«Τσάι και συμπάθεια» από την κυβέρνηση προς τους πολίτες που αναγκάζονται να πληρώσουν χρυσά ακτοπλοϊκά εισιτήρια προκειμένου να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Για την ακρίβεια… όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, καθώς, όπως έχουν καταδείξει πρόσφατες έρευνες ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές και φέτος ή θα προτιμήσει πιο κοντινούς και ηπειρωτικούς προορισμούς, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας που χτυπάει το πορτοφόλι του εδώ και μήνες.
Όσον αφορά στην φημολογούμενη παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά, όμως, όλα ξεκίνησαν τις τελευταίες δύο ημέρες όπου φιλοκυβερνητικά μέσα ανακάλυψαν άξαφνα το θέμα των εξαιρετικά υψηλών τιμών και ως δια μαγείας μετά από αυτά τα δημοσιεύματα άρχισαν οι ανακοινώσεις και διαρροές περί κυβερνητικής παρέμβασης, αλλά και διυπουργικής συνάντησης με τους ακτοπλόους.
Μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για τις τιμές;
Η «γαλάζια« προπαγάνδα άρχισε να καλλιεργεί εντυπώσεις και προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι… παρεμβάσεις θα έχουμε φτάσει σχεδόν στον Δεκαπενταύγουστο.
Αποκαλυπτική, εξάλλου, ήταν σήμερα μέσω της συχνότητας του ΣΚΑΪ η Σοφία Βούλτεψη, η οποία ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να παρέμβει στις τιμές.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης μπορεί να τόνισε αρκετές φορές ότι δεν είναι αρμοδιότητά της το ζήτημα, όμως δήλωσε με νόημα ότι «η συνάντηση είναι για να εντοπιστούν τα προβλήματα και να γίνουν συστάσεις. Αποφάσισε να παρέμβει για να δει τι συμβαίνει. Προφανώς δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές αλλά να ενημερωθεί για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί».
Σε ερώτημα των δημοσιογράφων η «μαρτυριάρα» Σοφία Βούλτεψη επανέλαβε ότι «στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς δεν μπορείς να παρέμβεις νομοθετικά όσο θα μπορούσες να φανταστείς ότι θέλεις να το κάνεις».
Μάλιστα, σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι η συνάντηση γίνεται για να ακουστούν όλες οι απόψεις και να… αποκτήσει εικόνα η κυβέρνηση για τους λόγους που έφεραν αυτή την ακρίβεια, προκειμένου να κάνει συστάσεις.
Οι διαρροές για μέτρα
Από το Μαξίμου διαρρέουν την πιθανότητα παρεμβάσεων είτε μέσω πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ή φορολόγηση των υπερκερδών,
Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω της ΕΡΤ, με τον Παύλο Μαρινάκη να υποστηρίζει ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα των ακτοπλοϊκών. Και η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτα, το οποίο φαίνεται ότι βάλλει κατά των πολιτών- και εν προκειμένω- είναι το θέμα της ακρίβειας, να πέσει κάτω. Και επεμβαίνει, όποτε πρέπει και με τον τρόπο που επιτρέπεται να επέμβει μια Κυβέρνηση, πάντα υπέρ των πολιτών.
Η ιστορία είναι πρόσφατη. Έχει δείξει και στο θέμα του ρεύματος και στο θέμα των τροφίμων η Ελλάδα ότι ήταν πρωτοπόρος σε αυτονόητες- αλλά όχι τόσο αυτονόητες σε άλλες χώρες- κινήσεις για την προστασία των πολιτών, στηρίζοντάς τους» ισχυρίστηκε σχετικά.
Σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών, πάντως, εάν κρίνουμε από τις επιδόσεις της προηγούμενης (που είναι η ίδια δηλαδή) κυβέρνησης τότε μάλλον δεν θα συμβεί και τίποτα το συνταρακτικό.
Διυπουργική συνάντηση με συστάσεις και… βλέπουμε δηλαδή.
Με πληροφορίες από την “Εφημερίδα των Συντακτών”