Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑμοργός: Δήμος και ΑΝΠΟ τίμησαν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Αμοργός: Δήμος και ΑΝΠΟ τίμησαν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

|

Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, αναμνήσεις, θάλασσα και ταξίδια, ο Δήμος Αμοργού και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αμοργού τίμησαν τον καπετάνιο Γιάννη Φωστιέρη, ο οποίο μετά από 35 χρόνια στη γέφυρα του θρυλικού «Σκοπελίτη», ολοκλήρωσε τη καριέρα του στη ναυτιλία. Μια πορεία προσφοράς, ναυτοσύνης, αλληλεγγύης και αγάπης προς τις Μικρές Κυκλάδες και τους ανθρώπους τους.

Δυναμικό και συγκινητικό παρών στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου « Αρχαία Αρκεσίνη« στην Κάτω Μεριά Αμοργού έδωσαν εκατοντάδες Κυκλαδίτες από την Αμοργό, τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες για να τιμήσουν  «τον καπετάνιο τους».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή του καπετάνιου Γιάννη Φωστιέρη  και με μαρτυρίες νησιωτών για τη προσφορά του στα νησιά μας. Η τιμητική βραδιά ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις και μια συγκινητική μαντινάδα που έπαιξε με το βιολί του ο Γιακουμής Γαβράς.

Για την μοναδική ναυτική ιστορία του καπετάνιου Γιάννη Φωστιέρη μίλησαν από το βήμα της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, ο δημοτικός σύμβουλος Αμοργού και  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πνοή» Λευτέρης Βεκρής, ο πρόεδρο του ΑΝΠΟ Αλέξανδρος Βεκρής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιος, η Σημαιοφόρος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Ιωάννα Καπετανάκη, ο Αντιδήμαρχος Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος που εκπροσώπησε το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Αντιδήμαρχος Δονούσας Δημήτρης Πράσινος,  η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου Κατερίνα Πράσινου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σχοινούσας, Ακαθή Νομικού, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλειάς Δημήτρης Γαβαλάς, ο αναπληρωτής Δντης του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου ορθοπεδικός Βασίλης Ραπτάκης.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, οι βουλευτές Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο cpt της Blue Star Ferries Μακάριος Λύρας και η Ομάδα Αιγαίου.

Ξεχωριστές στιγμές αποτέλεσαν η ομιλία της αδερφής του καπετάνιου Γιάννη Φωστιέρη Κατερίνας Ψαρρού, του ιδιοκτήτη της Small Cyclades Lines Γιάννη Σκοπελίτη και του καπετάνιου του « Express Skopeliti» Δημητρη Σκοπελίτη.

Η αίθουσα «σείστηκε» από τα χειροκροτήματα και τα δάκρυα στον ευχαριστήριο λόγο του καπετάνιου Γιάννη Φωστιέρη και την παρουσία της οικογένεια τους.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος στο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων  «Τιμούμε, το καπετάνιο Γιάννη Φωστιέρη, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με αφοσίωση και πίστη την πατρίδα του. Έναν άνθρωπο που υπήρξε σύμβολο του πνεύματος της θάλασσας και της αφοσίωσης στις Κυκλάδες. 

Εκεί που το μεράκι συναντά την αγάπη για τη θάλασσα και η μέριμνα για το συνάνθρωπο αναδεικνύεται σε ιερό καθήκον, εκεί στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ξεπροβάλει ο θρυλικός «Σκοπελίτης», με τον Γιάννη Φωστιέρη στη γέφυρα του.

Στο τιμόνι του  καραβιού, σύμβολο, πνεύμονα και ζωή των Μικρών Κυκλάδων, δεν λογάριασε ποτέ, μαζί με το πλήρωμα ου,  μπονάτσες ή φουρτούνες μπροστά στην ανθρώπινη ανάγκη.

Ο καπετάνιος Γιάννης Φωστιέρης, αποχαιρέτησε την επαγγελματική του πορεία, αφήνοντας πίσω του ένα ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία του τόπου μας και στον τομέα της ναυτιλίας.

Τον ευγνωμονούμε  για την αφοσίωση και την εργατικότητα που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια. Από τα πρώτα του βήματα στη θάλασσα, έως και την τελευταία του βάρδια, υπήρξε πάντα πρότυπο ανθρωπιάς υπευθυνότητας και επαγγελματισμού.

Πάντα θα υπάρχει για τον Γιάννη Φωστιέρη ένα σπίτι στη Αμοργό και μια θέση στο λιμάνι μας για την ερυθρόλευκη βάρκα του».

