Ο Δήμος Άνδρου ενημερώνει ότι προχωρούν θετικά οι διαδικασίες για την ένταξη του φάρου «Τουρλίτη» στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO – Με ιστορία από το 1897 θεωρείται ένας από τους καλύτερους φάρους σε όλο το κόσμο
«Ο φάρος Τουρλίτης μοιάζει να βγαίνει κατευθείαν από βιβλίο του Χάρι Πότερ. Στέκεται πάνω σε έναν στενό πέτρινο βράχο, που περιβάλλεται από τη θάλασσα του Αιγαίου, στο ελληνικό νησί της Άνδρου. Χτισμένος το 1897, ο φάρος καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε στον βράχο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο πέτρινος βράχος έχει σχηματιστεί, έπειτα από χιλιάδες χρόνια διάβρωσης και αποτελεί το ιδανικότερο βάθρο για έναν φάρο (τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά). Στη φανταστική του εμφάνιση, προστίθεται μια πέτρινη σκαλισμένη στον βράχο σκάλα, που ξετυλίγεται με κατεύθυνση προς τα πάνω, φτάνοντας στο κτήριο. Μετά την ανακατασκευή του, ο Τουρλίτης έγινε ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδας, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς χειριστή-φροντιστή», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον όμορφο φάρο της Άνδρου.
Ο «Τουρλίτης» αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Άνδρου. Εκτός από την ανεκτίμητη αισθητική και πολιτιστική του αξία, ξεχωρίζει γιατί είναι ο πρώτος «αυτόματος» φάρος της Ελλάδας. Μετά την καταστροφή του το 1943 από τον βομβαρδισμό, ο φάρος λειτούργησε εκ νέου το 1950, ενώ με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή το 1994. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τουρλίτης έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας» των Ελληνικών Ταχυδρομείων”.
Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας «matadornetwork.com», που απευθύνεται σε ταξιδιώτες και έκανε αφιέρωμα στους φάρους σε όλο το κόσμο. Κι έδωσε στον “Τουρλίτη” της Ανδρου το τιμητικό Νο 4 της σχετικής λίστας με τους ομορφότερους και καλύτερα διατηρημένους φάρους σε όλο το πλανήτη… Και πριν από δύο ημέρες, ο Δήμος Ανδρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών.μας ενημέρωσε για την πορεία της ένταξής του Φάρου στο κατάλογο των μνημείων της UNESCO…
Και όπως διαβάζουμε “ Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο που αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Δήμος Άνδρου ενημερώνει ότι προχωρούν θετικά οι διαδικασίες για την ένταξη του φάρου «Τουρλίτη» στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενέργειες για την προώθηση του θέματος ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεργασία του Δήμου Άνδρου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου ο ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας φάρος να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της UNESCO. Πλέον, αναμένουμε την κατάλληλη κατεύθυνση από το ΥΠ.ΠΟ. και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκρότηση ενός στοιχειοθετημένου και ολοκληρωμένου φακέλου.
Ο «Τουρλίτης» αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Άνδρου. Εκτός από την ανεκτίμητη αισθητική και πολιτιστική του αξία, ξεχωρίζει γιατί είναι ο πρώτος «αυτόματος» φάρος της Ελλάδας και ο μοναδικός στον κόσμο κτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα.
Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η προσπάθεια του Δήμου Άνδρου για την ένταξη του Κοιμητηρίου της Χώρας στον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE). Έχουμε, ήδη, καταθέσει αίτηση και αναμένουμε την έγκριση από το δίκτυο, που –μεταξύ άλλων- θα δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε διάφορα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συντήρηση και προβολή του Κοιμητηρίου”.