Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑκτοπλόοι: "Ναι" στο μεταφορικό ισοδύναμο για να σταματήσει η κερδοσκοπία

Ακτοπλόοι: “Ναι” στο μεταφορικό ισοδύναμο για να σταματήσει η κερδοσκοπία

|

Μ Σακέλλης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο: ” Ουσιαστικά μιλάμε για μείωση του κόστους μεταφοράς, το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κίνηση, συνεπώς δεν μπορούμε παρά να είμαστε θετικοί”.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ψηφίστηκε χθες επί της Αρχής καθότι βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής με την μορφή του επείγοντος, ώστε να είναι σε θέση η Κυβέρνηση να το υλοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου με βάση το πιλοτικό πρόγραμμα όπου σε σαράντα και πλέον νησιά (Ανάφη και Μικρές Κυκλάδες όσον αφορά το Νομό Κυκλάδων) θα υπάρξει άμεση εφαρμογή. Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε την άποψη των ακτοπλόων… Και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Σακέλλης παρέστη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, όπου συζητήθηκε το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις».

Επί του Σχεδίου Νόμου, ο κ. Σακέλλης επισήμανε ότι «Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μία θεωρία την οποία συζητούμε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να την έχουμε κοστολογήσει και χωρίς να έχουμε ασχοληθεί για το πώς θα εφαρμοστεί.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου μερικώς δηλαδή όχι για όλους τους επιβάτες της Ακτοπλοΐας και όλα τα νησιά και με την ιδιομορφία του ανώτατου ορίου εισιτηρίων ή ποσού έκπτωσης. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο είναι η αρχή και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συνέχεια.

Ουσιαστικά μιλάμε για μείωση του κόστους μεταφοράς, το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κίνηση, συνεπώς δεν μπορούμε παρά να είμαστε θετικοί.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 και την από 16/6 εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας η συμμετοχή των εταιρειών μας στη διαδικασία παροχής έκπτωσης αφορά στην καταγραφή του κωδικού ΜΑΝ (Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη), ούτως ώστε να πιστοποιούνται οι δικαιούχοι, στην έκδοση του εισιτηρίου και στην ολοκλήρωση διαδικασιών ταυτοποίησης, δηλαδή check in. Τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Ναυτιλίας για περαιτέρω επεξεργασία και καταγραφή των δικαιούχων.

Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης των απαραίτητων αλλαγών στα προγράμματα κρατήσεων, ούτως ώστε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι σε ότι αφορά τα λιμενικά γραφεία και τα κεντρικά πρακτορεία των εταιρειών μας.

Η αναφορά στο άρθρο 7 για τη δυνατότητα κατευθείαν καταβολής της έκπτωσης στους επιβάτες δεν μας βρίσκει σύμφωνους λόγω αντικειμενικής αδυναμίας προσαρμογής των προγραμμάτων κρατήσεων και λόγω των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που είναι απαραίτητες. Επίσης πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και προβλήματα συμβατότητας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Επειδή το ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς, οφείλουμε να τονίσουμε ότι παράλληλα πρέπει να επιδιώξουμε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα που ισχύουν στις θαλάσσιες μεταφορές άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών.

Με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για την οποία συμφωνούν οι πάντες, τα αποτελέσματα στην αύξηση του μεταφορικού έργου θα είναι θεαματικά.

Η Ακτοπλοΐα μας συμμετέχει καθοριστικά στην επίλυση προβλημάτων λόγω του μεταναστευτικού, τα οποία αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλη την Ευρώπη. Η ανάγκη εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Ακτοπλοΐα πιστεύω ότι θα ήταν κατανοητή και θα μπορούσαμε να την εφαρμόσουμε.

Σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές πιστεύουμε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα, πρέπει όμως να προσέξουμε ιδιαίτερα ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν διακρίσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να νοθεύσουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Για να επιτύχουμε τη μείωση του κόστους των προϊόντων στα νησιά, πλην των άλλων, είναι σημαντικό να πάρουμε και μέτρα για την πάταξη της κερδοσκοπίας που παρατηρείται από εμπόρους, οι οποίοι προφασιζόμενοι το μεταφορικό κόστος επιβαρύνουν δυσανάλογα ή και πολλαπλά το τελικό κόστος των προϊόντων».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ψηφιακή ασφυξία»: Σε απεργία τα συνεργεία οχημάτων λόγω του υποχρεωτικού πελατολογίου της ΑΑΔΕ

Αντιδράσεις και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από συνεργεία, πλυντήρια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων, απέναντι σε ένα μέτρο που θεωρούν ανεφάρμοστο και επικίνδυνο.

Φόρτωμας – Αεροδρόμιο Πάρου: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες, ορόσημο για τις Κυκλάδες

Ένα έργο-τομή για την Πάρο και το Αιγαίο παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο την αναβάθμιση των μεταφορών, την ενίσχυση του τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη. - Τι αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας

Δονούσα: Η Ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη ανοίγει και πάλι τις .. πόρτες του

Στον ειδυλλιακό “Σταυρό” λειτουργεί ένας καλοκαιρινός χώρος ανάγνωσης και διάδρασης – για ντόπιους και επισκέπτες, κάτω από τον ήλιο και τη δροσιά του Αιγαίου.

Stoiximan AegeanBall Festival 2025 – Σύρος: Ολοκλήρωση δράσης και ανακοίνωση νέου κλειστού γηπέδου

Η καρδιά του 3x3 χτύπησε δυνατά στην Πλατεία Μιαούλη, με τον Γιώργο Πρίντεζη στο τιμόνι, μικρούς και μεγάλους αθλητές σε δράση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού να ανακοινώνει επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο νησί.

Α.Ο. Μυκόνου: Υπέγραψε ο Καλίντ Μουρ, ενίσχυση με εμπειρία από NCAA, Γαλλία

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ Καλίντ Μουρ εντάσσεται στο ρόστερ του Α.Ο. Μυκόνου για τη σεζόν 2025-2026, προσφέροντας ποιότητα και εμπειρία στη φροντ λάιν των Κυκλαδιτών.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Σε εξέλιξη η 3η λογοδοσία (video)

Από την αντιπυρική προστασία και την επάρκεια νερού έως την πρόταση για Δημοτική Αγορά – Η αποτίμηση έργου και η δημόσια συζήτηση για τις ανάγκες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες ανοίγει – από αύριο – ξανά τις πύλες του στο κοινό

Ένας από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Νάξου γίνεται επισκέψιμος από 1 Ιουλίου έως 12 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ιστορίας και τέχνης στο κοινό

KALAMI FESTIVAL 2025: Η Μουσική συναντά τα καλάμια και τη θάλασσα στη Μικρή Βίγλα

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στη Νάξο: Usurum, Σκιαδαρέσες και aggelina ενώνουν τις φωνές τους στη μαγευτική τοποθεσία της Μικρής Βίγλας, στις 27 Ιουλίου 2025

Κατερίνα Μονογυιού: Προστατεύουμε τη Μύκονο από αυθαίρετες παρεμβάσεις

Η παρέμβασή της βασίζεται σε επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Χρήστου Βερώνη, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για πιθανή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού

9 Υποτροφίες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε συνεργασία με το Mediterranean College και τις ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ – Αφορά μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο