Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑνδρος - Γαύριο: Δυνατές φωνές για κατασκευή νέου λιμανιού τώρα (!!!)

Ανδρος – Γαύριο: Δυνατές φωνές για κατασκευή νέου λιμανιού τώρα (!!!)

|

Τα χρόνια έχουν περάσει.. Δεν γίνεται εν έτη 2020 να ζούμε στις Κυκλάδες με λιμάνια που έχουν προδιαγραφές δεκαετίας 70 ή 80… Και η Ανδρος βίωσε πριν από μερικές ημέρες μία δύσκολη στιγμή… Θα γίνει μάθημα αλήθεια; Ο χρόνος θα δείξει 

Σήμερα κιόλας πρέπει ο δήμαρχος Άνδρου να ζητήσει ραντεβού από τον υπουργό Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκη και να θέσει υπόψη του το μέγα πρόβλημα του αλίμενου λιμανιού του Γαυρίου. Όσο καμωνόμαστε πως έχουμε λιμάνι τόσο το πρόβλημα της Άνδρου μεγαλώνει. Αυτό που έγινε την περασμένη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο Γαύριο πρέπει να γίνει μάθημα και η Άνδρος να ζητήσει άμεσα την κατασκευή λιμανιού με προδιαγραφές. Είναι η τρίτη φορά σε δύο χρόνια που πλοίο καλοτάξιδο να παρασέρνεται από τους απίστευτους στροβιλισμούς του αέρα μέσα στο λιμάνι σαν καρυδότσουφλο.

Πρώτα στροβιλίστηκαν το Andros και το Θεολόγος. Ήταν μαγκιόροι οι καπετάνιοι (ο καπετάν Ισίδωρος Γλυνός και καπετάν Μάκης Σκιαδάς) κι έσωσαν την παρτίδα. Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου ήταν η σειρά του καπετάν Θανάση Χαλά με το Superferry να αποδειχθεί κι αυτός μαγκιόρος και να σώσει για τρίτη φορά την παρτίδα. Και παλαιότερα (για να μην ξεχνάμε) ήταν μαγκιόρος και καπετάν Κώστας Βελαλόπουλος με το Πηνελόπη που έσωσε κι αυτός την παρτίδα. Κάπως έτσι δεν έγινε ναυτικό ατύχημα να κλείσει το λιμάνι και να μείνει η Άνδρος χωρίς λιμάνι και χωρίς πλοία για μέρες. Γιατί ένα ατύχημα στο Γαύριο σημαίνει (αν δεν το καταλάβατε) ναυτικό αποκλεισμό της Άνδρου!!! 

Τα παραπάνω δεν τα λέει το Εν Άνδρω. Μας τα έχουν πει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες με τις οποίες μιλάμε. Και μιλήσαμε και κατά το παρελθόν που και πάλι κινδύνεψε πλοίο στο λιμάνι από τους ισχυρούς πλάγιους ανέμους. Δεν είναι πολύ καιρός που και ο Θεολόγος βγήκε με τις μπάντες και σώθηκε πλοίο και λιμάνι. Κι εχτές είχαμε μια ακόμα επανάληψη του ίδιου έργου. Μέχρι που κάποια στιγμή θα γίνει το κακό. Και τότε εκτός από ναυτικό ατύχημα θα έχουμε και ένα νησί χωρίς λιμάνι για πολλές μέρες. Κι αν είναι χειμώνας θα είναι τραγωδία. Αν είναι καλοκαίρι θα είναι τραγωδία και καταστροφή. Και θα είναι αργά για όλους μας. Γι’ αυτό σήμερα κιόλας ο δήμαρχος να ζητήσει ραντεβού να θέσει το θέμα στον υπουργό και να ζητήσει με επείγουσες διαδικασίες να γίνει ο κυματοθραύστης προβλήτα να δένουν σωστά τα πλοία με τον βοριά στην πλάτη. Αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε λιμάνι κι όχι μια “σκάλα” του παλιού καιρού που απλώς “σκαλώνανε” τα μικρά καράβια μιας άλλης εποχής, που δεν μετέφεραν εκατοντάδες και χιλιάδες επιβάτες και εκατοντάδες ΙΧ και φορτηγά.

Το πλοίο ταξίδεψε χωρίς προβλήματα στο πέλαγος και στον Κάβο Ντόρο. Με το λιμάνι είναι το πρόβλημα..

