Οταν δεν σκέφτεσαι και δεν αποφασίζεις, τι κάνεις; Συσκέψεις και καταθέσεις προτάσεων…. Αυτό γίνεται τώρα. Την ώρα που οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι έτοιμες για νέα άνοδο, η απόφαση είναι “σύσκεψη” και ….. Παρατηρητήριο τιμών;
Μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν όμως των θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων συνεχίζει να απασχολεί την κυβέρνηση.
Αυτό φάνηκε και στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με επικεφαλής τον Διονύση Θεοδωράτο. Ο υπουργός πρότεινε τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών. Οι ακτοπλόοι δεν εξέφρασαν κάποια άμεση αντίρρηση όμως εμμέσως πλην σαφώς προσπάθησαν να το παρακάμψουν ενημερώνοντας τον υπουργό ότι το υπουργείο έχει κάθε ημέρα όλα τα απαραίτητα στοιχεία ανά πλοίο τα οποία συγκεντρώνει το κάθε Λιμεναρχείο.
Η ανάγκη όμως για ένα Παρατηρητήριο είναι πρόδηλη αφού υποστηρίζεται και από τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών η οποία συμπλήρωσε μια εικοσαετία μετάβασης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε γράψει το newmoney.gr στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο Αιγίου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπό την ομπρέλα του προγράμματος «ENIRISST+» δημιούργησαν παρατηρητήριο ακτοπλοΐας.
Η εφαρμογή μέσω της οποίας λειτουργεί το Παρατηρητήριο ονομάζεται ferrywatchers–ferrywatchers.aegean.gr και στόχο έχει την συγκέντρωση δεδομένων. Ο χρήστης εισαγάγει δεδομένα όπως το δρομολόγιο που πραγματοποίησε, την εταιρεία που ανήκει το πλοίο, τη χρονολογία του ταξιδιού, την ώρα αναχώρησης, τον τύπο του πλοίου (ταχύπλοο ή συμβατικό) την κατηγορία του εισιτηρίου, το αν είχε όχημα, την τιμή του εισιτηρίου, και τον βαθμό ικανοποίησης από τη συχνότητα των δρομολογίων της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, τη συνέπεια στις αφιξο-αναχωρήσεις, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη χρονιά διάρκεια του ταξιδιού σε σχέση με την απόσταση και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από τα πληρώματα.
Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα ιστορικό με τις τιμές των εισιτηρίων.
«Η εφαρμογή FERRY WATCHERS έρχεται να δώσει λύση στις αναγνωρισμένες δομικές δυσλειτουργίες και έχει βασικό στόχο την βελτίωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων δίνεται η δυνατότητα μέσω μιας διαδικτυακής πύλης στους νησιώτες και τους επισκέπτες να δημιουργούν δεδομένα για την ακτοπλοΐα» επεσήμανε στο newmoney η Μαρία Λεκάκου, καθηγήτρια, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
«Με αυτά τα δεδομένα και κατόπιν σχετικής επεξεργασίας είναι δυνατόν να αξιολογείται τόσο η ακτοπλοϊκή υπηρεσία ως προς τις τιμές, την ποιότητα και το προσωπικό αλλά και την επίπτωση των δημόσιων πολιτικών ή των ιδιωτικών πρωτοβουλιών».
Πηγή: newmoney.gr