Λέρο λόγω μηχανικής βλάβης. Το σκάφος αυτό αντικατέστησε το «ΣΤΑΥΡΟΣ» της ίδιας εταιρείας,  που παρουσίασε επίσης βλάβη στο τιμόνι του στην πρώτη εκτέλεση του ιδίου δρομολογίου.

Στην περίπτωση της μπουκαπόρτας που άνοιξε μεσοπέλαγα (photo credit Dimitris Deliezos), τίθεται ζήτημα ελέγχου του πλοίου πριν τον απόπλου του,  αφού σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα δεν μπορεί να δοθεί άδεια αν η μπουκαπόρτα δεν κλείνει σωστά και με ασφάλεια για τους επιβάτες.

Ευτυχώς που οι καιρικές συνθήκες ήταν ήπιες, διαφορετικά σήμερα θα γινόταν μια άλλου είδους συζήτηση.

(σ.σ. Να σημειώσουμε ότι ο καπετάνιος αντιλήφθηκε το πρόβλημα περίπου 100 μέτρα από το λιμάνι, ωστόσο δεν επέστρεψε σε αυτό ως όφειλε για να ολοκληρώσει σωστά τη διαδικασία και να ξεκινήσει εκ νέου. Αντ’ αυτού, επέλεξε να ανοίξει τελείως τον καταπέλτη για να τον ξεκολλήσει και τον έκλεισε με το πλοίο να βρίσκεται εν πλω. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τους λιμενικούς, με το Λιμενικό Λέρου να επιβάλει στην πλοικτήτρια εταιρεία διοικητικό πρόστιμο βάσει του Κώδικα του Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου) 

Στα αξιοπρόσεκτα που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι και η αποκαλυπτική ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία δηλώνει αδυναμία να προσεγγίσει την Πάτμο και το Αγαθονήσι και ζητά από τους επιβάτες να ταξιδέψουν με δική τους ευθύνη!!!

Δικαίως οι νησιώτες διαμαρτύρονται και με επανειλημμένα διαβήματα και επιστολές διαμαρτυρίας των δημάρχων των νησιών προς το Υπουργείο, ακόμη και προς των ίδιο των Πρωθυπουργό , αλλά και με ερωτήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των νησιών στη Βουλή, ζητούν αξιόπιστες και ασφαλείς συγκοινωνίες και πειστικές απαντήσεις για την επιλογή της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής εταιρείας.

πηγή realvoice995.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.