 Αυτό που έχουμε σήμερα για λιμάνι της Άνδρου είναι ότι έφτιαξαν πρώην κοινοτάρχες και παλιοί καταστηματάρχες από την δεκαετία του 1960 μέχρι και την δεκαετία του 1990. Άνθρωποι που δεν είχαν ικανότητα να δουν το μέλλον του Γαυρίου. Το μόνο που έβλεπαν ήταν πως οι λίγοι επιβάτες θα έμπαιναν στα μικρά μαγαζιά τους. Επί 30 χρόνια ελάχιστοι κοίταξαν προς το μέλλον. Και σήμερα που έχουμε μεγάλα και αξιοπρεπή πλοία το λιμάνι αναδεικνύει όλα τα ελαττώματα του. Το τότε Γαύριο δεν υπάρχει πια. Το σημερινό Γαύριο τείνει κάθε χρόνο να γίνεται και πιο επικίνδυνο. Τρία περιστατικά σε δυόμιση χρόνια είναι πολλά. Και είναι και άλλα 20-30 που τα πλοία έδεσαν οριακά, που έσπασαν κάβοι και τραυματίστηκαν άνθρωποι, που χρειάστηκε ρυμουλκό για να δέσει επιβατικό. Τα έχουμε γράψει τόσες φορές. Αλλά χτες ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Πως θα δέσουν τα σημερινά μεγάλα πλοία με την προβλήτα στο πλάι στους βόρειους και βορειανατολικούς ανέμους;

 Τέλος καλό όλα καλά; Ναι και όχι. Ναι γιατί το πλοίο έφυγε κανονικά χωρίς προβλήματα και χωρίς σημαντική καθυστέρηση. Τα καλά πλοία και οι καλοί καπετάνιοι στην φουρτούνα φαίνονται. Όμως όταν η μεγάλη φουρτούνα είναι μέσα στο λιμάνι τότε κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα με το λιμάνι. Η ναυτική και επί πολλά χρόνια αλίμενος Άνδρος δικαιούται ένα σωστό λιμάνι. Και είναι ώρα να το ζητήσει με κάθε τρόπο από αυτούς που λύνουν και δένουν…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Κύθηρα: Κάμπινγκ πρόσφερε διαμονή με 1€ σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Μια συμβολική πρωτοβουλία φιλοξενίας στο Κάμπινγκ Καψάλι έγινε viral στα social media, αναδεικνύοντας το ζήτημα στέγασης των δασκάλων και καθηγητών στα νησιά.

Το «χρηματιστήριο στέγης» στα νησιά και οι εκπαιδευτικοί: από τη Σαντορίνη στη Πάρο και τη Μήλο

Όταν η τουριστική σεζόν δεν πάει καλά, τα σπίτια ανοίγουν για δασκάλους και καθηγητές – Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Κυκλάδες και άλλα νησιά.

Νάξος: Ουρολογικό Ιατρείο (06/09) στο Naxos Medical

Με εξειδικευμένο ιατρό, σύγχρονο εξοπλισμό και έμφαση στην πρόληψη για την υγεία των ανδρών.

Πέμπτη πιο καταστροφική αντιπυρική περίοδος της 20ετίας το 2025

Από την Άρτα μέχρι τη Χίο, οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού προκάλεσαν τεράστιες απώλειες σε δάση και καλλιέργειες, με 260.000 στρέμματα να καίγονται σε μόλις οκτώ μεγάλες εστίες.

Η ΔΥΠΑ και η ONEX εγκαινιάζουν για 2η χρονιά την ΕΠΑΣ Σύρου – Με το σύνθημα «Επιλέγω το μέλλον μου!»

Νέα ειδικότητα Τεχνίτη Εργαλειομηχανών (CNC), μαθητεία στα ναυπηγεία και σημαντικές παροχές για τους νέους 15-29 ετών.

Πρωταθλητές Ευρώπης στα έσοδα ανά δωμάτιο (216 ευρώ) οι Έλληνες ξενοδόχοι τον Ιούλιο

Με μέσο RevPAR στα 216,8 ευρώ, η Ελλάδα ξεπέρασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ως κορυφαίου καλοκαιρινού προορισμού.

Νόμος του Κράτους η τροπολογία Φόρτωμα για συνυπηρέτηση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα: οι οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων μπορούν πλέον να ζουν ενωμένες, ακόμη κι αν ο ένας σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Πολύαιγος κηρύχθηκε εξ ολοκλήρου αρχαιολογικός χώρος – Σε καθεστώς απόλυτης προστασίας το νησί

Ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την προστασία του μοναδικού νησιού των Κυκλάδων – Σύντομα Α’ Ζώνη αδόμητη, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση (video)

Με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη, το Συμβούλιο συζητά από την πρόωρη λύση μίσθωσης του ακινήτου που είχε ενοικιαστεί για Παιδικό Σταθμό έως τη ΜΠΕ για τον νέο λιμένα Σχοινούσας.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Σίφνος: Βαρύ πένθος για τον μικρό Λευτέρη

Ανείπωτη θλίψη στη Σίφνο για τον ξαφνικό χαμό του μικρού Λευτέρη. Το νησί πενθεί σαν μια οικογένεια και αποχαιρετά το παιδί του με αγάπη και δάκρυα.