Την εκδήλωση  τίμησαν με την  παρουσία τους ο πρώην  Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος,  οι σεβαστοί ιερείς της Αμοργού, οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη των τοπικών συμβουλίων της Αμοργού, εκπρόσωποι των Αμοργιανών Συλλόγων, εκπρόσωποι Συλλόγων από τις Μικρές Κυκλάδες, ναυτιλιακοί πράκτορες, ναυτικά πληρώματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αμοργού, τιμώντας την επέτειο των 10 ετών από την απώλεια του καπετάνιου Μήτσου Σκοπελίτη, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στην εγγονό του καπετάν Μήτσου, καπετάνιο Δημήτρη Σκοπελίτη.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της εκδήλωσης.

Δείτε ΕΔΩ το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης.

Ποίημα για Γιάννη Φωστιέρη από τον Μιχαήλ Νομικό του Νικολάου:

Φωστιέρη καπετάνιε μας,
δύο λόγια έχω γράψει
για να παινέσω σήμερα
τα όσα έχεις πράξει.

Στο Σκοπελίτη πλήρωμα
όλα αυτά τα χρόνια
έβαλες και τις Μικρές Κυκλαδες μας
και μέσα στα σαλόνια.

Ταξίδια μέσα στα νησιά
ανέμους αψηφούσες
και τους κατοίκους των νησιών
τους εξυπηρετούσες.

Πάντα με το χαμόγελο
και με την καλοσύνη
που θύμιζε της θάλασσας
την απεραντοσύνη.

Να χαίρεσαι το σπιτικό
την οικογένεια σου
η Παναγία και οι Άγιοι
να είναι βοήθεια σου.

Με πληροφορίες από το Δήμο Αμοργού 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέσβος: Ο άνθρωπος που “ράβει φορεσιές για τα ζα”

"Η δουλειά αυτή δε μαθαίνεται. Θέλει μυαλό, κέφι και όρεξη να φτιάξεις τη σέλα, να τη στολίσεις, να κάνεις τα "πρεπούμενα" για το ζωντανό".

Διαθήκες: Αλλαγές (5) μετά από ογδόντα χρόνια, τι πρέπει να γνωρίσουν οι κληρονόμοι

Διαθήκες: Οι πέντε αλλαγές που έρχονται – Τι να γνωρίζουν οι κληρονόμοι - Μετά από 80 χρόνια έρχονται επιτέλους αλλαγές

ΠΝΟ: “Το Κράτος και η Κυβέρνηση έχουν συνέχεια. Αναμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις από το ΥΝΑΝΠ”

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου με τον τότε Υπουργό ΥΝΑΝΠ, είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων μας

Πάρος: Συνάντηση φορέων με επίκεντρο την οινοποιία

Συνάντηση της Επιτροπής Αγροτικής Μέριμνας του Δήμου Πάρου με τους οινοπαραγωγούς του νησιού μας

Σαντορίνη: Η πρώτη απευθείας πτήσης εξωτερικού για το 2025 είναι γεγονός

Σαντορίνη: Υποδοχή της πρώτης απευθείας πτήσης εξωτερικού - Η αναφορά από τους αρμόδιους

Νάξος – 1ο Cyclades Tour 2025: Τουρνουά τένις παρουσία 45 νέων αθλητών (!!!)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Cyclades Tour 2025 (αναφερόμαστε σε αγώνες τένις για παιδιά) στη Νάξο

ΠΑΣΟΚ – Κυκλάδες: Επίσκεψη σήμερα κλιμακίου πολιτευτών με επικεφαλής τη Νάντια Γιαννακοπούλου

Περιοδεία κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Νάντια Γιαννακοπούλου στη Σύρο στο πλαίσιο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Κυκλάδων

Ακαδημία Αθηνών: Εσπερίδα με θέμα “Διάλογοι για τη Σαντορίνη”

Θα παρουσιάσουν σεισμολογικές, γεωλογικές και γεωδαιτικές παρατηρήσεις, καθώς και συμπεράσματα για τις ηφαιστειο-τεκτονικές επιδράσεις στην περιοχή Σαντορίνης-Ανύδρου-Αμοργού

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Επιτυχημένο το κυνοφιλικό σεμινάριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το κυνοφιλικό σεμινάριο του Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου

Πρόταση Ημέρας – “Ταβέρνα Αξιώτισσα”: Πιάτο με κατσικάκι στο τηγάνι με ντομάτα

Ο Γαστρονόμος ταξίδεψε στη Νάξο και μοιράζεται μαζί σας μια φοβερή νοστιμιά του νησιού. Συνοδεύστε τη με τηγανητές πατάτες, κρασί και καλή παρέα!

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά